7 december 2014
Lexus RC F

Lexus RC F

Lachen is gezond

Autotest | Iedere Lexus heeft een hybride motor. Iedere Lexus biedt daarom een slimme combinatie van luxe en gezond verstand. Maar... af en toe maakt de Japanse fabrikant een uitzondering. In het verleden had Lexus al een snelle sedan onder de naam "IS F" en zelfs een supersportwagen genaamd "LFA". Nu maakt het merk wederom een zijstapje: de "RC F" is een sportcoupé die, zoals Lexus het zelf zegt, een lach op het gezicht van iedere bestuurder tovert.

Op zoek naar een Lexus RC?
DAS import heeft er 7 vanaf € 53.416,-

Lexus RC

Iedere Lexus heeft een hybride motor, dus ook de nieuwe RC. Deze nieuwe coupé moet het opnemen tegen onder andere de BMW 4-Serie, Audi A5 en Mercedes-Benz C-Klasse Coupé. Het belangrijkste verschil is dat de Lexus RC dankzij de hybride aandrijving meer rust en verfijning biedt, terwijl het verbruik op het niveau van een klein stadsautootje ligt.

Maar... er is ook een extra sportieve versie van de RC. Hier staat het rijplezier op de eerste plaats en is het idealisme heel even vergeten. In plaats van de groene hybride-aandrijving ligt onder de motorkap van de RC F een weinig bescheiden 5.0 liter achtcilinder.

Lexus RC F

Daarbij zijn zo veel onderdelen aangepast, dat hoofdontwerper Akio Iwasaki voor het gemak spreekt van een compleet andere auto. Zo is het koetswerk aangepast om ruimte te maken voor grotere wielen. Om de auto radicaal te verlagen was een andere wielophanging nodig. Dat vroeg weer om een andere besturing en ga zo maar door.

Uiterlijk vertoon

Om aan de buitenwacht duidelijk te maken dat de RC F nog spannender is dan een gewone Lexus RC, is deze top-versie voorzien van vier uitlaatpijpen. Diverse panelen (dak, motorkap) zijn uit te voeren in carbon-look. De testauto is een relatief bescheiden uitvoering in de aan de RC F voorbehouden kleur "Supersonic silver" (de gewone RC is in een iets lichtere tint grijs leverbaar).

Lexus RC F

Net als alle andere nieuwe Lexus modellen, is ook de RC F voorzien van de nieuwe grille die door de voorbumper heen lijkt te lopen. De nieuwe neus komt op de RC echter zo goed tot zijn recht, dat het lijkt alsof de ontwerpers deze auto op het oog hadden bij het ontwerpen van de nieuwe huisstijl!

Het interieur heeft oranje accenten die zelfs de beschaafde grijze demo toch tot iets bijzonders maken. De kuipstoelen zijn zo royaal bemeten dat ook Europeanen er prima in zitten. Zelfs op schouderhoogte zijn ze voldoende breed en dat is zelfs iets wat sommige Duitse concurrenten niet eens presteren.

Achter het stuurwiel zijn een grote toerenteller met daarnaast een kleinere snelheidsmeter te vinden; precies zoals het hoort in een sportwagen. Maar schijn bedriegt, want in feite betreft het hier een groot display waarop allerhande informatie kan worden opgeroepen.

De RC F is begrensd op een topsnelheid van 270 km/u, maar de schaal van de kleine analoge snelheidsmeter loopt door tot 340 km/u. Op de vraag hoe hoog de topsnelheid zou liggen zonder de begrenzer grijnst de chief engineer veelbetekenend en mompelt slechts dat die schaalverdeling niet voor niets zo is gekozen...

V8

De 5.0 liter achtcilinder in het vooronder levert namelijk 477 pk / 530 Nm (Japanse specificaties). Lexus koos voor een achtcilinder omdat, zo stelt Iwasaki, "een zescilinder niet hetzelfde geluid en dezelfde overmacht heeft". Met een turbomotor zou de pret te snel over zijn. Een hybride motor zou de RC F nog sterker en comfortabeler maken, maar die constructie is te kostbaar en zou het pure karakter van de RC F verstoren.

