7 juli 2016
Skoda Kodiaq

Skoda Kodiaq

Skoda trapt SUV-offensief af met Kodiaq

Autozine
7 juli 2016 | Met de Kodiaq staat Skoda aan het begin van een grootschalig SUV-offensief. De 4,70 meter lange SUV is een echte allrounder met de grootste bagageruimte in zijn klasse. De zeven zitplaatsen zijn eveneens een belangrijk aankoopargument in dit segment. Daarnaast legt Skoda bij de Kodiaq, die begin 2017 leverbaar wordt, veel nadruk op infotainment, connectiviteit en assistentiesystemen.
 

Al bij de eerste oogopslag ontpopt de Kodiaq zich als een echte Skoda, dankzij de nieuwe designtaal die Skoda nu introduceert in het SUV-segment. Met plek voor maximaal zeven personen en een bagageruimte tot 2.065 liter is de Kodiaq van alle markten thuis. De in lengterichting verstelbare achterstoelen zijn standaard, waarbij de rugleuning naar wens ingesteld kan worden.

Skoda Kodiaq

Tot de vele 'Simply Clever' voorzieningen behoren onder andere kunststof portierrandbescherming die automatisch wordt geactiveerd om schade aan de auto in parkeergarages of op parkeerterreinen te voorkomen. Voor de jongste passagiers is er een elektrisch kinderslot en een slaapcomfortpakket met speciale hoofdsteunen voor lange reizen.

Met de Columbus- en Amundsen-systemen kan de Kodiaq ook dienst doen Wifi hotspot. Optioneel is er een LTE-module voor het Columbus-systeem, voor een snelle internetverbinding voor mobiele apparaten. De nieuwe mobiele online diensten van Skoda zijn verdeeld in twee categorieën: de Infotainment Online diensten bieden informatie en navigatie, de Care Connect diensten zijn bedoeld voor pech onderweg en noodhulp. De eCall noodhulpknop, die vanaf 2018 voor alle nieuwe auto's in Europa verplicht is, maakt nu al deel uit van de Care Connect service. Andere online diensten werken via de Skoda Connect app op de smartphone.

SmartLink, met Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink en SmartGate, is optioneel beschikbaar voor het basis infotainmentsysteem genaamd Swing. SmartLink is standaard voor de meer geavanceerde systemen. De Phonebox met inductief opladen koppelt de smartphone aan de dakantenne en laadt het toestel op.

Voor de Skoda Kodiaq wordt een breed aanbod aan rijassistentiesystemen leverbaar. De Area View camera's, een noviteit voor Skoda, brengen de directe omgeving rondom de auto op een monitor in beeld. Tow Assist maakt langzaam manoeuvreren met een aanhanger eenvoudig. De nieuwe Predictive Pedestrian Protection functie is een aanvulling op Front Assist. Parking Distance Control met remfunctie, eveneens nieuw, biedt uitkomst bij parkeermanoeuvres, waarbij de Kodiaq automatisch remt wanneer hij een obstakel 'ziet'.

Skoda Kodiaq

Bij de introductie van de Skoda Kodiaq (begin 2017) biedt de SUV keuze uit vijf motoren: twee TDI diesels en drie TSI benzinemotoren. De meest krachtige benzineversie, de 2.0-liter TSI levert een vermogen van 132 kW/180 pk. Daarbij gaat hij volgens Skoda dankzij een nieuw ontwikkeld verbrandingsproces echter net zo zuinig te werk als een kleinere motor. Het veelvuldig gebruik van extra sterke staalsoorten in de carrosserie zou de Kodiaq ongewoon licht maken, wat eveneens een belangrijke reden is voor zijn lage verbruikswaarden.

Qua transmissie en overbrenging lopen de mogelijkheden uiteen van een handgeschakelde zesversnellingsbak of een DSG-automaat met dubbele koppeling en naar wens voor- of vierwielaandrijving. De rijprestaties worden versterkt met Driving Mode Select en het nieuwe Dynamic Chassis Control (DCC). Met behulp van die systemen zijn de besturing, de gasrespons, de DSG-transmissie en het onderstel via diverse rijstanden op basis van persoonlijke voorkeur in te stellen.

Vierwielaangedreven uitvoeringen beschikken over een speciale offroadstand. Waarbij door een druk op de knop alle relevante systemen motormanagement, assistentiesystemen, elektronische chassissystemen als ABS en ESC, en het onderstel in combinatie met het optionele DCC, automatisch schakelen naar offroadcondities.