8 november 2012
Feedback
Renault Clio

Renault Clio

Renault Clio wint Gouden stuurwiel 2012

Autozine
8 november 2012 | De nieuwe Clio heeft een internationale onderscheiding gekregen: het Goldenes Lenkrad 2012 in de klasse van de compacte auto's. Deze trofee werd gisteravond in Berlijn overhandigd aan de heer Stefan Mueller, Directeur Regio Europa van Renault.
 

De prijs is een initiatief van een aantal bladen van de Axel Springer groep: weekblad BILD am SONNTAG, het meest gelezen zondagsblad in Duitsland, en AutoBILD, het wereldwijd meest gelezen autoblad. AutoBILD verschijnt behalve in West-Europese versies ook in een aantal lokale edities in Oost-Europa en Azië. In totaal bereiken deze publicaties 73 miljoen lezers, die allemaal gevraagd zijn om te stemmen op hun favoriete model.

Renault Clio

Voor de 37e uitreiking van het Gouden Stuurwiel waren er 44 genomineerden in zes categorieën. In de categorieën MPV's en coupés/cabriolets zijn de winnaars direct door de lezers bepaald. In de overige vier categorieën werden de vijf finalisten eerst onderworpen aan uitgebreide tests, die werden uitgevoerd door een jury van prominenten op het testcircuit van Balocco in Italië.

Onder de opmerkelijke testcoureurs bevonden zich bekenden uit de autosport, zoals Mattias Ekström, Hans-Joachim Stuck, Walter Röhrl, Christina Surer en Vanina Ickx, alsmede de (hoofd)redacteuren van de Europese autotijdschriften van de AutoBILD Groep. Ze werden bijgestaan door beroemdheden uit de showbizz en de sportwereld, zoals Franz Beckenbauer en Boris Becker.

Het Gouden Stuurwiel wordt sinds 1976 elk jaar uitgereikt. Renault won inmiddels tien maal het Gouden Stuurwiel en is daarmee één van de meest bekroonde deelnemers. Renault viel in de prijzen met de Fuego coupé (1980), de Renault 9 (1981) in het segment van de compacte auto's, de luxe hatchback Renault 25 (1984), de Clio (1990), de tweede generatie van de Espace (1991), de compacte Renault 19 (1992), de derde en vierde generatie van de Espace (1997 en 2002), de compacte MPV Scénic (2009) en nu dus ook met de nieuwe Clio (2012).