20 juli 1999
Peugeot 406
Peugeot 406

Peugeot 406

Leeuwentemmer

Rij-impressie | De Peugeot 406 is een typische vertegenwoordigersauto die vooral in wagenparken van leasebedrijven populair is. In de basis versie biedt een auto veel comfort en goede rijeigenschappen tegen een lage prijs. In een druk bevochten marktsegment als dat van de Peugeot 406 is de vraag echter waarom iemand juist voor de Peugeot zou kiezen.
AutoCoach

Deze Peugeot 406 is een gemoedelijke auto. In de 1.6 uitvoering heeft de motor geen enkele moeite het 1215 kg wegende koetswerk in beweging te zetten, maar daar houdt het dan ook mee op. Als ik op een kort stukje weg een Subaru Justy probeer in te halen, valt de test uit in het voordeel van de kleine opponent. Ook bij een stoplichtsprintje geeft de krachtbron niet thuis; de Fiat Panda achter mij heeft waarschijnlijk niet eens geweten dat ik snel uit de startblokken probeerde te komen. De radardetector in mijn testauto is dan ook even zinvol als een achteruitrijcamera in een Smart.

Peugeot 406

De beschikbare 90 pk zijn door Peugeot in souplesse omgezet. Ideaal voor de schakelluie bestuurder. Wie de auto de tijd geeft kan wel hoge kruissnelheden vasthouden. Bij iedere snelheid is de auto bovendien aangenaam stil.

Op slecht wegdek komt het "Franse comfort" tot zijn recht. Zelfs op de ergste kuilen hoort de bestuurder wat het onderstel moet voortduren zonder de oneffenheden zelf aan den lijve te ondervinden. De stuurbekrachtiging behoort tot de betere en geeft een goed gevoel van de richting van de wielen. Een bocht scherp insturen of nauwkeurig parkeren is geen probleem met de Peugeot. De auto deint behoorlijk maar verlaat niet snel de gekozen lijn. De koets geeft goed zicht rondom, alleen de middenstijl belemmert het zicht over de schouder iets.

„Deze auto is bedoeld voor mensen die grote afstanden willen afleggen zonder daarbij gestoord te worden door een opdringerige auto“

De auto voelt groot. De inzittenden zitten ver van elkaar vandaan en ook de ruimte van de bestuurder tot het portier is groot. Het uitrustingsniveau van de 1.6 variant is redelijk. Soms hebben de ontwerpers echter wonderlijke keuzen gedaan. Wel centrale portiervergrendeling (exclusief bagageruimte), maar raamzwengeltjes en met de hand te verstellen spiegels. Digitale klok en kilometerteller, geen toerenteller. Het getint glas houdt de auto prettig koel bij volle zon.

Peugeot 406

De stoelen zitten redelijk. De hoofdsteunen kunnen niet hoog genoeg om een whiplash te voorkomen. De achterbank biedt, met de voorstoelen ver naar achter, nog voldoende ruimte voor inzittenden tot zo'n 1 meter 85. De bagageruimte is enorm.

Conclusie

De Peugeot 406 1.6 is een gezapige auto die uitnodigt tot lui rijden. Deze auto is bedoeld voor mensen die grote afstanden willen afleggen zonder daarbij gestoord te worden door een opdringerige auto. Alhoewel de 406 op geen enkel punt slecht te noemen is, is rijden met de 406 ronduit saai. Wie onverhoeds in slaap sukkelt in de 406 kan rekenen op een puike set remmen (zonder ABS) en een airbag. Waarom kiest iemand dan voor de Peugeot 406 1.6? Prijs, ontspannen rijden en een fraai vormgegeven koets.

plus
  • Ruim
  • Prettige besturing
  • Vriendelijk geprijsd
min
  • Geen ABS
  • T r a a g
XLLease
Ford Mondeo Ford Mondeo
"Dienstbaar"
Renault Laguna IIRenault Laguna II
"Toekomstmuziek"
Citroën C5 Citroën C5
"Twee voor de prijs van de ene"
Peugeot 406 CoupePeugeot 406 Coupe
"Uit de kunst"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Forum

Print