3 augustus 2017
Opel Insignia Sports Tourer

Opel Insignia Sports Tourer

Opel met inhoud

Autotest | De succesformule van Opel is eenvoudig: maak de meest geavanceerde techniek bereikbaar voor het grote publiek. De voordelige modellen van Opel bieden daarom techniek die in de regel alleen is voorbehouden aan auto's uit een hoger segment. Maar... hoe kan een Opel uit een hoger segment zich dan nog onderscheiden?

Op zoek naar een Opel Insignia Sports Tourer?
DAS import heeft er 1111 vanaf € 20.210,-

Opel Insignia Sports Tourer

De Insignia is het grootste model dat Opel op dit moment aanbiedt. En de hier gereden "Sports Tourer", ofwel stationcar, is zelfs nog een maatje groter dan de gewone Insignia. En daarmee is de toon gezet, want de Insignia Sports Tourer is echt enorm!

Op een centimeter na meet de Insignia Sports Tourer vijf meter en dat maakt het op ruime afstand de langste auto in zijn segment. Let op de woordkeuze: dit is weliswaar de langste auto in zijn soort, maar zeker niet de grootste of de ruimste.

Opel Insignia Sports Tourer

Opel haalt de extra lengte ten opzichte van de gewone Insignia (+9 cm) namelijk niet uit een langere wielbasis, maar louter uit een langere overhang achter de achterwielen. Van de zijkant gezien zijn de verhoudingen daarom minder harmonieus dan die van de standaard Insignia. De overhang is simpelweg te lang.

Stationcar

De extra overhang zorgt weliswaar voor extra bagageruimte, maar niet voor meer cabineruimte. De ruimte voorin is prima, de ruimte op de achterbank zelfs uitmuntend. Echter, dat maakt de Insignia niet uniek. We hebben het hier immers over zeer grote auto's.

Opel Insignia Sports Tourer
Opel Insignia Sports Tourer

Ten opzichte van de gewone Insignia is de extra kofferruimte van de Sports Tourer fors. Ten opzichte van de concurrentie biedt de Sports Tourer, ondanks de enorme lengte van de auto, slechts een middelgrote bagageruimte (standaard 532 liter, met opgeklapte achterbank 1.638 liter).

Om de ruimte zo nuttig mogelijk te kunnen gebruiken biedt Opel alle gangbare luxe en ruimtebesparende middellen. Dat begint met een elektrisch bedienbare achterklep. Net als bij de concurrentie voldoet een veeg met de voet onder de achterbumper om deze te bedienen. Opel is echter zo slim om op de grond een symbool te projecteren, zodat de gebruiker exact weet waar de "voetveeg" verwacht wordt en dat vergroot de trefzekerheid in de praktijk enorm.

Helaas beweegt de rolhoes, die de inhoud van de bagageruimte beschermt tegen prangende blikken van buiten, niet mee met de achterklep. Wie deze hoes voor het sluiten van de achterklep vergeet terug te rollen, heeft minder zicht in de binnenspiegel.

Om de achterbank op te klappen voldoet het om een knop in de bagageruimte in te drukken (het weer terugplaatsen van de achterbank gaat wel met de hand). Vervolgens is de laadvloer volmaakt vlak en voorzien van handige rails met sjorogen om bagage stevig vast te zetten.

Uitrusting

Een andere troef van de Opel Insignia is de moderne uitrusting. Opel biedt alles wat gangbaar is op het gebied van luxe en veiligheid. Denk daarbij aan camera's en sensoren die met de bestuurder meekijken, automatisch grootlicht, een slimme parkeerhulp en herinneringen voor snelheidslimieten. Dat geldt echter ook voor de kleinere Opels en daarom is de Insignia standaard voorzien van zaken die op de andere modellen optioneel zijn. Ook ten opzichte van de directe concurrentie biedt Opel meer standaardvoorzieningen.

