12 januari 2010

Peugeot 207

Van de nood een deugd maken

Rij-impressie | Geeft sneeuw overlast of juist mooie plaatjes? Is een zuinige auto een bewuste keuze of een noodzakelijk kwaad? Voor beide geldt: het is het slimste om er het beste van te maken. Zoiets geldt ook voor milieuvriendelijke auto's. De "Peugeot 207 1.6 HDi BlueLease" zou dankzij een verlaagd verbruik niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook nog eens heel vriendelijk voor de portemonnee.

Vrijwel alle merken bieden tegenwoordig extra zuinige versies van bestaande modellen. Wat deze Peugeot 207 bijzonder maakt, is dat de extra zuinige versie vooral gericht is op de zakelijke rijder. Dit is niet primair een milieuvriendelijk model, maar vooral een voordelig model.

Bij de eerste kennismaking maakt deze bijzondere 207 mede daarom een wat karige indruk. De vormgeving is allerminst extravagant, vooral dit witte exemplaar schittert in eenvoud.

Peugeot 207
Peugeot 207

De uitrusting biedt alles wat mag worden verwacht van een moderne auto, maar absoluut niets meer dan dat. Alleen op de veiligheid is merkbaar bezuinigd, want een elektronisch stabiliteitssysteem ("ESP") of tractiecontrole ("TRC") behoren niet tot de standaarduitrusting. Omdat dit onderhuidse voorzieningen zijn, zal dit tijdens een korte proefrit niet direct opvallen. In een onverhoopt noodgeval is een anti-slip regeling echter meer waard dan kreukelzones of airbags.

BlueLease

Omdat de "207 BlueLease" vooral bedoeld is als voordelige zakenauto, heeft Peugeot er voor gekozen om met zo eenvoudig mogelijke middelen zo veel mogelijk brandstof te besparen. Daarom is dit eco-model niet voorzien van een schakel-indicator, een start/stop-systeem, regeneratie van energie of zelfs maar gewichtsbesparende materialen.

De belangrijkste aanpassingen bestaan uit een aangepast motormanagement en langere versnellingsbakverhoudingen. Het onderstel is verlaagd om de luchtweerstand te verlagen. Tenslotte is de auto voorzien van banden met lage rolweerstand, inclusief een set aerodynamisch verantwoorde wieldoppen.

Deze aanpassingen hebben nauwelijks negatieve effecten op het weggedrag. Alleen in de winter is goed merkbaar dat de standaard gemonteerde banden niet alleen een lage rolweerstand hebben, maar bij gladheid ook "lage grip". Wie kiest voor de 207 BlueLease doet er daarom verstandig aan direct een winterbandenregeling te treffen.

De eco-banden geven geen extra rijgeluiden. Mede dankzij het verlaagde onderstel is de wegligging, onder normale omstandigheden, even goed als die van een gewone 207.

XLLease
Peugeot 207

Verbruik

Peugeot belooft dat deze bijzondere 207 dankzij alle aanpassingen gemiddeld 26.3 kilometer aflegt op een liter dieselolie (uitstoot: 99 gram CO2 per kilometer). Wanneer op de snelweg kalm met de verkeersstroom wordt meegereden, verschijnt al na korte tijd een triomfantelijke 1 op 30 op de boordcomputer! Samen met enkele stadsritten en een langdurige fotosessie kwam het uiteindelijke testverbruik uit op een keurige 1 op 25.

De gehele rijtest is echter uitgevoerd onder winterse omstandigheden en dat heeft een negatieve invloed op het verbruik. Bovendien was de testauto hagelnieuw. Een goed ingereden auto zal in de zomer nog zuiniger zijn!

Peugeot 207

Prestaties

Het lage verbruik gaat niet ten koste van de prestaties. Sterker nog: de 207 is voorzien van een 1.6 liter dieselmotor, terwijl de meeste tegenstrevers hun eco-auto voorzien van een 1.4 liter motor. De krachtbron van de 207 levert daarom merkbaar meer souplesse. Het toerental kan probleemloos tot iets onder de 1.500 tpm afzakken, zonder dat de motor protesteert. Dat geeft niet alleen veel rust in het interieur, maar maakt de auto ook extra zuinig.

Wanneer het gaspedaal iets dieper wordt ingetrapt, overtuigt deze zuinige 207 ook met prima prestaties. Kortom: geen kou aan de lucht!

Peugeot 207
Peugeot 207

Conclusie

Geeft winterweer overlast of juist mooie plaatjes? Het is een kwestie van interpretatie: de ene ziet overal kwaad in, terwijl een ander er het beste van probeert te maken. En zo heeft Peugeot ook van de nood een deugd gemaakt. Feit is dat het merk niet dezelfde, geavanceerde milieuvriendelijke techniek in huis heeft als de concurrentie. Daarom legt Peugeot voor de "207 1.6 HDI BlueLease" niet de nadruk op milieuvriendelijkheid, maar juist op een lage leaseprijs.

Omdat de aanpassingen aan de 207 BlueLease minimaal zijn, is de meerprijs snel terugverdiend. Bovendien zijn de aanpassingen effectief, want het beloofde lage verbruik is in de praktijk goed te realiseren. Geen van de aanpassingen hebben een negatieve invloed op de rijeigenschappen, dus de milieubewuste leaserijder komt met deze 207 BlueLease niet van een koude kermis thuis.

plus
  • Laag verbruik, prima prestaties
min
  • Karige uitrusting
  • Minder geavanceerd dan concurrerende eco-modellen
IkWilVanMijnAutoAf
Toyota Yaris Toyota Yaris
"Groots kleintje"
Daihatsu Sirion 2Daihatsu Sirion 2
"Vroeger en nu"
Toyota Yaris Toyota Yaris
"Trendsetter"
Volkswagen Polo Volkswagen Polo
"De zuinigste"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Forum

Print