22 mei 2013
Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee

Jeep vernieuwt Grand Cherokee

Autozine
22 mei 2013 | Jeep vernieuwt de Grand Cherokee. De grote SUV is voorzien van nieuwe benzine- en dieselkrachtbronnen die verbruik en emissies fors verminderen, terwijl acceleratie en het schakelgedrag zijn verbeterd. Naast de drie keuzes in 4x4-aandrijfsystemen, de Quadra-Lift luchtvering biedt de nieuwe Grand Cherokee diverse aan comfort- en veiligheidssytemen. Het uiterlijk is aangepast met LED- en dagrijverlichting. De vernieuwde Grand Cherokee wordt in Nederland geïntroduceerd in het derde kwartaal van 2013.
AutoCoach

De nieuwe generatie Jeep Grand Cherokee is beschikbaar met zes- en achtcilindermotoren die allemaal zijn voorzien van technologie om het brandstofverbruik te reduceren. De 3.6-liter V6 Pentastar benzinemotor levert 286 pk bij 6.350 tpm en bereikt een maximum koppel van 340 Nm bij 4.650 tpm. Mede dankzij de Eco-Mode en de standaard 8-traps automatische transmissie is de CO2-emissie 244 g/km en bedraagt het combineerde cyclus brandstofverbruik 10,4 l/100 km.

Jeep Grand Cherokee

De 3.0-liter V6 diesel met 8-traps automaat is van de nieuwste generatie, is gebouwd door VM Motori en is ontwikkeld tezamen met Fiat Powertrain. Hij levert 250 pk bij 4.000 tpm en heeft een maximaal koppel van 570 Nm bij 2.000 tpm. De CO2-emissie bedraagt een 198 g/km en het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 7,5 l/100 km.

De 5.7-liter HEMI V8-motor met 352 pk en 520 Nm koppel is nu ook gekoppeld aan de 8-traps automatische transmissie. Wanneer er minder aanspraak wordt gemaakt op het vermogen, zorgt het Mutli Displacement System (MDS) dat vier van de acht cilinders worden uitgeschakeld en dat leidt tot een gemiddeld brandstofverbruik van 13 l/100km in de gecombineerde cyclus.

De 6,4-liter HEMI V8-motor met 468 pk en 624 Nm koppel geeft de Jeep Grand Cherokee SRT sportieve prestaties: een acceleratie van 0-100 km/h in 5 seconden, een topsnelheid van 257 km/h en een remweg van 100-0 km/h in 35 meter. Wanneer er minder aanspraak wordt gemaakt op het vermogen, wordt door de Fuel Saver technologie vier van de acht cilinders uitgeschakeld. Samen met een variabel uitlaatsysteem wordt het brandstofverbruik met 13% verminderd en daarmee ook de totale emissie.

Chrysler Group's nieuwe 8-traps automatische transmissie debuteert zowel op de 3,0-liter V6 diesel als de zes- en achtcilinder benzinemotoren. De nieuwe transmissie reduceert verbruik en emissies, terwijl de acceleratie verbetert en schakelen vloeiender en preciezer geschiedt. Daarbij levert ook Eco-Mode een belangrijke bijdrage aan een lager brandstofverbruik door het schakelgedrag te optimaliseren. Als een sportiever rijgedrag gewenst is, dan volstaat een druk op de middenconsole-knop. Bovendien activeert de Eco-modus ook het Quadra-Lift luchtveringssysteem dat met de instelling 'Aero Ride Height' de luchtweerstand verlaagt.

Jeep Grand Cherokee

De terreinvaardigheden van de Jeep Grand Cherokee zijn toe te schrijven aan drie permanente vierwielaandrijfsystemen: Quadra-Trac II verdeelt automatisch de aandrijfkracht over de voor- en achteras en heeft een 2.72 terreinreductie voor extreme omstandigheden in off-road. Daarnaast herkent dit Quadra-Track II een doorslippend wiel en stuurt via BTCS (Brake Traction Control System) de aandrijfkracht naar het wiel dat wél grip heeft.

Quadra-Drive II is een permanent vierwielaandrijfsysteem dat hierop aanvullend een elektronisch limited slip differential (ELSD) levert op de achteras en een actieve elektronische krachtverdeler in de centrale transmissie die de benodigde aandrijfkracht naar behoefte naar de voor- of achteras stuurt. De Overland en Summit versies van de Jeep Grand Cherokee zijn standaard voorzien van Quadra-Drive II.

