23 maart 2017
Opel Insignia

Opel Insignia

Stille revolutie

Autotest | De eerste Insignia zorgde voor een revolutie bij Opel. Dankzij de ongekend voorname uitstraling, de vooruitstrevende techniek en het grootse rijden vielen (vaste) klanten van andere merken als een blok voor de Insignia. Nu is het tijd voor de tweede generatie van de Insignia. Zal dat weer tot een revolutie leiden?

Op zoek naar een Opel Insignia?
DAS import heeft er 133 vanaf € 18.101,-

Opel Insignia

De filosofie achter iedere Opel is: maak geavanceerde techniek beschikbaar voor een groot publiek. Met name de kleinere modellen weten daarmee te overtuigen; de Astra en Corsa zijn echte vernieuwers in hun segment. Door hoogwaardige techniek breed in te zetten, kan Opel de kosten spreiden en zo kunnen ook deze alledaagse modellen tegen een beschaafde prijs worden voorzien van de nieuwste techniek.

Maar juist omdat de kleinere Opels al zo modern, en soms zelfs vooruitstrevend zijn, blijft er minder over voor de Insignia. Daarom zet Opel bij de Insignia in op vormgeving en kwaliteit. En in plaats van chique en voornaam, is de tweede Insignia dynamisch en atletisch. Mede daarom heet het nieuwe model officieel "Insignia Grand Sport".

Opel Insignia

Ruimte

De vierdeurs Insignia-sedan is komen te vervallen, de Grand Sport is een vijfdeurs hatchback. Dat komt niet alleen het uiterlijk ten goede, maar ook de bruikbaarheid. De achterklep is enorm en geeft uitstekende toegang tot de bagageruimte.

De aflopende daklijn gaat niet ten koste van de binnenruimte. De beenruimte achterin is met 2.5 cm toegenomen, maar samen met de gunstigere zitpositie voelt het als veel meer dan dat! Volwassenen zitten voortaan riant achterin de Insignia.

Opel Insignia
Opel Insignia

Uitrusting

Zoals eerder aangestipt, bieden de kleinere Opels al volop moderne techniek die het dagelijks leven met de auto aangenamer en veiliger maakt. Op een head-up display en een waarschuwing voor naderend verkeer bij achteruitrijden na, biedt de Insignia geen voorzieningen die bijvoorbeeld de Astra niet biedt. Maar... waar mogelijk gaat de Insignia wel een stap verder.

Zo heeft ook de Insignia "slimme" koplampen die de lichtbundel aanpassen aan de omgeving en de rijstijl. Door gebruik te maken van 32 i.p.v. 16 lampjes (LEDs) kan de Insignia de lichtbundel nog exacter richten en is daarmee nog effectiever.

Nog altijd heel aangenaam is het "Opel Eye" dat met de bestuurder meekijkt en waar nodig waarschuwt of zelfs ingrijpt. Semi-autonoom rijden, een functie die diverse nieuwe modellen inmiddels bieden, is niet aan de Insignia besteed en dat is een gemiste kans.

Rijeigenschappen

In plaats daarvan heeft Opel zich toegelegd op het verbeteren van de rijeigenschappen. Daarom is de Insignia Grand Sport langer (+7 cm), lager (-2 cm) en vooral lichter (-200 kg, afhankelijk van de gekozen uitvoering). Bovendien zorgt de lagere zitpositie voor betere communicatie met de auto.

En het resultaat van die inspanningen is vanaf de eerste bocht merkbaar! In plaats van groots en statig, is de nieuwe Insignia dynamisch en vertrouwenwekkend. Wanneer het tempo wordt opgevoerd, geeft de nieuwe Insignia de voldoening die bij de vorige generatie ontbrak. Bovendien verrast de auto de bestuurder nooit met onverwachte reacties of listig weggedrag.

Alhoewel de Insignia groter is dan de toch al royaal bemeten concurrenten, voelt de Opel kleiner en beter handelbaar. Tegelijkertijd voelen de wegen wél smaller. In de stad en op provinciale wegen heeft deze Opel de ruimte nodig! Ook heel bijzonder: in plaats dat de elektronische veiligheidsystemen het gevoel in de besturing verstoren, lijken ze een duwtje in de juiste richting te geven om net even mooiere lijnen te sturen.

De Insignia is leverbaar met een standaard onderstel en een adaptief onderstel ("FlexRide"). Het standaard onderstel voldoet ruimschoots en is kenmerkend voor de Grand Sport: de dynamiek is toegenomen, met behoud van het comfort van de vorige Insignia. Met het adaptieve onderstel kan de bestuurder het karakter iets aanpassen, maar het verschil tussen de sportieve, normale en comfortabele modus is gering. Een grotere velgmaat (tot 20 inch) heeft meer effect, maar is uiteraard een eenmalige keuze.

