11 december 2020

Hyundai i30 Wagon

Verstandiger en leuker

Rij-impressie | De Hyundai i30 is een auto die met het verstand wordt gekozen. De i30 is functioneel, veilig, modern, stil, betrouwbaar en relatief zuinig. Wanneer dan ook nog voor de Wagon wordt gekozen, is de i30 tevens ruim en praktisch. Voor modeljaar 2021 is de i30 vernieuwd om nog meer van dat alles te bieden. En er is meer: de i30 is ook leuker geworden!
AutoCoach

De i30 is geïntroduceerd in 2017 en sinds die tijd heeft Hyundai twee nieuwe modellen gelanceerd: de i10 en i20. Om er voor te zorgen dat alle modellen hetzelfde familiegezicht hebben, is de i30 voorzien van een nieuw front. Toch gaat de testauto een stapje verder! Voortaan is ook de Wagon leverbaar als "N-Line". Dat staat voor een versie die de aankleding van de snelle "N"-modellen heeft, maar dan zonder de prestatiedrang ervan.

Hyundai i30 Wagon

De N-Line heeft een bredere grille en ook de luchtinlaat onder de bumper is groter. De flanken waarin voorheen de breedstralers waren gehuisvest hebben nu ook het patroon van luchtinlaten. Daardoor ziet de auto er imposant uit, alsof een machtige motor van zuurstof en koeling moet worden voorzien. De kleur van de testauto is ook nieuw. Dit donkerrood heet officieel "Sunset Red".

Ruimte

Het grootste verschil is te vinden in de cabine, waar de N-Line stevige sportstoelen biedt. Deze zien er niet alleen heel fraai uit, maar zitten ook goed (stevig) en zorgen voor een echt andere ambiance in het interieur. De beenruimte achterin is helaas matig.

Hyundai i30 Wagon
Hyundai i30 Wagon

De bagageruimte van de Wagon is groot (maximaal 1.650 liter) en bovendien heel slim ingedeeld. Onder de vloer zijn diverse vakken te vinden, terwijl de afdekking daarvan dienst kan doen als barrière om verschillende stukken bagage van elkaar te scheiden. Het enige dat ontbreekt is een elektrisch bedienbare achterklep, maar dat is een schaars goed in dit segment en zou de auto duurder en zwaarder maken.

Uitrusting

Hyundai omschrijft de N-Line als een combinatie van luxe en sportiviteit. Daarom is deze versie voorzien van alle luxe- en veiligheidsvoorzieningen die Hyundai in huis heeft, voor zover deze waren in te bouwen in een bestaand model. Meest in het oog springend is het nieuwe infotainment-systeem met een groter centraal beeldscherm. Hyundai zet met het audio-, communicatie- en navigatiesysteem in alle opzichten stappen vooruit. De menu's zien er beter uit en zijn logischer ingedeeld dan voorheen. Omdat de i30 voortaan een eigen internetverbinding heeft, zijn actuele gegevens over onder andere weer, verkeer, parkeergelegenheden, brandstofprijzen en snelheidscontroles beschikbaar. Bovendien is een slimme spraakgestuurde functie toegevoegd waarmee de menu's geheel kunnen worden overgeslagen. Echter, in de testauto werden veel functies gemeld als "nog niet beschikbaar".

Hyundai i30 Wagon

Op het gebied van veiligheid biedt de i30 nu Lane Following Assist (de auto blijft automatisch in het midden van de rijstroot en stuitert niet tegen de randen) en Leading Vehicle Departure Alert (een waarschuwing als de voorganger gaat rijden en de i30-rijder dat niet doet). Voortaan remt de i30 niet meer alleen automatisch voor auto's en voetgangers, maar ook voor fietsers.

Toch valt in de praktijk vooral de doordachte opzet van alle functies op. Om enkele voorbeelden te geven: alleen dat deel van de schaalverdeling van de snelheidsmeter waar de wijzer staat is, voorzien van getallen. Daardoor is deze veel makkelijker af te lezen. Wanneer het licht niet is ingeschakeld in het donker, verschijnt een waarschuwing. Bij gebruik van het navigatiesysteem worden de resterende afstand en geschatte aankomsttijd ook bij de klokken achter het stuurwiel getoond. Op die manier zijn ze ook beschikbaar wanneer een andere functie dan het navigatiesysteem wordt getoond op het centrale beeldscherm.

„Dankzij de verjongingskuur past de vormgeving nu beter bij die van de nieuwste modellen van Hyundai“

Nieuwe motor

Het grootste nieuws voor modeljaar 2021 is de komst van een nieuwe motor. De 1.0 liter driecilinder benzinemotor is ongewijzigd (alhoewel een andere CO2-uitstoot en een ander verbruik worden genoteerd vanwege een nieuwe meetmethode). De 1.4 liter 4-cilinder benzinemotor (140 pk / 242) is vervangen door een exemplaar met een inhoud van 1.5 liter en een vermogen van 160 pk / 243 Nm.

Hyundai i30 Wagon

Het verschil tussen deze motoren zit niet zozeer in het vermogen, maar in de techniek. De nieuwe krachtbron is een "mild hybrid" en kan daarom tijdens het remmen energie terugwinnen. Deze energie kan gebruikt worden voor het stop/start-systeem. Daarnaast is een "zeilfunctie" beschikbaar. Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten, schakelt de motor uit en rolt de auto uit terwijl de batterij de boordelektronica van stroom voorziet.

De vermogenstoename zorgt in de praktijk niet voor merkbaar betere prestaties, maar wel voor meer rust. Nog meer dan voorheen leent de i30 zich voor een vloeiende rijstijl en dat resulteert in comfort voor de passagiers en een gunstig verbruik (tijdens de testperiode steeds 1 op 20 of beter). Wanneer wordt gekozen voor de sportstand kleuren de klokken rood, kiest de automaat voor een hoger toerental en lijkt de auto sneller. Verwacht ondanks de veelbelovende N-Line aankleding echter geen verpletterende prestaties, die zijn echt alleen voorbehouden aan de i30 N.

Weggedrag

Het onderstel is voor modeljaar 2021 niet aangepast. Ook wanneer wordt gekozen voor de N-Line is dit gelijk aan die van de andere versies. Alleen de velgmaat en bijbehorende bandenkeuze (225/40ZR18) kan voor verschil zorgen. Het weggedrag is niet uitgesproken comfortabel of sportief. Steeds heeft Hyundai een middenweg gevonden waardoor de i30 volop comfort biedt en veilig reageert onder uiteenlopende situaties.

Hyundai i30 Wagon

Conclusie

De Hyundai i30 (Wagon) is aangepast voor modeljaar 2021. Dankzij de verjongingskuur past de vormgeving nu beter bij die van de nieuwste modellen van Hyundai. De uitrusting is moderner geworden, waarbij zowel het infotainment als de veiligheid forse stappen vooruit zetten. Hyundai heeft de i30 van een nieuwe motor voorzien en die zorgt bij gelijke prestaties voor een lager verbruik en een lagere uitstoot.

Met dit alles verandert het karakter van de i30 niet: dit blijft een uiterst verstandige auto en dus meer een rationele dan een emotionele keuze. Om de i30 aantrekkelijker te maken is ook de Wagon voortaan leverbaar als "N-Line". Dat staat voor een sportieve aankleding waarmee de auto er imposanter uitziet. Sportstoelen en speciale bekleding in het interieur maken de i30 Wagon ook net even spannender dan voorheen.

plus
  • Ruim en praktisch
  • Doordachte ergonomie
  • Prima prestaties, beschaafd verbruik
min
  • Nauwelijks voordeliger dan een volledig elektrische auto
Wittebrug
Peugeot 308 SWPeugeot 308 SW
"Stationcar met karakter"
Toyota Corolla Touring SportsToyota Corolla Touring Sports
"Op het verlanglijstje?"
Kia Ceed SportswagonKia Ceed Sportswagon
"Keurig"
Suzuki SwaceSuzuki Swace
"Doorgroeien"
 

 

Info

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum

Print