15 januari 2017

Nissan Micra

Muurbloempje wordt stijlicoon

Autotest | Met de vijfde generatie Micra presenteert Nissan zich op verrassende wijze. Voorheen was de Micra een schattig autootje dat vanwege het uiterlijk vooral bij dames in de smaak viel. Maar omdat Nissan ook graag aan heren wil verkopen is de nieuwe Micra omgetoverd tot een waar stijlicoon. Maar... weet de nieuwe Micra ook op andere vlakken te overtuigen?

De Nissan Micra heeft een rijke historie om op terug te kijken. Zo was dit de eerste niet-Europese auto die ooit de titel Auto van het Jaar in de wacht sleepte. Bovendien vormt de Micra de basis van de innige samenwerking tussen Renault en Nissan. Sterker nog: de Micra wordt in Frankrijk geproduceerd, naast de Renault Clio en Zoe.

Waar de vierde Micra (intern bekend als K13) qua formaat tussen het A- en B-segment in zat, groeit het model in zijn nieuwste verschijningsvorm (K14) weer naar een volwaardige representant van de B-segment. Dat blijkt wel uit de lengte van 4 meter. Daarmee is de Micra zelfs zo groot dat deze nieuwe generatie ook de Note overbodig maakt.

Nissan Micraplay

Bovendien tekenden de ontwerpers van Nissan een bijzonder aansprekende koets met spannende lijnen en aantrekkelijke details. En de mogelijkheden om de buitenkant aan de eigen wensen aan te passen zijn groot. Er bestaan vier kleuren voor verschillende accenten op de flanken, in de bumpers en zelfs op de wielen. Drie verschillende stickerpakketten horen er tegenwoordig vanzelfsprekend bij. Tussen zijn belangrijkste concurrenten slaat de Micra beslist een goed figuur en zal niet snel met een ander type worden verwisseld.

De portiergreep opgenomen in de ruitomlijsting van de achterportieren lijkt wellicht te zijn overgenomen van de Renault Clio, maar Nissan wijst er graag op dat het daar zelf met de Terrano vijfdeurs in 1990 al mee vooruit liep.

Nissan Micra

Interieur

De originele weg die Nissan met de nieuwe Micra inslaat wordt vrolijk voortgezet in het interieur. Vrolijk inderdaad, want daar ligt de nadruk op kleur. Ook hier kan de klant kiezen voor tal van kleurrijke accenten van de bekleding. De brede baan midden op het dashboard sluit daar naadloos op aan. Bij de stoelen is er de keuze uit banen in lichtgrijs, oranje en blauw. Valt de keuze op leer, dan kan lichtgrijs of bordeauxrood worden aangekruist. Met name die laatste optie maakt de Micra sfeervol en chic.

De oranje binnenkant van de testauto geeft de Micra een jeugdig en sportief karakter zonder dat het gaat vervelen en zonder dat het ten koste gaat van de bruikbaarheid. De meeste toegepast materialen voelen zacht aan en daarmee wordt een hoogwaardige kwaliteitsbeleving bereikt. De stoelen bieden een goed ondersteunde zit, zowel door de voorgevormde rugleuning als zitting. Die rugleuning kan met een wat moeilijk bereikbare knop traploos worden versteld.

Nissan Micra
Nissan Micra

De ruimte achterin past binnen de verwachtingen van auto's uit dit segment. De aflopende daklijn beperkt ietwat de hoofdruimte. Het bagagevolume van minimaal 300 liter beantwoordt volledig aan de verwachtingen.

Uitrusting

Nissan heeft al langer een samenwerking met Bose voor de ontwikkeling van geluidssystemen en deze banden werden voor de Micra aangehaald. Het bedrijf heeft een bijzondere installatie ontwikkeld dat bestaat uit twee basboxen in de portieren, piepkleine tweeters in de A-stijlen en een dubbele luidspreker in de hoofdsteun van de bestuurder. De geluidseffecten die hiermee worden bereikt zijn op zijn minst verrassend.

Nissan Micra

Jammer is, dat de bijrijder niet in deze geluidsbeleving wordt meegenomen en dat achterpassagiers helemaal buiten de boot vallen. Het Bose Personal Sound System is alleen standaard op de topversie, vanaf het tweede niveau is er sprake van een minder geavanceerd geluidssysteem. Nissan integreert Apple Car Play in het meest uitgebreide multimediasysteem, maar van Android Auto is nog geen sprake omdat dit nog steeds niet in Nederland wordt ondersteund door Google.