Het derde permanente vierwielaandrijfsysteem is Quadra-Trac dat specifiek afgestemd is op de dynamische behoeften van de Jeep Grand Cherokee SRT. Dit systeem herkent slip door sensoren in de aandrijflijn en stuurt via BTCS (Brake Traction Control System) de aandrijfkracht naar het wiel dat wél grip heeft. Ook anticipeert het systeem op de krachtbehoefte aangegeven via het gaspedaal en activeert het elektronisch gelimiteerde slip differentieel (ELSD) op de achteras voor stabiele acceleratie in rechte lijn of uit bochten.

Ter verbetering van de dynamiek op de weg en terreinvaardigheid zijn de Overland en Summit uitvoeringen standaard voorzien van de Quadra-Lift luchtvering die een hoogteverschil van 28 cm kan overbruggen van een brandstofbesparende lage positie (Aero Mode) bij hogere snelheden tot de stand Off Road 2 waarbij elk wiel bij extreem terrein de grond kan blijven raken en daarmee tractie behoudt. Bovendien levert het Select-Terrain tractiemanagementsysteem in combinatie met Selec-Speed Control bij elke ondergrond en bij grote dalings- of stijgingshoeken hulp en comfort voor de bestuurder om het beste uit de Jeep Grand Cherokee te halen.

Jeep Grand Cherokee

Jeep is met het ontwerp van de Jeep Grand Cherokee trouw gebleven aan het herkenbare design met de zevenslots grille waarmee hij wereldberoemd werd. Wijzigingen aan de voorzijde geven hem een meer chique en sportieve uitstraling mee, terwijl de bodemvrijheid behouden is gebleven. De bovenste grille is op alle uitvoeringen minder hoog, de koplampen zijn slanker uitgevoerd en de lagere voorzijde is iets verhoogd. Bovendien zijn de koplampen hoger geplaatst en meer uitgesproken ontworpen.

De achterzijde heeft ook een aantal veranderingen ondergaan. Zo zijn de achterlichten gegroeid en voorzien van LED-verlichting, is de spoiler meer aerodynamisch en is de achterklep gewijzigd voor een beter zicht. De volgende functies maken het design van de Jeep Grand Cherokee compleet: nieuwe bi-xenon koplampen van hoge intensiteit met LED-dagrijverlichting (standaard op alle uitrustingsniveaus), nieuw velgontwerp en nieuwe interieur/exterieur kleurcombinaties die de hoogwaardige look verder versterken.

De uitvoeringsvariant Summit vertegenwoordigt de meest exclusief mogelijke keuze. In de Summit worden de mooiste materialen gebruikt, zoals het Natura Plus-leer op de zitplaatsen en suède-stof op de stijlen en hemel. Daarnaast is een 825 watt sterke Harman Kardon geluidsinstallatie gemonteerd die de passagiers laat genieten van hi-fi geluid door het gebruik van een twaalfkanaals versterker met surround sound, negentien speakers en drie sub-woofers.

De nieuwe generatie Jeep Grand Cherokee voegt aanvullende veiligheidssystemen toe. Het Forward Collision Warning systeem met Crash Mitigation gebruikt radarsensoren die de snelheid op de voorligger registreert en indien nodig de bestuurder waarschuwt die vervolgens kan ingrijpen. Indien de bestuurder niet reageert, remt het Forward Collision Warning systeem voorzien van Crash Mitigation de auto dusdanig af waardoor een botsing voorkomen kan worden.

Jeep Grand Cherokee

De prijslijst van de nieuwe generatie Jeep Grand Cherokee start bij € 65.990,- voor de Laredo 'Launch Edition' (140kW/190pk) die beperkt beschikbaar is vanaf de Nederlandse lancering in juli.

Wittebrug
Jeep toont Grand Cherokee TrackhawkJeep toont Grand Cherokee Trackhawk
12 april 2017
Jeep Grand Cherokee nu ook als TrailhawkJeep Grand Cherokee nu ook als Trailhawk
22 november 2016
Jeep verlaagt verbruik Grand CherokeeJeep verlaagt verbruik Grand Cherokee
1 april 2016
Jeep Grand Cherokee verbeterd voor 2014Jeep Grand Cherokee verbeterd voor 2014
11 februari 2013
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum