12 mei 2017

Opel Crossland

De blitz maken

Autotest | De Meriva is de compacte gezinsauto van Opel. Of beter gezegd: dat was het. De Meriva wordt namelijk opgevolgd door de "Crossland X". En dat lijkt raar, want niet alleen de naam verschilt, maar ook het concept. De Meriva was een MPV en de Crossland X is een SUV. Is de Crossland X een waardige opvolger?

Op zoek naar een Opel Crossland?
bynco heeft er 66 vanaf € 15.494,-

Opel Crossland

Eerst die afkortingen. MPV staat voor "multi purpose vehicle", ofwel een ruime auto waarbij alles in dienst staat van de functionaliteit. Een SUV is een "sports utility vehicle" en dat staat voor een stoere auto met de uitstraling van een terreinwagen.

Inspelen op de trend

Het inruilen van een MPV voor een SUV lijkt daarom een vreemde keuze. Maar... beide auto's hebben ook iets gemeenschappelijks. Beide bieden namelijk heel veel binnenruimte en een hoge zit. Bovendien krimpt de markt voor MPV's en groeit de markt voor SUV's.

Opel Crossland

En dan is de keuze van Opel heel logisch! Door de nieuwe gezinsauto het uiterlijk mee te geven van een SUV, speelt het merk met de blitz in op de vraag van de markt. En door de nadruk te leggen op praktische gebruiksmogelijkheden en minder op terreinwaardigheid, is de Crossland X wel degelijk een alternatief voor de Meriva.

En daarmee is meteen een andere vraag beantwoord: wat is de meerwaarde van de Crossland X naast de Opel Mokka X? Die laatste is namelijk ongeveer even groot en ongeveer even kostbaar. De Mokka X is wel bedoeld als terreinauto, is wel leverbaar met vierwielaandrijving en leent zich wel als trekauto. De Crossland X is "slechts" een gezinsauto in stoere verpakking.

Opel Crossland

Ruimte

Voorin biedt de Crossland X volop ruimte. Heel fijn zijn de voorstoelen die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Duitse instituut voor gezonde ruggen. Ze bieden daarom zeer veel verstelmogelijkheden en zitten daarom uitstekend.

Wanneer de voorstoelen niet helemaal naar achteren staan, resteert ook achterin voldoende ruimte voor volwassenen. De Crossland X is geen ruimtewonder en het ontbreekt aan alle ruimtebesparende trucs die de Meriva zo bijzonder maakten, maar het voldoet allemaal ruimschoots.

Opel Crossland
Opel Crossland

Afhankelijk van de gekozen uitvoering, staat de achterbank op rails. Zo kan worden gekozen voor meer beenruimte (+15 cm) achterin of juist voor meer bagageruimte. De bagageruimte is iets groter dan gemiddeld. En dat is knap, want de Crossland X is een fractie korter en lager (maar wel breder) dan de directe concurrenten.

Uitrusting

Door op alle modellen vrijwel dezelfde uitrusting te bieden, kan Opel tegen relatief gunstige prijzen opmerkelijk moderne techniek bieden. Dat maakt de topmodellen minder bijzonder, maar kleinere modellen zoals deze Crossland X juist heel veilig en modern. En dat vanaf de basisversie!

Zo voorziet Opel ook deze kleinste SUV van een camera die met de bestuurder meekijkt (en zo nodig waarschuwt danwel ingrijpt bij gevaar), een uitgebreid infotainment-systeem (incl. Apple Carplay en Android Auto), een online assistent (assistentie bij ongevallen of advies onderweg) en een wifi-hotspot in de auto.

„Door op alle modellen vrijwel dezelfde uitrusting te bieden, kan Opel tegen relatief gunstige prijzen opmerkelijk moderne techniek bieden“
Opel Crossland

Omdat de Crossland X is ontwikkeld in samenwerking met het kersverse moederbedrijf PSA (bekend van Peugeot en Citroën), is de Crossland X ook voorzien van head-up display. Dit betekent dat informatie die belangrijk is voor de bestuurder (o.a. snelheid), wordt geprojecteerd in zijn/haar blikveld. In tegenstelling tot kostbare systemen waarbij dit tegen de voorruit wordt geprojecteerd, levert de Franse partner een systeem dat het simpelweg op een glasplaatje op de stuurkolom toont. Dit is in de praktijk even effectief als de duurdere oplossing.

Motoren

Niet alleen de head-up display, maar ook het mechaniek van de Crossland X is grotendeels afkomstig van PSA. De motoren verschillen daarom sterk van die van andere Opel-modellen. Zo is de Crossland X leverbaar met een 1.2 liter driecilinder motor die zich inmiddels ruimschoots heeft bewezen bij Peugeot en Citroën.

Opel Crossland

Ook in deze Opel is de 1.2 liter motor (130 pk) een echte aanrader: de motor is soepel, stil en presteert uitstekend. Rekening houdende met de prestaties en de omvang van de auto, is het verbruik heel beschaafd.

De 1.2 liter motor is er ook in een variant met 110 pk en die is bovendien te combineren met een automatische versnellingsbak. Ook deze variant presteert prima. Bovendien schakelt de automaat soepel, op het juiste moment en daarmee vrijwel onmerkbaar.

Tenslotte is gereden met de 1.6 liter dieselmotor en ook deze overtuigt met een geslaagde combinatie van rust, prestatiedrang en zuinigheid (testverbruik: 4.6 liter per 100 km).

Opel Crossland
Opel Crossland

Weggedrag

Opel presenteert de Crossland X nadrukkelijk als mix tussen een MPV en een SUV. Dat zou betekenen dat ook het weggedrag het midden houdt tussen beide. Maar helaas stuurt de Crossland X gevoelloos licht en helt het koetswerk nadrukkelijk over in de bocht, als een ouderwetse SUV. Mede daarom voelt de auto groter en zwaarder dan hij is.

Daarbij is het belangrijk te weten dat er een duidelijk verschil merkbaar is tussen de varianten met benzine- en dieselmotor. De Crossland X diesel heeft meer gevoel in de besturing en helt iets minder over in de bocht. Bovendien is de grip, en daarmee de wegligging, in absolute zin goed.

Opel Crossland

Conclusie

Is de Opel Crossland X een waardige opvolger van de Meriva? Ja, het is een waardige opvolger maar geen vervanger. Bij de Meriva stonden de praktische mogelijkheden centraal en daarom was die MPV een absoluut ruimtewonder. Van de deuren tot de middentunnel, alles was doordacht en gemaakt voor maximaal gebruiksgemak.

De Crossland X is een ruime, functionele auto maar geen ruimtewonder. Opel heeft die keuze gemaakt omdat de markt vraagt naar auto's waarbij het niet alleen draait om de functionaliteit, maar ook om het uiterlijk. De Crossland X is daarom minder praktisch dan een MPV, maar daar staat tegenover dat deze gezinsauto als geen ander de "blitz" kan maken!

plus
  • Geslaagde vormgeving
  • Sterke, stille, zuinige motoren
  • Rijke standaarduitrusting vanaf het instapniveau
min
  • Lichte, gevoelloze besturing
  • Gering maximaal aanhangergewicht
  • Helt nadrukkelijk over in de bocht
 
AutoCoach
Hyundai KonaHyundai Kona
"De logische keuze"
Toyota Yaris CrossToyota Yaris Cross
"Ieder nadeel heeft zijn voordeel"
Hyundai BayonHyundai Bayon
"Keuzevrijheid"
Volkswagen TaigoVolkswagen Taigo
"Afrondingsverschil"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum

Print