Lexus RC F

De kenner weet dat de IS F ook door een 5.0 liter V8 werd aangedreven. Voor de RC F is alleen het cilinderblok overgenomen. Vrijwel alle bewegende delen en "ondersteunende" delen (koeling, uitlaatsysteem, etc.) zijn aangepast. Alleen de achttraps automaat is vrijwel ongewijzigd overgenomen.

„Op hoge snelheid is de RC F minstens zo scherp als de Europese concurrentie“

Geheel zoals Iwasaki het bedoeld heeft, bouwt de RC F op naar een apotheose. Wanneer kalm wordt gereden is de RC F daarom niet agressief. De auto is zelfs een tikkeltje saai! Het enige verschil met de gewone RC is het veel stuggere onderstel en dat is absoluut niet storend (de gewone RC is zelfs wat aan de zachte kant).

Lexus RC F

Wanneer met de verkeersstroom mee wordt gereden, spint de V8 tevreden en is de auto relatief zuinig. De testrit is verreden in Japan en daar liggen de maximumsnelheden uitzonderlijk laag. Op de snelweg ligt de toegestane maximumsnelheid tussen de 50 en 80 km/u. Met gemak wordt daarom het beloofde gemiddelde verbruik van 8 liter per 100 km gerealiseerd.

Prestaties

Maar... het kan ook anders! Trap het gaspedaal dieper in en de machtige V8 haalt adem, bromt, gromt, schreeuwt brult en de RC F schiet vastberaden naar de horizon! Dit is het type auto dat zo snel is, dat de zintuigen van de bestuurder de omgeving al na enkele seconden niet meer in zich op kunnen nemen. Het landschap verandert in een onscherp geheel en het overige verkeer lijkt welhaast stil te staan!

De achterwielen kunnen het vermogen goed verwerken en zoals Iwasaki het zegt: "vierwielaandrijving is saai". Dankzij het stugge onderstel communiceert de bestuurder moeiteloos met het mechaniek. Gaandeweg komt de snelheid daarom steeds hoger te liggen en kan de auto heerlijk worden "geplaatst" met het gaspedaal.

De ringweg van Tokio is beroemd en berucht om de waaghalzen die midden in de nacht met supercars over de vele klaverbladen racen. Het geluid van de machtige RC F galmt tussen de gebouwen rondom de ringweg en de testrijder voelt zich heel even één van hen. Als dat geen lach op het gezicht oplevert!

Lexus RC F

Conclusie

Is de Lexus RC F in staat om een lach op het gezicht van iedere bestuurder te tonen? Ja, zeker. Maar... vrijwel alle auto's met zo veel vermogen kunnen dat. Toch weet de RC F zich wel degelijk te onderscheiden van de concurrentie.

Op lage snelheid biedt de RC F namelijk nog meer comfort en raffinement. In het dagelijks verkeer is de RC F absoluut niet vermoeiend of opdringerig. Zelfs de praktische zaken zijn niet vergeten. Zo is de ruimte voorin prima en is de RC veel overzichtelijker dan andere coupés.

Op hoge snelheid is de RC F minstens zo scherp als de Europese concurrentie. Daarbij is gekozen voor traditionele sportwagentechniek: een overbemeten, atmosferische motor voorin en de aandrijving op de achterwielen. Dat betekent veel vrijheid voor de geoefende bestuurder, terwijl de elektronica er voor zorgt dat ook de beginnende bestuurder volop kan genieten van de RC F.

plus
  • Razendsnel
  • Uiterst comfortabel
  • Onderscheidende vormgeving
min
  • Hoofd- en beenruimte achterin nihil
  • Minder vooruitstrevend dan Lexus NX
Nieuwe vloermatten voor de Lexus RC?
Dat kan! Vanaf € 45,-
Just Carpets.nl

Mercedes C-Klasse CoupeMercedes C-Klasse Coupe
"Ster-allure"
Audi A5Audi A5
"Verleidelijke lijnen"
Infiniti Q60Infiniti Q60
"Ware schoonheid zit niet alleen van binnen"
BMW 4-Serie CoupeBMW 4-Serie Coupe
"Logisch vervolg"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum

Print