13 februari 2006
 

Lotus Exige

Lotus introduceert Exige S: de snelste productie-Lotus ooit

Autozine
13 februari 2006 | Met de nieuwe Lotus Exige S introduceert Lotus de snelste Lotus die ooit van de productielijn rolde. De Lotus Exige S is de nieuwste aanwinst binnen de Exige-reeks. Vanaf mei staat de nieuwe Lotus Exige S in de showroom met een prijskaartje vanaf € 70.970,-.
Profile

Met 935 kilo is de Exige S een echte compacte lichtgewicht. Voor de aandrijving kan hij vertrouwen op een hoogtoerige, 162,5 kW / 218 pk sterke 1.8-liter 2ZZ-GE VVTL-i krachtbron die is voorzien van een supercharger en intercooler. Bovendien heeft Lotus de luchtinlaat aangepast en een kleine luchtinlaat op het dak toegevoegd, om te zorgen dat de intercooler, die samen met de supercharger oorspronkelijk voor de Lotus Sport Exige 240R werd ontwikkeld, zo effectief en efficient mogelijk werkt. De motor mondt aan de achterkant uit in een enkele, ovale uitlaatdemper die in het midden van de auto is gemonteerd. Dankzij deze aanpassingen sprint de Exige S in 4,3 seconden van 0 naar 100 km/u en in 9,98 seconden naar de 160 km/u. Zijn topsnelheid is vastgesteld op 238 kilometer per uur.

Lotus Exige

In het interieur zijn het de ProBax sportkuipen die met name in het oog springen. Die verbeteren de zithouding van de bestuurder en passagier aanzienlijk, omdat ze de natuurlijke welvingen van de ruggengraat volgen en daardoor de doorbloeding van het lichaam stimuleren. Verder levert Lotus de Exige S met diverse pakketten waarmee kopers zelf een voorkeur voor comfort of sportiviteit uit kunnen spreken.

Het Touring Pack voorziet onder meer in elektrisch bedienbare ramen, een zwart suedeachtig interieur met leeraccenten, een volwaardige vloerbedekkingset, een hoogwaardige DAB radio met CD/MP3 speler, geluidsisolatie, aanvullende verlichting aan de voorkant en een bagagenet.

Het Super Touring Pack heeft het normale Touring Pack als uitgangspunt en voegt daar een aantal zaken aan toe. Daartoe behoren airbags voor de bestuurder en passagier, een lederen stuurwiel, luidsprekers voor die zijn gemonteerd in de bovenkant van het dashboard, een startknop, een plankje om spullen weg te bergen, een bekerhouder, een lederen pookknop, handremgreep en handremhoes en luxe vloermatten met daarin het embleem geborduurd.

Lotus Exige

Voor de meer op sportiviteit georienteerde koper heeft Lotus het Sports Pack ontwikkeld, met onder andere het uitschakelbare Lotus Traction Control (LTC) systeem. Bovendien beschikt deze versie over sportstoelen en een stalen T45 rolkooi en harnasstang voor de bevestiging van een via de aftermarket leverbaar vierpunts veiligheidsharnas. Met dit pakket als basis voegt het Super Sports Pack daar nog een aantal zaken aan toe, waaronder zwarte, ultralichte en gesmede zevenspaaks lichtmetalen wielen (6,5J voor, 7,5J achter), wat een gewichtsbesparing van 2,7 kg per voorwiel en 1,3 kg per achterwiel betekent. Verder voorziet het Super Sports Pack in een speciale wielophanging voor circuitgebruik, met onder andere speciale Eibach veren en enkelvoudig verstelbare Bilstein dempers.

Het tractiecontrolesyteem is tevens als individuele optie leverbaar, evenals een Torsen limited slip differentieel (alleen in combinatie met tractiecontrole) en airconditioning. Voor de nieuwe Exige S is een reeks van twintig carrosserielakken beschikbaar, varierend van unilakken tot metallic kleuren en tal van modieuze lifestyle kleuren.

KwikFit
Lotus Exige tijdelijk als S Type 72Lotus Exige tijdelijk als S Type 72
22 januari 2010
Lotus introduceert Sport Exige Cup 255Lotus introduceert Sport Exige Cup 255
4 december 2006
Lotus ontwikkelt Exige 265E conceptLotus ontwikkelt Exige 265E concept
25 augustus 2006
Lotus introduceert nieuwe Cup ExigeLotus introduceert nieuwe Cup Exige
22 november 2005
 

Info

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum