20 augustus 2019
Mercedes-Benz EQV
Nieuws

Mercedes-Benz EQV

Mercedes-Benz onthult EQV

20 augustus 2019 - Op de Autosalon van Genève in maart 2019 presenteerde Mercedes-Benz Vans de Concept EQV als een studiemodel. Nu maakt de productieversie zijn werelddebuut. Als nieuwste telg van de Mercedes EQ-familie combineert de eerste elektrisch aangedreven MPV van Mercedes-Benz emissievrije mobiliteit met vlotte prestaties, een hoge mate van functionaliteit en een esthetisch design. De Mercedes-Benz EQV zal voor het eerst aan het grote publiek worden getoond tijdens de IAA Motorshow in Frankfurt, die wordt gehouden van 12 tot 22 september 2019.

De elektrische aandrijving (eATS) van de Mercedes-Benz EQV bevindt zich op de vooras, onder de voorzijde en is te laden via de aansluiting in de bumper. De aandrijflijn heeft een maximaal vermogen van 150 kW. De elektromotor, de overbrenging met vaste verhouding, het koelsysteem en de vermogenselektronica vormen een geïntegreerde, compacte eenheid. De energie wordt geleverd door een lithium-ion accu die in de onderkant van het voertuig is geplaatst. De lage en centrale opstelling heeft ook een positief effect op de rijeigenschappen van de EQV. De topsnelheid van deze MPV bedraagt 160 km/h.

Mercedes-Benz EQV

De Mercedes-Benz EQV is standaard uitgerust met een watergekoelde boordlader (OBL) met een vermogen van 11 kW en is daarmee voorbereid op het opladen met wisselstroom thuis en bij openbare oplaadpunten. De accu heeft een bruikbare capaciteit van 90 kWh en een bereik van 405 kilometer (voorlopige gegevens). Doordat de accu in de onderzijde van de auto is geplaatst, is de volledige interieurruimte beschikbaar. Daarmee voldoet de volledig elektrische Mercedes-Benz MPV aan de hoogste eisen op het gebied van functionaliteit en flexibiliteit en is het model geschikt voor het meest uiteenlopende gebruik. In privé-toepassingen profiteren gezinnen van het brede scala aan stoelconfiguraties en het emissievrije rijden. Met zes individuele stoelen vormt de Mercedes-Benz EQV bijvoorbeeld een representatief shuttlevoertuig dat voldoet aan alle eisen van het hoogwaardige personenvervoer met een comfortabele en bijzonder stille rijervaring. De EQV kan ook worden omgebouwd tot een 7- of zelfs 8-zitter dankzij de flexibele plaatsing van individuele stoelen of banken.

De EQ-specifieke doorontwikkeling van MBUX is vooral praktisch. In het 10 inch mediadisplay bevindt zich in het hoofdmenu de EQ-sectie als centraal toegangspunt tot de specifieke displays en instellingen. Deze omvatten onder meer informatie over het laden, de energiestroom en verbruikshistorie. Bovendien kunnen de navigatie- en Mercedes me-laadfuncties en de rijprogramma's via het mediadisplay worden bediend. Eén van de sterke punten van MBUX is de spraakbesturing met natuurlijke spraak, die wordt geactiveerd met het trefwoord 'Hey Mercedes' (of 'Hallo Mercedes' als alternatief). De spraakbesturing ondersteunt vele infotainmentfuncties (bijvoorbeeld bestemmingsinvoer, oproepen, de muziekselectie, het schrijven en beluisteren van berichten, weersvoorspelling) en tal van comfortfuncties zoals airconditioning of verlichting. De combinatie van MBUX met de Mercedes me App is ook bruikbaar buiten de auto. Vanuit de woonkamer of het kantoor kunnen EQV-bestuurders hun bestemming selecteren, een vertrektijd invoeren en het interieur op de gewenste temperatuur brengen.

Om de actieradius maximaal te benutten, laadt de Mercedes-Benz EQV ook tijdens het rijden de accu's bij. Bij rijden met een continue snelheid of het remmen wordt de mechanische draaibeweging omgezet in elektrische energie en gebruikt om de hoogspanningsaccu op te laden (recuperatie). De bestuurder heeft een grote invloed op de recuperatie. Hij kan de recuperatiekracht beïnvloeden met behulp van paddles achter het stuurwiel. De linker paddle verhoogt de kracht van de recuperatie, de rechter paddle vermindert deze. In de laagste stand 'zeilt' het voertuig, terwijl in het sterkste stadium zelfs eenpedaals rijden mogelijk is. In de meeste situaties is de recuperatievertraging voldoende om bediening van het rempedaal overbodig te maken.

