12 november 2019
Skoda Octavia

Skoda Octavia

Toontje hoger

Vooruitblik | De Octavia heeft altijd de boventoon gevoerd bij Skoda. Wereldwijd is de Octavia veruit het meest verkochte model van het merk. Dus nu het tijd is om de vierde generatie van dit succesnummer te introduceren, pakt Skoda het groots aan. Het huurt het concertgebouw van Praag af en onthult met muziek en dans de nieuwe Octavia.
Skoda Octavia privé leasen?
Dat kan! Vanaf € 359,-
Skoda

Strikt genomen wijst de naam "Octavia" naar het getal acht en niet naar een toonsoort in de muziek. De Octavia was namelijk het achtste model dat Skoda ooit introduceerde. Maar zelfs Skoda ziet in dat de verwijzing naar een toonsoort ook op zijn plaats is. Daarom wordt de Octavia onder begeleiding van een volledig orkest onthuld.

Skoda Octavia

Nadat het doek valt, is te zien dat het lijnenspel veel harmonieuzer is dan voorheen. Alhoewel ruimte en functionaliteit nog steeds de boventoon voeren, heeft Skoda dat veel handzamer weten vorm te geven. De nieuwe Octavia is 19 mm langer dan de vorige generatie (22 mm voor de Combi) en dat wordt vertaald in (nog) meer ruimte achterin en nog meer bagageruimte. Tegelijkertijd is de stroomlijn verbeterd (0.24 CD voor de sedan, 0.26 voor de stationcar) voor een lager verbruik en minder rijgeluiden.

Ergonomie

Binnenin is het het nieuwe dashboard waarmee de Octavia vernieuwt. Centraal op het dashboard staat een "los" beeldscherm waarmee de meeste functies worden bediend. De Octavia is tevens de eerste Skoda die leverbaar zal zijn met een head-up display. Dit projecteert informatie die belangrijk is voor de bestuurder in zijn/haar blikveld. Op die manier kunnen de ogen gericht blijven op het verkeer en dat is comfortabeler en veiliger.

Skoda Octavia
Skoda Octavia

Ook veilig: niet minder dan 14 functies kunnen voortaan worden bediend middels de knoppen op het (tweespaaks) stuurwiel. Het totale aantal knoppen op het dashboard kon daarom sterk worden verminderd, met als resultaat een overzichtelijke en moderne cabine. Een onzichtbare vorm van comfort wordt gevormd door de zijruiten met akoestische folie, waardoor de nieuwe Octavia stiller zou zijn dan de voorgaande generaties.

Om de Octavia ook gevoelsmatig naar een hoger plan te tillen, is gebruik gemaakt van hoogwaardiger materialen dan voorheen. Een mooi voorbeeld zijn de zachte panelen op het dashboard, afgewisseld met koele metalen accenten. Optioneel kan de Octavia worden voorzien van "ergonomische" stoelen, die met name op zeer lange ritten extra comfort zouden bieden. Bovendien hebben die stoelen ook nog eens een massage-functie.

De uitrusting is eenvoudig te beschrijven: de nieuwe Octavia biedt alles wat Skoda op het gebied van luxe en veiligheid in huis heeft. Denk aan drie-zone klimaatcontrole, LED verlichting, Canton high-end audio en semi-zelfrijdende functies. Opmerkelijke zaken zijn "turn assist" waarbij de bestuurder tijdens het afslaan wordt gewaarschuwd voor rechtdoorgaand verkeer en "Exit warning" dat waarschuwt bij het uitstappen voor eventuele fietsers of voetgangers die geraakt zouden kunnen worden bij het openen van de portieren. Dankzij een ingebouwde SIM-kaart is de Octavia altijd online. Middels een app kan de eigenaar de auto altijd terugvinden en kan op afstand de technische staat van de auto worden uitgelezen. Met de internet-verbinding kan de Octavia zelf contact opnemen met de garage om onderhoud te plannen.

Skoda Octavia

Kenmerkend voor iedere Skoda zijn de zogenaamde "Simply Clever"-voorzieningen. Dit zijn zaken die de auto nauwelijks duurder maken, maar wel handiger in het gebruik. Voorbeelden zijn de scharnierde trekhaak, een paraplu in de voorportieren, vakken voor mobiele telefoons aan de achterzijde van de voorstoelen, een prullenbak in de deurvakken en een omkeerbare mat in de bagageruimte (één kant stof, één kant afwasbaar kunststof). Nieuw voor de Octavia is het "slaap pakket" bestaande uit twee extra grote hoofdsteunen en geheel verduisterende rolgordijnen achterin.

„De vierde generatie van de Skoda Octavia houdt vast aan de succesformule van weleer: heel veel ruimte en functionaliteit tegen een concurrerende prijs“

Motoren

Tegenover de innovatieve uitrusting en ergonomie staat behoudende aandrijvingstechniek. Op het programma staan verbeterde versies van bestaande motoren (benzine, diesel en aardgas) plus een mild hybrid en een plug-inhybride, maar geen volledig elektrische uitvoering. De "mild hybrid" wint energie terug tijdens uitrollen en afremmen. Die energie wordt gebruikt om tijdens het rijden middels de startmotor een duwtje in de rug te geven op het moment dat de verbrandingsmotor hard moet werken. Het voordeel van deze "uitgeklede" vorm van hybride-aandrijving is dat de kosten ervan gering zijn, terwijl het effect goed merkbaar is.

De meest interessante variant is de "Octavia iV". Die wordt aangedreven door een 1.4 liter benzinemotor in combinatie met een elektromotor (bekend uit de Golf GTE). Samen leveren ze 204 pk. De 13 kWh batterij kan worden geladen aan het stopcontact thuis of aan een publiek laadpunt. In theorie kan de Octavia iV 55 km geheel elektrisch afleggen, daarna neemt de verbrandingsmotor het over en is de elektromotor slechts een assistent om het verbruik te beperken.

Skoda Octavia

Weggedrag

Middels "Dynamic Chassis Control" kan de bestuurder voortaan zelf bepalen wat het karakter van de Octavia is. In de regel biedt een dergelijk systeem de keuze tussen een comfortabel, neutraal en sportief karakter. Skoda gaat nu een stapje verder en laat de bestuurder traploos kiezen hoe sportief danwel comfortabel de Octavia is.

Conclusie

De vierde generatie van de Skoda Octavia houdt vast aan de succesformule van weleer: heel veel ruimte en functionaliteit tegen een concurrerende prijs. De Octavia gaat met de tijd mee met een moderne uitrusting inclusief semi-zelfrijdende functies en een eigen internet-verbinding. Naast doorontwikkelde versies van bestaande motoren, is de Octavia er nu ook als mild-hybrid en plug-inhybride. Een geheel elektrische versie is er helaas niet. Dankzij een traploos instelbaar chassis bepaalt de bestuurder voortaan het karakter van de Octavia.

plus
  • Ruim en praktisch
  • Rijke, moderne uitrusting
min
  • Niet leverbaar als elektrische auto
Skoda Octavia leasen?
Dat kan! Vanaf € 529,-
Dealerleasing

 

 

Info

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum

Print