Publicatiedatum: 12 september 2023
Peugeot 3008
Vooruitblik

Peugeot 3008

Van ruimtewonder tot stijlicoon

Vooruitblik - De 3008 is het meest populaire model van Peugeot. Dus als een geheel nieuwe generatie wordt geïntroduceerd, dan is dat groot nieuws. Bovendien heeft de 3008 in zijn bestaan een interessante evolutie doorgemaakt. Het model begon als een mix van een ruimteauto en terreinauto. De volgende generatie was een moderne SUV. Voor de nieuwe, derde generatie, past Peugeot het concept opnieuw aan en kiest het voor nog modernere techniek.
YourLease

De derde generatie van de Peugeot 3008 is geen pure SUV, maar een mengvorm van een "crossover" en een "fastback". Een cross-over is een hoge personenauto met invloeden van een terreinwagen. Een fastback is een vlot gelijnde auto waarbij de achterruit relatief vlak ligt voor een sportieve uitstraling en een lage luchtweerstand.

Peugeot 3008

Behalve voor een nieuwe basisvorm, kiest Peugeot ook voor een nieuwe stijl. Daarbij was het doel om het lijnenspel zo modern te maken, dat de 3008 lange tijd een moderne uitstraling behoudt. Dat alles wordt aangevuld door bijzondere details. Zo is de grille voorzien van een verfijnd patroon dat "uitwaaiert" vanuit het logo voor een bijzondere aanblik. Het traditionele chroom is vervangen door zwarte tinten, want volgens Peugeot zijn glimmende elementen uit de tijd.

Peugeot 3008
Peugeot 3008

Ruimte en uitrusting

Peugeot dankt het huidige succes mede aan de zogenaamde "iCockpit". Dat staat voor een relatief klein stuurwiel, waardoor de bestuurder er eenvoudig overheen kijkt. Daarom zijn de klokken niet achter het stuurwiel te vinden, maar bovenop de stuurkolom en dus in het blikveld van de bestuurder. Voorheen werd de belangrijkste informatie voor de bestuurder op een klein transparant paneeltje geprojecteerd. In de nieuwe iCockpit in de 3008 is dit paneeltje vervangen door een groot en licht gebogen beeldscherm dat zich van links tot halverwege het dashboard uitstrekt. De eerste indruk is dat dat heel mooi staat, maar zo'n overweldigende hoeveelheid kleur en informatie toont dat het niet direct als een vooruitgang is ervaren.

De rest van de uitrusting gaat met de tijd mee, maar is niet revolutionair. Het infotainment-systeem is compleet en (vrijwel) alle gangbare veiligheidsvoorzieningen zijn leverbaar.

„Wat begon als een wonderlijke mix, ontwikkelde zich via een moderne SUV tot een stijlvolle gezinsauto“

Dit artikel is gebaseerd op een presentatie op het hoofdkantoor van Peugeot, waarbij het nog niet mogelijk was om proef te rijden. Proefzitten kon wel en dat leert dat de binnenruimte gemiddeld is. Ook in functioneel opzicht (bergruimte en handigheidjes) is de 3008 gemiddeld. Het zijn daarom de iCockpit, de mooie materialen en fraaie combinaties van texturen waarmee de 3008 zich onderscheidt.

Vanuit de accu ontworpen

Net als voorheen is de 3008 leverbaar met een benzine, hybride en elektromotor. In tegenstelling tot de vorige generatie staat de elektrische versie centraal. Daarom is bij het ontwerp van de 3008 uitgegaan van de batterij en is daar een auto omheen ontwikkeld. Het doel daarbij was om zoveel mogelijk ruimte voor de batterij te maken en zo tot tot een grote actieradius te komen. En daarin is Peugeot meer dan geslaagd, want ondanks de beschaafde buitenmaten is de 3008 leverbaar met een 73 of 98 kWh batterij. Dat zijn waarden die tot nu toe alleen bij grote sedans of enorme terreinwagens werden genoteerd.

Peugeot 3008

Tevens moeten de stroomlijn, bandenkeuze en drie niveaus van regeneratie (energie terugwinnen tijdens remmen en uitrollen) zorgen voor een laag verbruik. Vooralsnog zou dat met de 73 kWh een actieradius van 525 km moeten opleveren, terwijl de 98 kWh batterij zelfs 700 km mogelijk zou maken (let op: minder bodemvrijheid!). Dat klinkt allemaal mooi, maar wat Autozine betreft is het te veel van het goede. In de praktijk is een bereik van zo'n 300 km de beste balans tussen prijs, prestaties en gewicht. Langere ritten zijn zeldzaam terwijl iedere dag voor een grotere accu moet worden betaald met een hoge aanschafprijs en dito gewicht. Bovendien: na zo'n 300 km is de gemiddelde bestuurder aan een plas- danwel koffiepauze toe, waarin de accu ook kan worden opgeladen.

Weggedrag

Peugeot is onderdeel van Stellantis, het bedrijf dat ook eigenaar is van Opel, Fiat en Citroën. Al die merken delen dezelfde techniek en componenten. Wel wordt de fijnregeling per merk aangepast om tot een eigen karakter te komen. Zoals eerder aangegeven, is dit verslag gebaseerd op een presentatie en niet op een proefrit. Over het weggedrag kan daarom alleen worden gezegd dat Peugeot een balans tussen comfort en sportiviteit belooft.

Peugeot 3008

Conclusie

Bij veel merken betekent een nieuwe auto slechts een nieuwe interpretatie van een bestaand concept. Het idee blijft hetzelfde, maar de techniek en de vormgeving worden gemoderniseerd. Peugeot daarentegen verandert zelfs het concept van de 3008! Wat begon als een wonderlijke mix, ontwikkelde zich via een moderne SUV tot een stijlvolle gezinsauto. Ruimte stond altijd centraal, maar steeds meer legt Peugeot de nadruk op stijl en beleving. Dat laatste is vooral te danken aan de "iCockpit", die voor een andere zit, beter overzicht en meer controle over de auto zorgt.

De nieuwe techniek komt van de aandrijving. Alhoewel de 3008 leverbaar is met benzine- en hybridemotoren, ligt de nadruk op de elektrisch aangedreven e-3008. Een nieuw platform biedt ruimte aan meer batterijen en dat zorgt voor betere prestaties en een groter bereik.

plus
  • Franse charme
  • Moderne techniek
  • Zeer groot bereik
min
  • Vanwege grote bereik verwacht hoge prijs
Vandebron