25 juli 2013
Seat Leon

Seat Leon

Vijf Latin NCAP sterren voor Seat Leon

25 juli 2013 | De nieuwe Seat Leon heeft de maximale score van vijf sterren behaald tijdens een botsproef die werd gedaan door de Zuid Amerikaanse organisatie Latin NCAP. Daarmee is de Leon de allereerste auto die de hoogst haalbare score van vijf sterren noteert in de categorie voor volwassen inzittenden, en nog eens vier sterren voor de bescherming van kinderen. De NCAP-organisatie testte de Leon bij een frontale botsing en bij een aanrijding van opzij.

De test met de frontale botsing werd uitgevoerd bij een snelheid van 64 km/u tegen een uit het midden geplaatst, vastgemonteerd blok voorzien van een vervormbare aluminium honingraatstructuur. Deze botsproef is bedoeld om het meest voorkomende type aanrijding na te bootsen, dat tegelijkertijd het meeste gevaar voor de inzittenden oplevert. De test was tevens aanleiding om de bescherming van kinderen in de auto te onderzoeken, waarbij de Leon eveneens hoge ogen gooide.

Ook bij de aanrijding van opzij met een beweegbaar blok, eveneens voorzien van een vervormbaar front, liet de Leon zich van zijn beste kant zien. De chassisstructuur bleef volledig stabiel en alle veiligheidssystemen deden hun werk naar behoren.

Seat Leon

Met de uitstekende score van de Latijnse NCAP-organisatie op zak presteerde de nieuwe Leon geheel volgens verwachting, gebaseerd op de technologieën die bij de ontwikkeling van het model door Seat werden toegepast. De Spaanse compacte middenklasser wordt standaard geleverd met een keur aan veiligheidsvoorzieningen, waaronder zeven airbags (2 voor, 2 opzij, 2 hoofd en een knie-airbag), ESC, ABS + ASR, een uitschakelbare airbag voor de voorpassagier, Isofix verankeringspunten en Top Tether voor de achterbank, een waarschuwingssysteem ter herinnering van het dragen van de veiligheidsgordels en Multi Collision Braking. Dit systeem brengt de auto bij een aanrijding volledig tot stilstand, om doorschieten en daarmee een tweede aanrijding te voorkomen.

De Latin New Car Assessment Programme (Latin NCAP) maakt deel uit van het wereldwijde NCAP-programma, waartoe alle organisaties behoren die de veiligheid van nieuwe voertuigen onderzoeken.