Publicatiedatum: 18 april 2023
Jeep Avenger
Vooruitblik

Jeep Avenger

Een Europese Amerikaan?

Vooruitblik - Jeep is zichzelf in rap tempo aan het vernieuwen. Eerder introduceerde het al modellen die waren aangepast aan Europa, met tweewielaandrijving, zuinige motoren en zelfs hybride aandrijving. Nu gaat Jeep nog een flinke stap verder: de Avenger is een compacte auto met elektrische aandrijving. Bovendien is de Avenger in Europa ontworpen, in Europa gebouwd en wordt alleen in Europa verkocht. Is het desondanks nog wel een echte Jeep?

Misschien wel het meest opvallende aan de Jeep Avenger: het is een compacte auto, zelfs naar Europese maatstaven. En ondanks het feit dat de Avenger door een Italiaan is getekend, is deze Europeaan direct als Jeep herkenbaar. Tegelijkertijd is het kenmerkende ontwerp op meer dan geslaagde wijze gemoderniseerd en iets Europeser gemaakt. Voor gebruik in de stadsjungle heeft de Avenger stootranden rondom en zijn de koplampen iets verzonken.

Jeep Avenger

Daarnaast staat de Avenger bol van de details die bewijzen dat de Europeanen net zo veel passie voor het merk hebben als de Amerikanen. Het patroon van de grille komt op allerlei plekken terug: in de onderbumper, op velgen, bij het derde remlicht en op de centrale luidspreker op het dashboard. Ook heel leuk: in de rand van de achterruit is het silhouet van het Italiaanse gebergte verwerkt waar de vormgevers op uitkeken vanuit hun studio. Rechts onderaan de voorruit is een mannetje met een sterrenkijker te zien dat helemaal links bovenaan een "sterrenstelsel" ziet dat het beeld van de Willy's Jeep toont als de sterren met lijntjes met elkaar worden verbonden.

Ruimte en uitrusting

Een Jeep heeft van nature hoekige vormen en daarmee kan maximale binnenruimte uit beperkte buitenmaten worden gehaald. Verwacht echter geen wonderen van een auto van 4 meter 8 lang (slechts een fractie langer dan een Opel Corsa of Ford Fiesta). De hoofdruimte voorin is uitstekend, maar de zit achter het stuur matig. Wanneer de hoogte van de stoel wordt aangepast verandert namelijk ook de zithoek en dat is niet altijd een gelukkige combinatie. De beenruimte achterin is matig, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Jeep Avenger
Jeep Avenger

Dankzij de hoekige vorm van het koetswerk heeft ook de bagageruimte een rechte vorm en dus is ieder hoekje te gebruiken. De laadvloer is verstelbaar voor meer bergruimte (met tildrempel) of een minimale tildrempel en iets minder kofferruimte. Omdat de Avenger een dikke c-stijl heeft (balk tussen achterruit en achterste zijruiten) is het zicht rondom niet optimaal. Bijvoorbeeld op een rotonde kunnen hier fietsers achter "verdwijnen".

Jeep maakt deel uit van "Stellantis" en dat is tevens het moederbedrijf van Opel, Fiat, Peugeot en Citroën. De Avenger deelt daarom de uitrusting met die van de zustermerken. Dat betekent een keurig verzorgd infotainment-systeem (audio, communicatie en navigatie) en alle gangbare veiligheidsvoorzieningen.

„Per saldo is de Avenger niet alleen een echte Jeep, maar in de ogen van de Europese klant zelfs een betere Jeep dan de Amerikaanse exemplaren“

Elektrische auto

Omdat de Avenger op de Europese markt is gericht, is gekozen voor puur elektrische aandrijving. Zeker in West Europa is de infrastructuur daar klaar voor en maakt de wet elektrisch rijden binnenkort verplicht en nu al fiscaal aantrekkelijk.

Jeep Avenger

De Avenger is het tweede model van Stellantis (na de DS 3 E-Tense) dat is voorzien van een nieuwe aandrijflijn met een batterij met extra capaciteit en een extra zuinige elektromotor. Op papier geeft dat de Avenger een verbruik van 15.5 kWh per 100 km en een actieradius van 392 km. Op de laadmogelijkheden is niet bespaard, want zelfs in de basis-uitvoering kan bij een publiek laadpunt met 11 kW worden geladen. Onder ideale omstandigheden kan met 100 kW worden geladen bij een snellader.

Zoals uit de foto's blijkt is dit verslag gebaseerd op een presentatie met een prototype, want de Avenger is op het moment van schrijven nog niet in productie. Over de prestaties kan daarom nog geen uitspraak worden gedaan.

Jeep Avenger

Weggedrag

Om de prijs laag te houden heeft de Avenger geen vierwielaandrijving. Toch heeft Jeep ondanks de voorwielaandrijving wel werk gemaakt van de "terreinwaardigheid". De compacte Jeep is namelijk bedoeld voor de stadsjungle en daar kunnen extra bodemvrijheid (20 cm), grote in- en uitloophoeken (32 en 20 graden) en een kleine draaicirkel zeker van pas komen. Hier zijn het geen bergen, maar wel verkeersdrempels of stoepranden waarmee de Jeep moet afrekenen. Net als de klassieke Jeeps heeft de Avenger veel ruimte in de wielkasten om diep in of uit te veren op obstakels.

Tenslotte heeft de elektronische anti-slipregeling een speciale off-road modus. Binnen de beperkingen van voorwielaandrijving kan de computer zorgen voor extra grip in sneeuw, modder of zand, waarmee ook deze Avenger net even verder komt dan gemiddeld.

Jeep Avenger

Conclusie

De Jeep Avenger is in Europa ontworpen, wordt in Europa gebouwd en wordt alleen in Europa verkocht. En in tegenstelling tot de Amerikaanse modellen is de Jeep Avenger compact. Ondanks de Europese inslag heeft de Avenger ontegenzeglijk de uitstraling van een echte Jeep, inclusief de vele subtiele hints naar de historie van het merk die daar  bij horen. Gezien de buitenmaten is de binnenruimte voldoende.

Dankzij moederbedrijf Stellantis kan het kleine merk Jeep gebruik maken van techniek die zich inmiddels ruimschoots heeft bewezen. Dat geldt voor de uitrusting en de aandrijving. Met de elektrische aandrijving is de Avenger klaar voor de toekomst en zeer voordelig per kilometer. De actieradius is ruim voldoende om zorgeloos te rijden, ook op de lange afstand.

Tenslotte zorgt een slimme aanpassing aan de elektronische anti-slip regeling ervoor dat de Avenger zelfs zonder vierwielaandrijving bruikbaar is in licht terrein. Per saldo is de Avenger niet alleen een echte Jeep, maar in de ogen van de Europese klant zelfs een betere Jeep dan de Amerikaanse exemplaren!

plus
  • Geslaagde vormgeving
  • Moderne aandrijflijn
  • Slimme off-road voorzieningen zonder 4wd
min
  • Onwennige zitpositie bestuurder
  • Minder overzichtelijk door brede c-stijl
Vandebron
Remschijf.nl