De intelligentie van de EQV komt duidelijk naar voren in de recuperatiestand D Auto: de ECO Assistant, die hier automatisch wordt ingeschakeld, helpt de bestuurder om de maximale efficiency te benutten. Het systeem verbindt navigatiegegevens, verkeerstekenherkenning en informatie van de intelligente veiligheidsassistenten (radar en camera) met elkaar en past automatisch de mate van recuperatie aan.

Mercedes-Benz EQV

In combinatie met de voor de EQ geoptimaliseerde navigatie zorgt de actieve actieradiusbewaking ervoor dat de bestuurder zijn bestemming bereikt, zelfs als hij een laadstop mist. Hij wordt ook ondersteund door het E+ rijprogramma, dat de voertuigparameters afstemt op een maximale actieradius.

Onderdeel van het EQ technologiemerk is een uitgebreid ecosysteem, waarvan de Mercedes-Benz EQV als jongste telg profiteert. Dit omvat een advies- en serviceaanbod en varieert van voertuigfuncties zoals aangepaste navigatie tot laadinfrastructuur. Mercedes me Charge geeft de klant alleen al in Europa toegang tot een laadnetwerk met ongeveer 300.000 oplaadpunten en meer dan 300 verschillende exploitanten van openbare oplaadstations (in de stad, parkeergarages, autosnelwegen, winkelcentra, etc.). Klanten profiteren van een geïntegreerde betalingsfunctie met facturering. Mercedes me Charge biedt ook toegang tot de snellaadstations van het pan-Europese snellaadnetwerk IONITY. IONITY zal dit jaar en volgend jaar in totaal ongeveer 400 oplaadpunten opzetten en exploiteren langs de belangrijkste wegen in Europa. IONITY werd in november 2017 opgericht als een joint venture van de BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen Group met Audi en Porsche.

De EQV kan veel sneller worden opgeladen dan via een stopcontact met de Mercedes-Benz Wallbox Home met 11 kW laadvermogen. Mercedes-Benz maakt samen met marktspecifieke partners voor laadinstallaties een eenvoudige en snelle installatie van de Mercedes-Benz Wallbox mogelijk en zorgt voor advies over alle aspecten van e-mobiliteit. Laden via gelijkstroom (DC) gaat nog snelle, bij de EQV standaard via CCS (Combined Charging Systems). In Europa kunnen EQV's worden opgeladen via een geschikt laadstation met een maximaal vermogen van 110 kW. De oplaadtijd van 10 - 80 procent SoC is dan minder dan een uur.

Een verbindend element van alle EQ-modellen is het ontwerp met een avantgardistische, eigen uitstraling. De focus ligt op het Black Panel radiatorrooster met verchroomde lamellen en het strakke zijaanzicht met specifieke EQ Design 18-inch lichtmetalen velgen, die ook bij stilstand van de auto voor een uitstraling van dynamiek zorgen.

Mercedes-Benz EQV

De esthetiek van het exterieur wordt voortgezet in het interieur. Daar vullen warme accenten in roségoud de koele esthetiek aan en ze onderstrepen het 'welcome home'-effect. Een centrale rol speelt bij de interactie tussen mens en voertuig de intuïtieve Mercedes-Benz User Experience (MBUX). Deze combineert een 10-inch touchscreen met adaptieve spraakbesturing en connectiviteitsfuncties.

De kleur roségoud, die doet denken aan koperkabels, speelt ook een belangrijke rol op het dashboard. Deze kleur vormt een aanvulling op de lederlook van het dashboard in 'Midnight Blue'. Op het infotainment- en geluidssysteem zorgt roségoud voor elegantie en warmte, terwijl de omlijsting van de ventilatieroosters is uitgevoerd in de kleur 'Silver Shadow'. Decoratief stiksel in roségoud op de stoelen zorgt voor contrast.

Het in 2016 door Mercedes-Benz opgerichte 'EQ' technologiemerk staat voor de verdere ontwikkeling van elektrische mobiliteit. De 'Concept EQ' was de eerste stap in deze richting. Op de IAA 2017 volgde de Concept EQA, een model voor het compacte segment. In september 2018 presenteerde het merk zijn eerste productiemodel met de elektrische SUV EQC. In maart 2019 duidde de Concept EQV tijdens de Autosalon van Genève op een mogelijke uitbreiding van het modelassortiment naar het segment van premium MPV's met maximaal acht zitplaatsen. De gepresenteerde productieversie van de Mercedes-Benz EQV is een nieuwe mijlpaal in de snelle ontwikkeling van het merk 'EQ'.