3 november 2014
Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

Nissan bouwt twee miljoenste QASHQAI in Sunderland

Autozine
3 november 2014 | In het Britse Sunderland zijn in recordtijd twee miljoen Nissans QASHQAI geproduceerd. De eerste rolde in december 2006 van de band. Nooit eerder zijn er in Engeland zo veel exemplaren van een model in een tijdsbestek van minder dan acht jaar gebouwd. Elke minuut verlaat een nieuwe QASHQAI de Nissan-fabriek in Sunderland.
 

De Nissan QASHQAI is ontworpen in Europa, voor Europa. Voor de ontwikkeling werkten de ingenieurs van Nissan Design Europe (Londen) en het Nissan Technical Centre Europe (Cranfield en Barcelona) intensief samen. Ook experts in Nissans designcentrum in het Japanse Atsugi leverden een belangrijke bijdrage. 

Nissan Qashqai

Nissan investeerde 534 miljoen pond in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van de QASHQAI. Zo'n 85 procent (1.706.633 stuks) van de totale productie is geëxporteerd naar 132 verschillende markten. Behalve naar andere Europese landen gebeurde dat ook naar  landen in Afrika en het Midden-Oosten. De twee miljoenste in Sunderland geproduceerde Nissan QASHQAI, in de kleur Magnetic Red, gaat naar een Engelse koper. Het is een uitvoering met de innovatieve Nissan Safety Shield-technologie, waaronder Forward Emergency Braking, Traffic Sign Recognition, Lane Departure Warning en grootlichtassistent. 

De Nissan QASHQAI wordt geproduceerd op lijn 1 in de fabriek in Sunderland, op dezelfde lijn als de Nissan LEAF. Om te kunnen voldoen aan de hoge vraag draait de productie van de QASHQAI 24 uur per dag sinds 2010, waardoor er elke minuut een exemplaar van de band rolt. Behalve de QASHQAI en de LEAF worden in Sunderland ook de JUKE, de NOTE en de geavanceerde lithium-ion batterijen van de LEAF geproduceerd. De gehele Nissan-organisatie in het Verenigd Koninkrijk biedt meer dan 11.500 arbeidsplaatsen, en ruim 26.000 banen bij toeleveranciers.

De Nissan QASHQAI komt steeds dichterbij het productieaantal van de Nissan Micra die met ruim 2,3 miljoen stuks tussen 1992 en 2010 nog steeds de meest geproduceerde Nissan in Sunderland is. Het totale productieaantal wereldwijd van de Nissan QASHQAI bedraagt nu ruim 2,5 miljoen. De eerste generatie QASHQAI werd ook in China en Japan gebouwd. Om te voldoen aan de vraag vanuit Rusland wordt de Crossover vanaf 2015 in St. Petersburg exclusief voor de lokale markt geproduceerd.