25 februari 2005
Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee

Jeep introduceert nieuwe Grand Cherokee

Autozine
25 februari 2005 | In Geneve debuteert de geheel nieuwe Jeep Grand Cherokee. Vergeleken met zijn voorgangers is deze derde generatie sportiever, is het weggedrag op asfalt verbeterd en zijn de terreinvaardigheden nog steeds van niveau. Belangrijk nieuws is ook onder de motorkap te vinden, want de nieuwe Grand Cherokee is er nu ook als 3.0 V6 CRD en 5.7 HEMI V8. De 4.7 V8 blijft ook beschikbaar.
 

De geheel nieuwe 3.0 V6 CRD common-rail turbodiesel levert maximaal 160 kW (218 pk) en een koppel van 510 Nm bij 1.800 tpm. Deze motor uit het DaimlerChrysler-arsenaal is voorzien van een Bosch injectiesysteem (dat werkt met een inspuitdruk van 2.000 bar en meer), een turbo met variabele geometrie en vier kleppen per cilinder. De 3.0 CRD voldoet zonder roetfilter aan de Euro 4-norm.

Jeep Grand Cherokee

Een andere nieuwe motor in de Jeep Grand Cherokee is de 5.7 HEMI met Multi-Displacement System (MDS). Als niet het volle vermogen wordt gevraagd, schakelt MDS de helft van de cilinders uit. Hiermee wordt tot twintig procent brandstof bespaard. De 5.7 HEMI levert een maximaal vermogen van 240 kW (326 pk) en een maximaal koppel van 500 Nm. Negentig procent van deze trekkracht is tussen de 2.400 en 5.100 tpm paraat.

De Grand Cherokee 5.7 HEMI V8 beschikt over een Electronic Throttle Control systeem, dat rekening houdt met de rijomstandigheden. Hierdoor is het onder meer beter mogelijk om met ingeschakelde cruise control op hellingen een constante snelheid aan te houden.

De Grand Cherokee wordt leverbaar met twee nieuwe fulltime vierwielaandrijfsystemen. Quadra-Trac II is voorzien van de nieuwe NV245 tussenbak. Deze zorgt ervoor dat altijd met vierwielaandrijving wordt gereden en voorkomt dat wielen doorslippen. De NV245 is ook voorzien van een elektronisch inschakelende terreinreductie. Geavanceerder is Quadra-Drive II, met drie Electronic Limited Slip Differentials (ELSD) voor, midden en achter. ELSD vervangt de Vari-Lok progressieve assen uit het vorige model.

Het nieuwe design van de Jeep Grand Cherokee zorgt voor een meer atletische uitstraling dan voorheen. Aan de voorzijde prijkt de beroemde grille met zeven sleuven, geflankeerd door ronde koplampen. Grille en lampen geven de Grand Cherokee een overduidelijke Jeep uitstraling. De Grand Cherokee is 129 mm langer geworden en de wielbasis 91 mm. Verder is de auto nu 4 mm breder. Dat de spoorbreedtes met 64 mm zijn gegroeid, zegt wat over de standvastige uitstraling van de nieuwe Grand Cherokee.

Jeep Grand Cherokee

Hoofd-, been, schouder- en heupruimte zijn ook toegenomen, de heupruimte achterin is zelfs 209 mm groter dan voorheen. De voorstoelen kunnen nu verder naar achteren schuiven. De Grand Cherokee beschikt over een two-tone dashboard, een tweezijdig bruikbare bagagevloer, dual-zone airconditioning en verwarming, radio/cd-speler, elektrisch verstelbare voorstoelen en Electronic Vehicle Information Centre.

De Nederlandse introductie staat gepland voor najaar 2005.