Publicatiedatum: 24 juni 2019
 

Dashcams

De digitale getuige

Special | Autoschade is vervelend. Maar ruzie maken over de schuldvraag is nog vervelender. Soms kan een getuige de zaak beslechten, maar het kan simpeler. Wie iedere rit filmt heeft per definitie een feilloze en objectieve getuige. Een telefoon of videocamera achter de voorruit monteren is een mogelijkheid, maar het kan eenvoudiger: met een dashcam.
 
Info

Een dashcam is een camera die achter de voorruit wordt gemonteerd en iedere autorit filmt. Op die manier is bij een ongeval bewijs beschikbaar over de exacte toedacht. Bovendien legt een moderne dashcam meer vast dan alleen beeld. Dankzij GPS worden ook de exacte locatie en snelheid vastgelegd, zodat ook daar geen discussie over kan ontstaan. Een dashcam neemt in de regel op tot het opslagmedium vol is en overschrijft daarna de oudste opname om zo oneindig lang te kunnen filmen.

Dashcams

Een blik op de website van AutoDoc.nl leert dat dashcams leverbaar zijn in vele soorten en maten. Het verschil zit in de mogelijkheden en niet te vergeten de beeldkwaliteit. Let bij de keuze bijvoorbeeld op de groothoek van de lens. Hoe groter de hoek, hoe breder het gezichtsveld van de camera. Net zo belangrijk is de resolutie, hoe hoger de resolutie hoe beter de beeldkwaliteit. Echter, beelden van hoge kwaliteit vragen ook meer opslagruimte. Let daarom ook op de gebruikte opslagmedia en de maximale opslagcapaciteit. Een dashcam die een geweldig hoge kwaliteit levert, maar nauwelijks kan opslaan is zinloos.

Een dashcam met een schoksensor kan daarmee automatisch vaststellen wanneer zich een ongeval voordoet en zal die beelden automatisch beveiligen tegen wissen. Een dashcam met nachtmodus laat zich niet verblinden door koplampen van tegenliggers en bewijst dus ook zijn diensten in het donker.

Voor het aansluiten zijn er diverse manieren. De meest eenvoudige aansluiting is via de sigaretten-aansteker van de auto, danwel via een USB-aansluiting. Dit levert echter losse kabels in het interieur op en daarom kunnen veel dashcams ook rechtstreeks op de stroomvoorziening van de auto worden aangesloten (dit kan beteken dat alleen een automonteur de camera kan installeren).

Wanneer de beelden moeten worden uitgelezen is het zaak dat de dashcam beschikt over goede software. De eenvoudigste oplossing is een dashcam met een geheugenkaart die simpelweg met de computer thuis kan worden gelezen, net zoals bij een digitale fotocamera. Let er daarom op dat de dashcam de beelden in een gangbaar en open formaat opslaat (mpeg/mp4). Sommige dashcams hebben hun eigen software. Hiermee is het makkelijk om beelden van een bepaalde datum of bepaalde locatie te selecteren.