Nieuwe vloermatten voor de Insignia?
Dat kan! Vanaf € 45,-
Just Carpets.nl

Benzine

De afgelopen jaren heeft Opel een generatie nieuwe motoren ontwikkeld. Toch bleek tijdens de ontwikkeling, dat die nieuwe motoren of te zwak of te sterk (lees: te kostbaar) voor de Insignia waren. Daarom nam Opel de 1.4 liter turbo benzinemotor en vergrootte de inhoud tot 1.5 liter. Afhankelijk van de gekozen uitvoering levert deze motor nu 140 of 165 pk, in beide gevallen bedraagt het allesbepalende koppel 250 Nm.

In vlak landschap voldoet de "1.5 EcoTec" met 165 pk ruimschoots. Al vanaf een laag toerental is de motor soepel en vergevingsgezind. Echter, wanneer het traject veeleisender wordt (bergen) of de auto zwaar is beladen, moet de relatief kleine motor juist hard werken om te presteren. Dan is het zaak om terug te schakelen en het gaspedaal resoluut tot de vloer in te trappen.

Opel Insignia

Onder alle omstandigheden is de 1.5 EcoTec heerlijk stil. Ook geluiden van de banden of rijwind zijn minimaal. Zelfs bij 150 km/u kunnen de bestuurder en bijrijder bijna op fluistertoon een gesprek met elkaar voeren. Het meest "luidruchtige" element is de airconditioning!

Diesel

Heel wat daadkrachtiger is de 2.0 liter dieselmotor, die goed is voor 170 pk / 320 Nm. Deze is iets minder stil dan de benzinemotor, maar een voorzichtig tikje op het gaspedaal is nu wél voldoende voor een behoorlijke acceleratie. Omdat deze doorontwikkelde dieselmotor uit de vorige Insignia minder hard hoeft te werken, is het ook makkelijker om zuinig te rijden (testverbruik op veileisend parcours: 6.5 liter per 100 km).

Opel Insignia

Topmodel

Zonder enige twijfel de fijnste uitvoering is de "2.0 Turbo". Voor deze uitvoering gaf Opel de technici de vrije hand en dat resulteert in diverse technische hoogstandjes. Om de pret te verhogen klinkt een kunstmatig motorgeluid door de luidsprekers, waardoor de krachtbron extra spannend klinkt.

Om de daad bij het geluid te voegen, levert de turbomotor 260 pk / 400 Nm. En dankzij de standaard aanwezige vierwielaandrijving kan dit vermogen onder alle omstandigheden worden benut. Omdat het vermogen op de achteras wordt verdeeld door twee koppelingen, wordt het optimaal verdeeld (dit in tegenstelling tot het domweg remmen van één van beide wielen, wat veel concurrenten doen). De achttraps automaat is niet voorzien van een dubbele koppeling (wat de concurrentie juist wel doet), maar weet dankzij een rap mechaniek en strak opeenvolgende versnellingsbakverhoudingen toch razendsnel te schakelen.

Opel Insignia

Dit topmodel van de Insgnia-reeks rijdt, schakelt en stuurt veruit het fijnst, maar daar zijn de aanschafprijs en het verbruik (praktijkwaarde: 9.8 liter per 100 km) dan ook naar. Het goede nieuws is: in een later stadium zullen de technieken uit deze topversie ook naar de alledaagse uitvoeringen komen.

Conclusie

Zorgt de tweede generatie van de Opel Insignia voor net zo'n revolutie als de eerste? Nee, het betreft hier hoogstens een stille revolutie. De eerste generatie maakte een enorme sprong vooruit en was lange tijd de onbetwiste koploper in zijn segment. Gezien het feit dat vernieuwende techniek voorhanden is (elektrische aandrijving, (semi)autonoom rijden), had Opel opnieuw een revolutie kunnen ontketenen, maar het merk besloot anders.

De Insignia Grand Sport gaat door waar de eerste Insignia ophield. Alle sterke punten zijn nu nog sterker. Bovendien voegt de Grand Sport daar ruimte én een welkome dosis dynamiek aan toe. Dit met behoud van comfort, want de nieuwe Insignia is ook nog eens stil, heel erg stil.

plus
  • Ruim, ook achterin
  • Comfortabel en dynamisch
  • Rijke, moderne uitrusting
min
  • Niet zo vernieuwend als eerste generatie
Vandebron
Lexus ISLexus IS
"Goed voorelkaar"
Skoda SuperbSkoda Superb
"Superber"
Volkswagen PassatVolkswagen Passat
"Tegen de stroom in"
Mazda 6Mazda 6
"Zesjes-cultuur"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum

Print