22 januari 2010
 

Lotus Exige

Lotus Exige tijdelijk als S Type 72

Autozine
22 januari 2010 | Met de Exige S Type 72 brengt Lotus een hommage aan een succesvolle Formule 1 auto: de Lotus Type 72 Formula One car, waarmee in de periode 1970 tot 1975 twintig Grand Prix-overwinningen werden geboekt. De Lotus Type 72 werd gereden door Lotus-coureurs als Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi, Ronnie Peterson en Jacky Ickx. Met de Lotus Type 72 werden drie Formule 1 Constructeurskampioenschappen behaald (1970, 1972 en 1973) en twee Wereldkampioenschappen bij de rijders (de eerste keer door Jochen Rindt in 1970 en de tweede keer door Emerson Fittipaldi in 1972).
UnitedConsumers
 

Het kleurschema van de Exige S Type 72 komt overeen met de zwart en goud kleurstelling van de Lotus Type 72; de afwerking van goudkleurige accenten wordt gedaan door dezelfde persoon die ook de racewagens van Team Lotus 'schilderde'.

Lotus Exige

Prestaties door een laag gewicht is het belangrijke kenmerk van Lotus. De Exige S Type 72 weegt 935 kilo en sprint in 4,7 seconden naar de 100 km/u; de topsnelheid bedraagt 233 km/u. Het gemiddeld brandstofverbruik is 6,5 liter/100 km en de uitstoot 199 g/km. De krachtbron met intercooler is voorzien van VVTL-i technologie die in een vlakke koppelkromme veel vermogen levert tot aan het maximum toerental van 8.500 tpm.

De Exige S Type 72 heeft standaard een Sport Pack en een hoogwaardig interieur, met onder andere zwarte ProBax sportstoelen, afgewerkt met goudkleurig stiksel. Iedere auto heeft een unieke badge die verwijst naar één van de twintig overwinningen in de Formule Een. De Exige S Type 72 heeft speciale zwartgouden lichtgewicht wielen en is afgewerkt met handgeschilderde gouden Type 72 en Exige S logo's. Tot het Sport Pack behoren ook een stalen roll-over bar, traction control, dubbele oliekoelers en een verstelbare anti-rollbar voor.

Tot de opties van de Exige S Type 72 behoren airconditioning, limited slip differentieel en het Performance Pack, dat bestaat uit een vermogenstoename tot 240 pk, grotere AP Racing remmen, een vergrote luchtinlaat op het dak (vergeleken met de standaard Exige S), variabele traction control en launch control.

Om de Grand Prix-overwinningen van de Type 72 te vieren heeft Lotus twintig Lotus Exige S Type 72 modellen geproduceerd voor Engeland en twintig voor het Europese continent. Ook zijn er enkele types gebouwd voor Japan en enkele andere belangrijke markten.