21 juli 2008
 

Lotus Evora

Lotus introduceert Evora tijdens Londen Motor Show

Autozine
21 juli 2008 | Lotus heeft tijdens de Londen Motor Show de compleet nieuwe Evora onthuld. Vanaf mei 2009 staat de nieuwe Evora in Nederland bij Van der Kooi Sportscars in Amsterdam en Lochem, waar de eerste twee bestellingen voor de nieuwe sportwagen van Lotus reeds genoteerd staan.
 

Mike Kimberley, CEO van Group Lotus plc: "De Evora markeert de grootste mijlpaal voor Lotus sinds de geboorte van de Elise, 13 jaar geleden, en maakt deel uit van ons strategische vijf-jarenplan. Als onderdeel van dat plan zullen diverse nieuwe modellen en technologieën op tal van nieuwe markten wereldwijd worden geïntroduceerd. De Evora vertegenwoordigt tevens Lotus' merkwaarden met betrekking tot prestaties dankzij een lichtgewicht constructie en efficiency. Hij bewijst dat fantastische prestaties, een efficiënt brandstofverbruik, een elegant design en praktische bruikbaarheid uitstekend samengaan in een toonaangevende 2+2 sportwagen met middenmotor die wereldwijd aan alle veiligheids- en homologatienormen voldoet".

Lotus

De designtaal van het interieur weerspiegelt die van het uiterlijk - eenvoudige, vloeiende oppervlakken, zachte vormen en scherpe hoeken omgeven de inzittenden in het interieur. In tegenstelling tot de huidige Lotus-modellen die zich onderscheiden door hun racewagengeïnspireerde, technische minimalisme, heeft Lotus met de Evora voor een zachtere benadering gekozen door het gebruik van premium, hoogkwalitatieve materialen en bekledingsoorten.

Voor de aandrijving van de Evora heeft Lotus opnieuw de samenwerking met Toyota gezocht. Onder de motorkap van de Evora bevindt zich een geheel uit aluminium vervaardigde 2GR-FE 3.5-liter V6 DOHC-motor van Toyota, met dual VVT-i ('intelligente' variabele kleptiming). Lotus heeft voor deze motor zelf T6e motormanagementsoftware ontwikkeld om de karakteristieken van de motor overeen te laten komen met de unieke eigenschappen van de Evora. Dat heeft geresulteerd in een maximumvermogen van 280 pk bij 6.400 tpm en een maximumkoppel van 342 Nm bij 4.700 tpm. Hoewel topsnelheid voor Lotus minder belangrijk is dan stabiliteit en handlingprestaties, blijkt uit de eerste tests dat de topsnelheid rond de 256 km/u ligt. De sprint vanuit stilstand naar 100 km/u wordt binnen vijf seconden afgelegd.

Lotus

Aanpassingen aan het motormanagement en het uitlaatsysteem hebben er tevens voor gezorgd dat de V6 makkelijker op toeren komt en sneller op commando's van het gaspedaal reageert. Daarnaast levert deze motor volop koppel in het middengebied, waardoor het niet noodzakelijk is om de naald van de toerenteller ver in het rood te jagen. Dankzij deze eigenschappen is de Lotus Evora zeer geschikt voor dagelijks gebruik op de openbare weg, maar blijft het een echte sportwagen wanneer de bestuurder de grenzen gaat opzoeken.

De nieuwe Lotus Evora zal handmatig worden geassembleerd op een eigen productielijn in Lotus’ productiefaciliteit in Hethel. De productie van de Evora is gelimiteerd tot zo’n 2.000 auto’s per jaar.

Lotus