Opel Insignia Sports Tourer

Uniek voor Opel is "OnStar". Met OnStar heeft iedere Insignia een eigen Internet-verbinding. Hiermee kan de auto dienst doen als wifi-hotspot voor de smartphones of tablets van de inziettenden.

UnitedConsumers
Opel Insignia Sports Tourer

De auto biedt zelf ook veel "slimme" functies, maar in de praktijk verdient de smartphone toch de voorkeur omdat deze beter bij de tijd is. Daarbij is de spraakherkenning van smartphones in de praktijk een stuk beter dan die van Opel. Juist wel heel handig is de persoonlijke assistent (een mens, geen computer) die advies kan geven tijdens reizen en hulp kan inroepen bij noodgevallen.

Diesel

Voor de geheel nieuwe Insignia zijn niet alle motoren geheel nieuw ontwikkeld. Zo is de hier gereden 170 pk / 400 Nm sterke 2.0 liter dieselmotor slechts een doorontwikkelde versie van de krachtbron uit de vorige Insignia. Dit vermogen is ruimschoots voldoende, maar snel of machtig is deze sterkste dieselmotor op de prijslijst zeker niet.

Opel Insignia Sports Tourer

Mede daarom voelt de Insignia zwaarder dan deze eigenlijk is. Dat is jammer, aangezien een gewichtsreductie tot 200 kg is gerealiseerd. Gelukkig vertaalt het beschaafde gewicht zich wel in een relatief gunstig testverbruik van 5.7 liter per 100 km.

Weggedrag

Naar keuze is de Insignia leverbaar met een standaard onderstel en "FlexRide". Dit laatste staat voor een instelbaar onderstel dat afhankelijk van de rijstijl comfortabel of juist dynamisch is.

Opel Insignia Sports Tourer

Voor deze test is gekozen voor het standaard onderstel in combinatie met een extra grote velgmaat (20 inch) en dat blijkt geen gelukkige keuze. Het standaard onderstel is al stug, maar door de lage wang ("zijkant") van de banden blijft nauwelijks enig veercomfort over. Daarbij maakt de computer continu kleine stuurcorrecties (dit is uit te schakelen), waardoor de Insignia ronduit nerveus rijdt. Kortom: kies voor de standaard velgmaat of het FlexRide-onderstel.

Ondanks de ongelukkige combinatie van velgmaat met onderstel van de testauto, is de wegligging in absolute zin uitstekend. Zelfs wanneer veel te hard wordt gereden en ronduit onhandig wordt gestuurd, geeft de Insignia geen krimp. Daarbij voelt de auto minder groot dan deze daadwerkelijk is en dat is een knappe prestatie van de technici van Opel.

Opel Insignia Sports Tourer

Conclusie

Compacte Opels onderscheiden zich door voorzieningen aan te bieden uit een hoger segment. De grootste Opel, de Insignia, onderscheidt zich door alle gangbare voorzieningen uit het segment te combineren in één auto.

Als Stationcar ("Sports Tourer") zet de Insignia die trend voort door ook nog eens alle ruimtebesparende voorzieningen aan te bieden die gangbaar zijn in het segment. De rijeigenschappen zijn uitstekend; de Insignia leent zich zowel voor comfortabel als sportief rijden. Daarbij is de Insignia nog groter dan gemiddeld, waarmee dit in alle opzichten een Opel met inhoud is.

plus
  • Ruim en functioneel
  • Rijke en moderne uitrusting
  • Uitstekende rijeigenschappen
min
  • Onoverzichtelijk koetswerk
  • Rolhoes beweegt niet mee met achterklep
  • Standaardonderstel plus 20 inch velgen is geen prettige combinatie
Toyota Prius WagonToyota Prius Wagon
"Geen smoesjes meer"
Volvo V60Volvo V60
"Met één been in de toekomst"
Mercedes CLA Shooting BrakeMercedes CLA Shooting Brake
"Doorbrake de sleur!"
Peugeot 508 SWPeugeot 508 SW
"Meer schoonheid"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum

Print