9 juli 2003
Kia Carens (1999 - 2006)

Kia Carens (1999 - 2006)

Veel voor weinig

Autotest | Een gezin is al duur genoeg. Dan zijn prestige en prestaties minder belangrijk dan ruimte en functionaliteit. Voor die gezinnen levert Kia de Carens, een ruime familieauto die volop praktische mogelijkheden belooft tegen een zeer bescheiden prijs. Is dit de ideale familieauto?
Vandebron

De Kia Carens (spreek uit: karéns) is een eerlijke auto. Direct na het instappen is duidelijk dat de Carens niet probeert meer te zijn dan het is. Dit is een ruime familieauto, geen geavanceerde ruimteauto en al helemaal geen sportwagen.

Kia Carens (1999 - 2006)

De zitpositie en de opbouw van het dashboard geven meer het gevoel van een busje, dan van een personenauto. De gebruikte materialen zijn stevig en robuust, niet mooi of modieus. Daarmee gaat Kia recht op het doel af, want dit is precies wat menig gezin zoekt in een auto.

Ruimte

De Carens biedt voorin veel ruimte. Juist daarom valt op dat de rugleuningen van de voorstoelen wat te kort zijn. De hoofdsteunen komen niet hoog genoeg om extra veiligheid te bieden aan lange bestuurders.

Ook achterin is volop ruimte. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zitten prima op de achterbank. Daarbij biedt de Carens meer dan voldoende bagageruimte voor de koffers van vijf personen.

Kia Carens (1999 - 2006)

De Carens kan worden getransformeerd van vijfpersoons familiebus tot tweepersoons vrachtwagen. Dit gaat echter op de ouderwetse manier; Kia voorziet niet in slimme mechanismen als een achterbank die in de laadvloer verdwijnt. Bij Kia wordt de achterbank eerst van de hoofdsteunen ontdaan, daarna worden de zittingen tegen de voorstoelen aangeklapt en vervolgens kunnen de rugleuningen worden opgevouwen.

Daarna is de Carens welhaast een verhuiswagen: bureaus, bedden of bankstellen passen allemaal achterin (niet tegelijkertijd). Onder de laadvloer is een extra ruimte te vinden om bijvoorbeeld tere stukken te scheiden van de overige bagage.

Interieur

Voor het hele interieur geldt: ruimte beperkt zich niet tot de zitplaatsen. De Carens zit barstensvol bakjes, vakjes, luikjes, bekerhouders, flessenhouders, zonnebrilhouders en ander handigs. Zelfs de inbouwruimte voor een autoradio is extra groot: handig om bijvoorbeeld een navigatiesysteem met kleurenscherm in te bouwen.

Geheel tegen de trend in, doet Kia geen enkele moeite om de illusie te wekken dat de Carens een gewone personenauto is. Het dashboard is groot en grof getekend. Het stuurwiel (alleen in hoogte verstelbaar) is groot, de stuurhendels zijn lang en de testauto is voorzien van een automatische versnellingsbak die wordt bediend met een enorme hendel aan het stuurwiel. Het doet allemaal denken aan een Amerikaanse auto.

„Geheel tegen de trend in, doet Kia geen enkele moeite om de illusie te wekken dat de Carens een gewone personenauto is“
Kia Carens (1999 - 2006)

Motor

Die automaat is gekoppeld aan een dieselmotor en daarmee doet Kia een bijzonder aanbod. De combinatie van een automaat en een dieselmotor is schaars. De viertraps automaat is echter weinig verfijnd. Het is goed te voelen wanneer van verzet wordt gewisseld.

Ook de dieselmotor is bepaald niet geraffineerd. Deze Kia klinkt als een vrachtwagentje en de motor is ook binnenin de auto goed hoorbaar. Kia kiest voor oude, vertrouwde techniek. De prestaties van de turbodiesel zijn echter prima. De Carens diesel automaat is in de stad ronduit snel. Op de buitenweg is veilig passeren of vlot invoegen geen enkel probleem. De remmen zijn goed op het gewicht en de prestaties van de auto berekend.

Weggedrag

De besturing en het onderstel zijn evenals de aandrijving niet bijzonder modern. Kia kiest, typisch Koreaans, voor een zacht onderstel. Daarmee biedt de Carens volop comfort op slecht wegdek.

Kia Carens (1999 - 2006)

Op de buitenweg is het onderstel zweverig. Samen met de gevoelloze besturing en de flinke zijwindgevoeligheid, geeft de Carens daarom een onzeker gevoel. Het gewicht van de motor ligt merkbaar hoog in de auto, waardoor de Carens nadrukkelijk overhangt in de bocht.

Bij te snel genomen bochten of korte hevige stuurbewegingen (uitwijkmanoeuvre?) kan de Carens gemakkelijk uit balans raken en listig gaan slingeren. Dan vraagt het een geoefend stuurman of heel veel geluk om de auto weer in het juiste spoor te krijgen.

Conclusie

Is de Kia Carens de ideale familieauto? Ideaal is een groot woord, maar voordelig is de auto zeker. Tegelijkertijd is duidelijk waar Kia bezuinigd heeft. Voor menig gezin is dat op precies de juiste plaatsen. Kia heeft gekozen voor een matige wegligging en gebruikt oude, beproefde maar bepaald geen verfijnde techniek. Alle aandacht is uitgegaan naar comfort en vooral heel veel ruimte. Van die zaken biedt de Kia Carens veel voor weinig.

plus
  • Zeer ruim
  • Nette prijs
  • Prima prestaties
min
  • Fors verbruik
  • Matig weggedrag
  • Zeer zijwindgevoelig
Opel MerivaOpel Meriva
"Het geheim van Rüsselsheim"
Fiat Multipla Fiat Multipla
"Drie op een rij"
Renault Scenic Renault Scenic
"Groots en toch compact"
Mazda 5 Mazda 5
"Trukendoos"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Forum

Print