22 mei 2019
Jaguar I-PACE

Jaguar I-PACE

Jaguar I-PACE wint Powertrain of the Year 2019

Autozine
22 mei 2019 | De volledig elektrische Jaguar I-PACE heeft de awards Best Electric Powertrain en Best New Engine gewonnen en won ook de 350 tot 450 pk-categorie bij The International Engine + Powertrain of the Year Awards. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de Engine Expo + The Powertrain Technology Show, van 21 t/m 23 mei in Stuttgart. Een jury bestaande uit zeventig ervaren autojournalisten uit 31 landen, nam belangrijke aspecten als prestaties, rijgedrag, energie-efficiency en verfijning mee in de beoordeling.
Profile
 

De 90 kWh lithium-ion-accu van de Jaguar I-PACE maakt een actieradius van maximaal 470 kilometer (WLTP) mogelijk. De accu kan van 0 tot 80 % worden geladen in 40 minuten met behulp van een 100 kW gelijkstroomlader (DC) en in net iets meer dan tien uur met een 7 kW AC wallbox (wisselstroom), bedoeld om 's nachts thuis bij te laden.

Jaguar I-PACE

Een reeks technologieën zorgt voor maximalisering van de actieradius, waaronder een accu-preconditioneringssysteem: als dit wordt ingeschakeld, verhoogt (of verlaagt) de I-PACE automatisch de temperatuur van de accu om de actieradius voor vertrek te maximaliseren. Een warmtepomp kan energie uit de buitenlucht halen, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt, om de hoeveelheid energie die de klimaatregeling uit de accu verbruikt te verminderen. Het systeem kan ook de warmte die de aandrijflijn produceert, gebruiken voor het opwarmen van het interieur. Ook daardoor vermindert de hoeveelheid energie die de accu moet leveren.

De accu is centraal en zo laag mogelijk geplaatst tussen de twee assen. Deze plek zorgt voor een 50:50 gewichtsverdeling en een laag zwaartepunt; in combinatie met de geavanceerde voorwielophanging met dubbele draagarmen en de Integral Link achterwielaandrijving is dit essentieel voor het rijgedrag en het rijcomfort van de Jaguar I-PACE.

De permanente magneet-motoren zijn hol, de aandrijfassen lopen door het middelste gedeelte ervan. Deze motoren zijn niet alleen licht, samen met de transmissie wegen ze 78 kg, maar ook compact. Dit levert een bijdrage aan het ruime interieur van de I-PACE, de 656 liter grote bagageruimte en de grote bodemvrijheid als van een SUV.

Doordat de motoren in de voor- en achteras zijn geïntegreerd, heeft de I-PACE vierwielaandrijving, wat zorgt voor extra tractie en controle onder alle omstandigheden. Ze maken ook een hoog niveau van regeneratief remmen mogelijk, tot maximaal 0,4 G. Dit zorgt voor een maximale actieradius en maakt in tal van situaties ook intuïtief 'single pedal' rijden mogelijk.

De I-PACE heeft wereldwijd al 66 onderscheidingen ontvangen sinds het model iets meer dan een jaar geleden op de markt kwam, onder meer de titels World Car of the Year 2019, World Car Design of the Year, World Green Car, European Car of the Year en de Auto van het Jaar-titel in Duitsland, Noorwegen en Groot-Brittannië.