Op zoek naar een Nissan Micra?
bynco heeft er 65 vanaf € 10.445,-

Nissan Micra

Nissan Micra

Veel belangrijker dan het vermaak onderweg, is de veiligheid. En hier gaat Nissan een flinke stap verder dan zowel de stalgenoot (Renault Clio) als de meeste concurrenten. Nissan maakt op de top-uitvoering alle veiligheidstechniek van de grotere modellen beschikbaar! Dat betekent dat de Micra Tekna meekijkt met de bestuurder en wanneer nodig waarschuwt of zelfs ingrijpt. Daarnaast is bijvoorbeeld een 360-graden camera beschikbaar waarmee parkeren eenvoudiger wordt dan ooit tevoren.

Motoren

Naar verwachting de meest populaire motor zal de 0,9 liter driecilinder met turbo worden. Deze zogenaamde IG-T levert 90 pk en een koppel van 140 Nm. Daarbij is het grappig om te horen dat Nissan het over Renault-motoren heeft, terwijl alle benzinekrachtbronnen binnen de alliantie tussen de twee merken in basis door Nissan zijn ontwikkeld.

Nissan Micra

Mede dankzij het bescheiden gewicht van 1.001 kg is het niet vreemd dat de prestaties van een zeer behoorlijk niveau zijn. Wel valt op dat in een heuvelachtige omgeving er wat meer geschakeld moet worden om de trekkracht binnen het optimale toerenbereik te houden. Uiteraard adviseert de auto op het dashboard welke versnelling het meest optimaal is.

De driepitter gaat samen met een handgeschakelde vijfbak die in de verte een wat zingend geluid maakt. Wie het gaspedaal met beleid weet te beroeren kan tot keurige verbruikscijfers komen, maar tijdens de eerste kennismaking was 6.0 liter per 100 km het best haalbare.Tijdens een tweede testrit in Nederland kon het door de fabriek beloofde verbruik van 1 op 21.7 gemakkelijk worden benaderd.

Nissan Micra

Dankzij de samenwerking met de Fransen, is de Micra ook leverbaar met een dieselmotor. Het betreft een bijna overbekende 1,5 liter Renault-diesel, in dit geval met 90 pk en een koppel van 220 Nm. De Micra verandert daarmee in Een krachtige machine met bijbehorende prestaties bij een opmerkelijk laag geluidsniveau. Daaruit blijkt ook dat Nissan de geluidsisolatie van de Micra volledig op orde heeft.

Weggedrag

De afstemming van het eigen Nissan platform met bijbehorende ophanging levert bij de Micra een redelijk stug en sportief aanvoelend geheel op. De auto wordt daardoor beslist geen stuiterbal, maar er zijn concurrenten die comfortabeler zijn.

Die stuggere demping en vering zijn in het voordeel als de Micra wat vlotter wordt bereden. De auto weet daar prima mee om te gaan en biedt de bestuurder dan volop rijplezier. En daarmee is de belangrijkste vraag beantwoord: de nieuwe Micra is veel meer dan alleen een stijlicoon.

Nissan Micra

Conclusie

Het begint met een spannend uiterlijk. Daarna maakt Nissan alle techniek (veiligheid en infotainment) beschikbaar die tot nu toe was voorbehouden aan de grotere modellen. Dankzij een samenwerking met Renault levert Nissan moderne benzine- en dieselmotoren die overtuigen met prima prestaties en een beschaafd verbruik. Tenslotte geeft Nissan de Micra een levendig, bijna sportief weggedrag mee.

Het enige nadeel van deze cocktail is dat de Micra geen goedkoop stadsautootje meer is. Echter, gezien de kwaliteiten is de forse prijs niet onredelijk. En zo heeft de Nissan Micra heeft zich met succes ontwikkeld van een schattig damesautootje tot een waar stijlicoon.

plus
 • Genoeg binnenruimte
 • Frisse interieurinrichting
 • Vlotte, aansprekende vormgeving
min
 • Flinke prijs voor complete versie
 • Bose audio vooral op bestuurder afgestemd
 • Moeilijk bereikbare knop rugleuningverstelling
Nissan Micra beste aanbiedingen
Nieuw
vanaf € 18.990,-
Gebruikt
vanaf € 10.445,-
Private lease
vanaf € 249,-
Bijtelling
vanaf € 128,-
Micra
Micra
Micra
Micra
 • eerste keuze
 • fabrieksgarantie
 • lakgarantie
 • 65 op voorraad
 • vanaf 2017
 • vanaf 5 km
 • nieuwe auto
 • geen investering
 • zorgeloos rijden
 • nieuwe auto
 • fiscaal aantrekkelijk
 • 22% bijtelling
Opel CorsaOpel Corsa
"Gewoon elektrisch"
Dacia SanderoDacia Sandero
"Leve de eenvoud!"
Peugeot 208Peugeot 208
"Verleidelijke lijnen"
Renault ClioRenault Clio
"Voor elk wat wils"
 

 

Info

Video

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum

Print