12 april 2018
Feedback
Opel Combo Tour

Opel Combo Tour

De Tour op toer

Vooruitblik | Opel introduceert de geheel nieuwe Combo. Zoiets vraagt om een grootse onthulling op een autoshow, maar dit keer kiest Opel voor een andere aanpak. Om de aandacht niet te hoeven delen met de vele andere primeurs op een autoshow, maakt de nieuwe Combo een toer door Europa. In verschillende steden kunnen klanten, dealers en journalisten kennis maken met de nieuwe Combo. Proefrijden kon nog niet, proefzitten wel...

De eerste generatie van de Opel Combo (1986) was in feite een Opel Kadett met opbouw. Die "combinatie" van een gewone personenauto met de opbouw van een bedrijfsauto verklaart de naam "Combo". De Combo is inmiddels een op zichzelf staand model, maar de combinatie van bedrijfswagen en gezinsauto is gebleven. De Combo is namelijk leverbaar als bedrijfsauto met gesloten laadruimte én als gezinsauto met extra zitplaatsen. De bedrijfswagen heet "Combo", de gezinsauto is ook bekend als "Combo Tour" ("Combo Life" buiten Nederland).

Opel Combo Tour

Uitrusting

Als gezinsauto is de Combo even robuust als de bedrijfswagen. En net als bij de bedrijfswagen ligt de nadruk op functionaliteit en prijs, niet op verfijning of prestaties. De Combo is daarom zowel ruimer als voordeliger dan de gemiddelde MPV (Multi Purpose Vehicle). Aan de andere kant: het is juist de verfijning waarmee de nieuwe Combo zich onderscheidt. De afwerkingskwaliteit en de gebruikte materialen zijn allemaal een stuk beter dan voorheen, maar nog steeds is het verschil met een gewone personenauto overduidelijk.

De grote verbetering ten opzichte van de vorige Combo, en de concurrentie, zit in de luxe en actieve veiligheisvoorzieningen. Zo is de vijfde generatie van de Combo leverbaar met parkeercamera (180 graden zicht), head-up display, stuurwielverwarming, vermoeidheidsdetectie, een noodstopfunctie en een compleet "infotainment" systeem. Dat laatste biedt naast de gebruikelijke audio, communicatie en navigatie ook ondersteuning voor Apple Carplay en Android Auto. Mobiele telefoons kunnen voortaan draadloos worden opgeladen in de Combo. Een camera kijkt met de bestuurder mee, leest verkeersborden en kan waarschuwen voor gevaar.

Voor de avontuurlijk ingestelde gezinnen is "IntelliGrip" beschikbaar. Zonder kostbare vierwielaandrijving kan de Combo hiermee beperkt terreinrijden door simpelweg de werking van de anti-slip regeling aan te passen.

Ruimte

Als het gaat om de ruimte, is de vooruitgang minder spectaculair. De buitenmaten van de nieuwe Combo zijn grofweg gelijk aan die van de oude (lengte +1 cm, hoogte -4 cm) en daarom is de binnenruimte gelijk gebleven. Zoals gebruikelijk is de Combo leverbaar met gewone en extra lange wielbasis (+35 cm) en dat levert respectievelijk vijf en zeven zitplaatsen op. Afhankelijk van de gekozen configuratie is de Combo voorzien van een achterbank (60/40 deelbaar) of juist van drie individuele zitplaatsen (inclusief drie ISOFIX-bevestigingspunten voor kinderzitjes). De auto die op toer is door Europa is een vijfzits variant en die biedt zowel voor- als achterin volop ruimte. Ook volwassenen zitten achterin goed.

Opel Combo Tour
Opel Combo Tour

De bagageruimte van de vijfzits Combo Tour is enorm (minimaal 597 liter, maximaal 2.693 liter). Om lange stukken bagage te kunnen vervoeren, kan de bijrijdersstoel worden opgeklapt. Daarbij is het interieur rijkelijk voorzien van bergvakken, inclusief een handig vak (36 liter) boven de voorruit.

“Als gezinsauto is de Combo even robuust als de bedrijfswagen„

De achterbank is bereikbaar via een schuifdeur. Ten opzichte van een scharnierende deur heeft dat als voordeel dat het openen minder ruimte rondom de auto vraagt en dat voorkomt kleine schades. De Combo bedrijfswagen is voorzien van twee zijwaarts scharnierende achterdeuren. De gezinsauto heeft een traditionele achterklep die omhoog scharniert. Heel slim: optioneel is alleen de achterruit te openen en dat is in de praktijk makkelijk om kleinere stukken bagage te laden zonder de grote/zware achterklep te hoeven openen.

Nieuwe partners

De vorige generatie van de Opel Combo was ontwikkeld in samenwerking met Fiat. Fiat verkocht vrijwel dezelfde auto onder de naam "Doblo". Sinds kort maakt Opel deel uit van de PSA Groep en daarom is de Combo voortaan verwant aan de Citroen Berlingo en Peugeot Partner. Onderhuids zijn deze drie auto's grotendeels gelijk, maar ieder merk geeft de auto een eigen gezicht. Daarbij zorgt fijnregeling van het onderstel en de motor voor een eigen karakter.

Omdat de Combo ook populair is als gezinsauto, staan behalve de gebruikelijke dieselmotoren ook twee turbo-benzinemotoren op het leveringsprogramma. Om het comfort compleet te maken, is voortaan zelfs een achttraps (!) automaat beschikbaar. Hoe die motoren hun werk doen is tijdens het proefzitten niet te bepalen, het wachten is nu op de eerste proefrit.

Opel Combo Tour

Conclusie

De vijfde generatie van de Opel Combo is op toer door Europa. In ieder land kunnen klanten, dealers en journalisten kennismaken met de nieuwe Combo. Nog steeds is de Combo leverbaar als bedrijfswagen en als gezinsauto. En nog steeds ligt bij beide uitvoeringen de nadruk op functionaliteit en een gunstige prijs.

Een eerste kennismaking leert dat de nieuwe Opel Combo Tour zich onderscheidt met meer luxe en verfijning. Systemen uit de Opel personenauto's die het rijden makkelijker en/of veiliger maken, zijn nu ook beschikbaar in de Combo. Daarbij komen ook de moderne motoren en zelfs de achttraps automaat uit de Opel personenauto's naar de Combo. Al die luxe in een nuchtere bedrijfswagen lijkt tegenstrijdig, maar de balans tussen functie en voordeel is gebleven terwijl de Combo nu weer helemaal bij de tijd is.

plus
  • Volop ruimte
  • Moderne uitrusting
  • Veel aandacht voor actieve veiligheid
min
  • Niet ruimer of slimmer dan de vorige generatie
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!
Renault KangooRenault Kangoo
"Familiepret"
Citroën BerlingoCitroën Berlingo
"Blauw bloed"
Dacia DokkerDacia Dokker
"Voordeelverpakking"
Fiat DobloFiat Doblo
"In dubio?"
Ford Tourneo CourierFord Tourneo Courier
"Een nieuwe lente, een nieuw geluid"