Publicatiedatum: 22 december 2022
Mercedes-Benz EQE SUV
Vooruitblik

Mercedes-Benz EQE SUV

Belofte maakt schuld

Vooruitblik - In 2019 beloofde Mercedes-Benz vier nieuwe elektrische auto's. Dat begon met de EQS limousine en de zakelijke EQE. Daarna zouden twee avontuurlijke varianten volgen: de EQS SUV en de EQE SUV. Die laatste verschijnt pas in de loop van 2023 bij de dealer, maar is nu al te bewonderen in een rondreizende showroom die diverse Europese landen bezoekt.
Sneeuwkettingen4u

De EQE SUV is de laatste van het kwartet van elektrische auto's dat Mercedes-Benz beloofde. Alle vier de modellen delen dezelfde techniek en staan op hetzelfde platform. Dat platform is echter zowel in de lengte als de breedte aan te passen per model en daarom zijn de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV meer dan vier varianten op een thema.

Mercedes-Benz EQE SUV

Wat de vier modellen wel delen, is een gemeenschappelijke ontwerptaal. Ze hebben allemaal hetzelfde gladde plaatwerk voor een optimale stroomlijn en een futuristische uitstraling. Het zijn slechts details zoals de onderste lijn van de koplamp of de hoek waaronder de koplamp en de grille op elkaar aansluiten die verschillen. Daarbij heeft de EQS SUV standaard een lichtbalk tussen de beide koplampen en is dat bij de EQE SUV een optie.

Ruimte

Toch is er in omvang en opzet wel degelijk verschil! De EQE SUV is namelijk korter dan de EQS, EQE en EQS SUV en heeft ook een kleinere wielbasis. Daarom is de EQS SUV een zevenzitter en de EQE SUV een vijfzitter. Ook wanneer wordt plaatsgenomen achter het stuurwiel is merkbaar dat de EQE SUV net even minder hoog is dan de EQS SUV en voelt de EQE SUV net even minder overdadig.

Mercedes-Benz EQE SUV
Mercedes-Benz EQE SUV

In absolute zin blijft de EQE SUV echter een grote SUV die heel veel binnenruimte biedt. De bagageruimte is opmerkelijk diep. De beenruimte achterin is uitstekend, zelfs met lange volwassenen voorin. Daarnaast zorgt de lichte bekleding van het hier getoonde exemplaar voor een extra ruimtelijk gevoel. Let op dat het glazen dak een flink stuk hoofdruimte wegneemt. Tijdens deze eerste kennismaking kon daarom geen prettige zitpositie worden gevonden. Of de hoofdruimte was te weinig of de rand van het stuur blokkeerde het zicht op de klokken.

„De beenruimte achterin is uitstekend, zelfs met lange volwassenen voorin“

Uitrusting

Net als bij de andere recente modellen van Mercedes-Benz wordt het dashboard gedomineerd door beeldschermen. De hier getoonde "EQE SUV 500" beschikt over het zogenaamde "hyperscreen" en dat betekent dat de beeldschermen doorlopen tot aan de passagierszijde. Zo kan de passagier een film kijken onderweg, waarbij elektronica ervoor zorgt dat de film wordt gestopt zodra de bestuurder probeert mee te kijken (er is een camera op de ogen gericht). Alle functies kunnen worden bestuurd middels de beeldschermen of door in vrij geformuleerde zinnen tegen het systeem te praten.

Zowel de Mercedes-Benz EQE als EQE SUV zijn leverbaar met vierwielaandrijving ("4Matic"). Echter, alleen de SUV is voorzien van functies om terreinrijden mogelijk te maken. Het betreft hier een vorm van variabele vierwielaandrijving, daarom is het verschil in verbruik gering (actieradius is 16 km minder bij keuze voor 4Matic).

Mercedes-Benz EQE SUV

Elektrische auto

De EQE SUV is leverbaar met dezelfde batterijen en elektromotoren als de EQE, EQS en EQS SUV. Daarbij geldt echter dat de EQS en EQS SUV alleen leverbaar zijn met de grotere batterijen en sterkere motoren. Zo is het instapmodel van de EQE SUV voorzien van een 91 kWh batterij en 292 pk / 565 Nm sterke elektromotor, goed voor een actieradius van 594 km.

Omdat deze eerste kennismaking is gebaseerd op een kennismaking met een handgebouwd eerste exemplaar van de EQE SUV kon niet niet worden gereden. Een testverslag staat daarom voor 2023 op het programma. Beloofd!

Mercedes-Benz EQE SUV

Conclusie

In 2019 beloofde Mercedes-Benz vier nieuwe elektrische auto's en met de komst van het laatste exemplaar, de EQE SUV, is die belofte nu geheel ingelost. De EQE SUV is de kleinste van het kwartet, maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn. De EQS biedt te veel van het goede en de EQE is dankzij het handzamere formaat in de praktijk een prettigere auto. Evenzo is de EQS SUV zo groot dat het bijna onhandig is op de openbare weg. De EQE SUV is daarom naar verwachting praktischer, terwijl deze eerste kennismaking leert dat de uitrusting en uitstraling even groots zijn.

plus
  • Volop ruimte achterin
  • Moderne, vooruitstrevende techniek
  • Groot bereik voor zorgeloos rijden
min
  • Onwennige zitpositie bestuurder
Vandebron