Publicatiedatum: 10 december 2018
Opel Insignia Country Tourer
Rij-impressie

Opel Insignia Country Tourer

Bluf!

Rij-impressie - Een SUV is grotendeels bluf. Een Sports Utility Vehcile ziet er misschien uit als een onoverwinnelijke terreinwagen, maar in de meeste gevallen is het niet meer dan een hoge en luxe personenauto die helemaal niets klaarspeelt in het terrein. En als het alleen om een stoere uitstraling gaat, is een avontuurlijk aangeklede versie van de Opel Insignia dan een slim alternatief?

De gedachte achter de Opel Insignia Country Tourer is logisch. Een SUV is groot en hoog, waardoor het weggedrag minder goed is (hoog zwaartepunt) en het verbruik minder gunstig (matige stroomlijn). Als die SUV dan ook nog is voorzien van off-road techniek die in de praktijk zelden tot nooit wordt gebruikt, dan is het wel een heel onhandige manier om zich te onderscheiden van de massa. En dus kwam Opel in 2013 met de eerste "Country Tourer": een stoer aangeklede versie van de Insignia als alternatief voor een SUV.

Opel Insignia Country Tourer

Aankleding

Net als die eerste Country Tourer is de generatie van 2018 voorzien van stootranden rondom, zwarte accenten en een 20 mm verhoogd onderstel. Verder is deze bijzondere uitvoering vrijwel gelijk aan iedere andere Insignia Sports Tourer (stationcar). Dat wil zeggen: een royaal bemeten zakenauto met volop ruimte voorin, voldoende ruimte achterin en een grote kofferruimte. In vergelijking met een SUV ontbreekt het machtige gevoel omdat de Country Tourer geen hoge zit biedt; de 2 cm extra bodemvrijheid is in de praktijk verwaarloosbaar, want eenzelfde verschil is te bereiken door de stoel in hoogte te verstellen.

Opel Insignia Country Tourer
Opel Insignia Country Tourer

Het interieur van de Insignia Country Tourer is niet voorzien van speciale aankleding voor het buitenleven. Er zijn geen extra handvatten, geen afwasbare bekleding en geen andere praktische voorzieningen. De ruimte op de achterbank is riant voor een auto in dit segment en zelfs beter dan die van menig SUV met eenzelfde prijskaartje. De bagageruimte is gemiddeld groot voor een auto van deze omvang en een maatje kleiner dan die van een SUV, omdat die laatste hoger is. Heel handig is de elektrisch bedienbare achterklep, die met een eenvoudige beweging van de voet onder de bumper kan worden geopend. Heel handig daarbij is dat een symbool op de grond wordt geprojecteerd, zodat de gebruiker precies weet waar de voetbeweging wordt verwacht.

Uitrusting

Deze tweede generatie van de Opel Insignia is recent geïntroduceerd en daarom is de uitrusting logischerwijs nog steeds modern. Centraal staat het infotainment-systeem, dat behalve de gebruikelijke audio-, navigatie- en communicatie-functies ook "OnStar" biedt. Hiermee heeft de Opel-rijder de beschikking over een persoonlijke assistent (geen computer) die kan bijstaan bij het plannen van routes en het regelen van allerhande zaken rondom de reis. Mocht zich onverhoopt een ongeval voordoen, dan schakelt OnStar automatisch de hulpdiensten in. Een andere uitbreiding van het infotainment-systeem betreft ondersteuning voor Apple Carplay en Android Auto. Bij gebruik van Apple Carplay valt op dat gesproken instructies van een navigatie-app soms met horten en stoten uit de luidsprekers van de auto klinken, alsof er beperkt dataverkeer mogelijk is en het signaal daarom extreem wordt gecomprimeerd.

„Een SUV is in de meeste gevallen pure bluf: een heel stoer uiterlijk, maar in feite een hoge personenauto met een stoere uitstraling“

Opel is het eerste merk dat ooit een camera introduceerde die met de bestuurder meekeek. Ook de Insignia beschikt over Opels fameuze "Opel Eye", maar in de praktijk valt op dat de concurrentie inmiddels nauwkeuriger werkt. Zo meende Opel Eye dat op een snelweg een maximumsnelheid van 30 km/u gold. Opel koppelt de gegevens namelijk niet aan een navigatiesysteem, want dan zou een slim systeem concluderen dat 30 km/u onwaarschijnlijk is. De adaptieve cruise-control (automatisch afstand houden) werkte keurig, maar de Nederlandse vertaling in de boordcomputer is ronduit lachwekkend: met "gatcontrole" kan worden ingesteld hoeveel afstand moet worden bewaard tot de voorligger.

Opel Insignia Country Tourer

Rijeigenschappen

De Country Tourer wordt traditioneel geleverd met alleen de sterkste motoren op de prijslijst om zo het exclusieve en machtige gevoel van een SUV te benaderen. Bij deze nieuwste Country Tourer is dat alleen het geval wanneer wordt gekozen voor een dieselmotor: die levert 170 of zelfs 210 pk. De sterkste benzinemotor in de Country Tourer is een 1.5 liter viercilinder die met 162 pk helaas weinig indruk weet te maken. De prestaties zijn ruim voldoende en de motor hoeft zich niet bijzonder kwaad te maken om te presteren, maar iedere vorm van macht of overmacht is ver te zoeken. Vanwege het geringe vermogen en nieuwe uitstootnormen begin 2019 wordt de 1.5 liter motor daarom vervangen door een exemplaar met een inhoud van 1.6 liter en een vermogen van 200 pk.

Terwijl de vorige generatie van de Country Tourer standaard was voorzien van vierwielaandrijving, is dit nu slechts een optie. Wanneer deze optie niet wordt gekozen, biedt Opel geen alternatief in de vorm van het onvolprezen Intelligrip dat wel op de Grandland X leverbaar is. Wel zijn de wiellagers standaard extra geseald, zodat er geen vuil of vocht in kan komen wanneer buiten de gebaande paden wordt gereden. Van een minder gunstig zwaartepunt vanwege het verhoogde onderstel is in de praktijk niets te merken; ook als Country Tourer stuurt de Insignia uitstekend. Het weggedrag is voorspelbaar en het onderstel is capabel voor heel veel comfort op de lange afstand.

Opel Insignia Country Tourer

Conclusie

Een SUV is in de meeste gevallen pure bluf: een heel stoer uiterlijk, maar in feite een hoge personenauto met een stoere uitstraling. En die hoge bouw levert twee nadelen op: een hoog verbruik en een minder goed en veilig weggedrag. Als alternatief biedt Opel daarom de Insignia Country Tourer. Ook de Country Tourer is grotendeels bluf: het betreft hier slechts een avontuurlijke aankleding en daarom ontbreekt het grootse en machtige gevoel dat een SUV wel biedt. Aan de andere kant: de Insignia heeft een beter weggedrag en een lager verbruik, terwijl de uitstraling onmiskenbaar exclusief is.

plus
  • Ruim en praktisch
  • Onderscheidende aankleding
  • Moderne, bruikbare techniek
min
  • Veel bandengeluiden
  • Alleen bijzondere aankleding, geen off-road techniek

Op zoek naar een Opel Insignia Sports Tourer 1.5 Turbo Country Tourer automaat?
bynco heeft er 1 vanaf € 26.300,-

Opel Insignia Sports Tourer 1.5 Turbo Country Tourer automaat

KwikFit