17 februari 2009
Mercedes E-Klasse Coupe
Nieuws

Mercedes-Benz E-Klasse Coupe

Mercedes-Benz introduceert E-Klasse Coupe

17 februari 2009 - Op de Autosalon van Genève viert de Coupé op basis van de nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse zijn wereldpremière. Korte tijd later zal de nieuwe E-Klasse Coupé ook te zien zijn op de AutoRAI in Amsterdam. Met de komst van de Coupé, slechts drie maanden na de presentatie van de E-Klasse Limousine, zorgt Mercedes-Benz voor een bijzondere aanvulling op het modelprogramma. Tegelijkertijd wordt hiermee de traditie van de Coupés voortgezet, die bij de E-Klasse altijd geliefd waren.

De markante lijn van de nieuwe tweedeurs coupé bevat een aantal bijzondere kenmerken die typisch zijn voor de coupés van Mercedes-Benz. Zo wordt het beeld aan de zijkant, met volledig verzinkende zijruiten, niet onderbroken door een B-stijl en heeft de E-Klasse Coupé de sportgrille met de grote, in het midden geplaatste ster. Daarnaast toont de coupé zijn banden met de E-Klasse sedan, ondermeer door de dubbele koplampen, die echter scherper en sportiever gevormd zijn. Identiek met de Limousine zijn ook de krachtige achterspatborden, die al in 1955 de 'Ponton'-coupé S 220 zijn markante uitstraling gaven.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupe (2009 - 2017)

De stoelen van de E-Klasse Coupé zijn nieuw ontworpen. De hoge rugleuningen zijn voorzien van een Easy Entry-functie, waardoor het in- en uitstappen voor de passagiers achterin gemakkelijker wordt. Comfortstoelen met lederen bekleding en ventilatie zijn als optie leverbaar, net als de nieuw ontwikkelde multicontourstoelen met opblaasbare luchtkamers in de zitting en de rugleuning. Voor de passagiers achterin zijn er twee comfortabele, afzonderlijke stoelen, waarvan de rugleuningen los van elkaar of samen kunnen worden neergeklapt om de kofferruimte te vergroten.

Veiligheid heeft bij de ontwikkeling van de E-Klasse een belangrijke rol gespeeld. Een belangrijke nieuwe vondst op dit gebied is Attention Assist, een systeem dat dreigende vermoeidheid bij de bestuurder herkent. Wanneer het systeem gedrag herkent dat wijst op slaperigheid, dan volgt een geluidsignaal en een visuele waarschuwing op het display ('Attention Assist. Pause!'). Attention Assist is standaard op de nieuwe E-Klasse Coupé.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupe (2009 - 2017)

Standaard levert Mercedes-Benz de E-Klasse Coupé ook met het Pre-Safe-beschermingssysteem voor inzittenden. Bij een dreigend ongeval worden er snel beschermende maatregelen voor de inzittenden getroffen, zodat de veiligheidsgordels en de airbags bij een botsing optimale bescherming kunnen bieden.

De beproefde radargestuurde assistentiesystemen uit de S-Klasse zijn nu ook als optie in de E-Klasse Coupé leverbaar. Mercedes-Benz combineert deze technologieën in het systeem Distronic Plus. Dit omvat de cruisecontrol met afstandsregeling, waarmee de coupé automatisch de gewenste afstand tot zijn voorligger aanhoudt en het, afhankelijk van de verkeerssituatie tot stilstand afremt. Ook de Remassistent PLUS en de PRE-SAFE®-rem behoren tot deze voorzieningen.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupe (2009 - 2017)

Tot de standaarduitrusting behoort een nieuw ontwikkeld Direct Control-onderstel met een adaptief schokdempersysteem. Dit past zich automatisch aan de actuele rijsituatie aan, waarbij de demping bij normaal rijgedrag wordt verminderd. Bij dynamisch bochtenwerk of bij snelle uitwijkmanoeuvres schakelt het systeem over op maximale demping, zodat de auto zo goed mogelijk wordt gestabiliseerd.

Naast het comfortabel afgestelde standaard onderstel is naar keuze ook een variant met een meer dynamische demperkarakteristiek leverbaar (standaard bij de Avantgarde). De optionele Direct Control-stuurbekrachtiging (standaard op de V6- en V8-modellen) reageert directer op de stuurinslag en vereist minder stuurbewegingen.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupe (2009 - 2017)

Voor meer comfort in de E-Klasse Coupé heeft Mercedes-Benz een automatische klimaatregeling die niet alleen in drie zones (voor bestuurder, passagier voorin en passagiers achterin) werkt, maar ook individuele voorkeuze-standen heeft. Door een druk op de knop kunnen de inzittenden bij het als optie leverbare Thermotronic daarmee kiezen uit de standen 'Diffuse', 'Medium' en 'Focus' en daarmee zowel de hoeveelheid uitstromende lucht als de verdeling van de lucht in het interieur aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren. Daarbij blijft de automatische werking van de airconditioning gehandhaafd. De E-Klasse Coupé wordt standaard geleverd met de automatische klimaatregeling Thermatic, die twee zones kent.

De E 250 CDI Coupé BlueEfficiency verbruikt 5,3 liter brandstof per 100 kilometer en heeft een uitstoot van 139 gram CO2 per kilometer. Het geringe verbruik werd niet alleen bereikt door nieuwe motoren, maar ook door een reeks praktijkgerichte maatregelen. Voorbeelden zijn de uitschakeling van de stuurbekrachtigings- en brandstofpomp wanneer deze niet worden gebruikt, de montage van banden met een lage rolweerstand en de afstelling van de generator op basis van de rijsituatie en de spanning aan boord, plus niet te vergeten de uitstekende luchtweerstand. De V6-turbodieselmotor met directe inspuiting blijft in het programma. Deze levert in de E 350 CDI Coupé BlueEfficiency een vermogen van 170 kW/231 pk en verbruikt volgens NEDC-norm 6,8 liter per 100 kilometer.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupe (2009 - 2017)

Ook bij de benzinemotoren heeft Mercedes-Benz gekozen voor directe inspuiting. Onder de motorkap van de E 250 CGI BlueEfficiency ligt een nieuw ontwikkelde viercilindermotor met 150 kW/204 pk en een standaard automatische transmissie, die 7,2 liter brandstof per 100 kilometer verbruikt, zo'n 13 procent minder dan bij de tot dusver gebruikte viercilindermotor.

De nieuwe E 350 CGI Coupé BlueEfficiency wordt aangedreven door een nieuwe zescilindermotor met straalgeleide directe brandstofinjectie. Het vermogen bedraagt 212 kW/292 pk, 15 kW/20 pk meer dan voorheen, en de motor verbruikt met 8,5 liter per 100 kilometer rond de 14 procent minder brandstof. Het topmodel, de E 500 Coupé, is voorzien van een V8-motor met 285 kW/388 pk en 530 Nm.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupe (2009 - 2017)

De nieuwe E-Klasse Coupé staat vanaf mei bij de dealer. De prijslijst begint bij € 54.900 voor de E 250 CGI Coupé BlueEFFICIENCY (incl. BTW en BPM).