1 september 2015
Land Rover Range Rover

Land Rover

Land Rover demonstreert Transparant Trailer-systeem

Autozine
1 september 2015 | Land Rover werkt aan een systeem dat het zicht naar achteren verbetert bij het trekken van een paardentrailer of caravan. De bestuurder ziet in de binnenspiegel een transparante projectie van de situatie achter de trailer. Achteropkomend verkeer is goed te zien en ook bij manoeuvreren biedt het systeem extra gemak.

Het prototype van dit 'Transparent Trailer'-systeem wordt gedemonstreerd in een Range Rover. De informatie van het surround camerasysteem (dat gebruikmaakt van een achteruitrijcamera en camera's op de buitenspiegels van de auto) wordt gecombineerd met de beelden van een draadloze, digitale camera achterop de trailer of caravan. Op basis van de visuele data creëert het systeem het beeld van een 'doorzichtige' aanhanger, dat automatisch in de binnenspiegel verschijnt als een trailer wordt aangekoppeld.

Land Rover Range Rover

Dr. Wolfgang Epple, Director of Research & Technology bij Jaguar Land Rover: "Vlak voor het inhalen kijkt iedereen intuïtief in de spiegels, maar een aanhanger beperkt het zicht naar achteren waardoor grote dode hoeken ontstaan. Met het Transparent Trailer-project onderzoeken we hoe we toch een onbelemmerd beeld naar achteren kunnen creëren, ongeacht de grootte van de aanhanger. Het systeem biedt een zeer hoogwaardig videobeeld zonder vervorming, zodat de bestuurder exact de juiste informatie krijgt om veilige beslissingen te kunnen nemen tijdens rijden, inhalen en manoeuvreren. Dat maakt het rijden met een trailer een stuk veiliger en minder stressvol."

Bij achteruitrijden wordt het beeld van de op de aanhanger gemonteerde camera op het scherm van het infotainmentsysteem getoond, inclusief bewegende gidslijnen voor auto en aanhanger die manoeuvreren vergemakkelijken.

Ook nieuw is Cargo Sense. Dit is een monitorsysteem in de trailer dat bijdraagt aan de veiligheid. Het combineert de beelden van een videocamera in de trailer met de data van druksensoren op de vloer. De dataoverdracht is draadloos. Met behulp van Cargo Sense kan het gewicht van de lading perfect worden verdeeld over de laadvloer. Tevens waarschuwen de druksensoren voor schuivende lading of een onrustig paard dat onverwachte bewegingen maakt.

Het systeem waarschuwt de bestuurder met een 'Check Cargo'-melding op het instrumentarium als er iets met de lading of het paard dreigt mis te gaan. Het live-beeld van de camera in de trailer kan dan op het infotainmentscherm worden opgeroepen. Om de bestuurder niet te veel af te leiden, zijn die beelden tijdens het rijden alleen vanuit de passagiersstoel te zien. De bestuurder kan de camerabeelden bekijken als de auto stilstaat.

Met de Cargo Sense app kan de bestuurder de status van de trailer en de viervoeter zien via een app op de smartphone. Dat kan ook op afstand, bijvoorbeeld als de eigenaar alvast het parcours van een concours verkent. Hij krijgt een waarschuwing via SMS als het paard gestrest raakt, de temperatuur in de trailer te hoog oploopt of iemand met de trailer rommelt.

Wittebrug
Range Rover tijdelijk als Ultimate EditiRange Rover tijdelijk als Ultimate Editi
24 augustus 2021
Range Rover bouwt serie in Orchard GreenRange Rover bouwt serie in Orchard Green
31 maart 2021
Range Rover krijgt diesel mild hybridRange Rover krijgt diesel mild hybrid
15 juli 2020
Range Rover nu als Fifty EditionRange Rover nu als Fifty Edition
17 juni 2020
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum