28 augustus 2002
 

Ford Fusion

Ford Fusion vanaf november bij de dealers

Autozine
28 augustus 2002 | Ford wil met de Fusion een nieuw, nog onontgonnen marktsegment betreden. Op een compact onderstel vormt de nieuwe Fusion een tussenvorm met elementen van een 4x4, een MPV en een min of meer traditionele compacte hatchback. Ford zelf noemt deze nieuwe crossover een Urban Activity Vehicle dat bij uitstek geschikt moet zijn voor allerhande activiteiten binnen stedelijke agglomeraties, maar daartoe zeker niet beperkt.
 

De nieuwe Ford Fusion combineert het stoere uiterlijk van een 4x4, de praktische inzetbaarheid van een MPV (een Multi Purpose Vehicle), met de wendbaarheid en handzaamheid van een kleine hatchback. Ondanks de compacte maten van de bodemplaat, overtreft de Fusion echter in alle afmetingen de concurrenten uit dit segment: bij een wielbasis van 2,49 m heeft de Fusion een totale lengte van 4,02 m en een breedte van 1,71 m. Belangrijker echter zijn de binnenmaten, met een laadruim dat normaal al 337 l. omvat en dat na (eventueel gedeeltelijk) neerklappen van de achterbak 1.175 l. meet. De Ford Fusion is ook hoger dan een gebruikelijke auto in het B-segment (1,50 m) en dat levert de inzittenden een ruim uitzicht rondom op en de bestuurder een voortreffelijk zicht op het (stedelijke) verkeer. De hoge zit vergemakkelijkt bovendien in- en uitstappen, waaraan ook de grote en wijd openslaande portieren bijdragen. De achterklep geeft toegang tot de vlakke laadvloer van de bagageruimte, mede doordat de achterbumper naadloos overgaat in die laadvloer.

Ford Fusion

Aangezien de Ford Fusion technisch veel gemeen heeft met de jongste generatie Ford Fiesta, wordt dezelfde keuze aan motoren geboden. De Ford Duratec benzinemotoren zijn er in de uitvoeringen van 1,4 en 1,6 liter, de jongste generatie commonrail dieselmotor Ford Duratorq TDCi heeft een inhoud van eveneens 1,4 liter. Alledrie de krachtbronnen maken zeer uitgebreid gebruik van lichtmetaal. Alledrie de motoren zijn gekoppeld aan de Ford-Getrag IB5 vijfversnellingsbak, bekend van de Ford Focus. De Fusion, met 1,4 benzinemotor, kan ook uitgerust worden met de de Durashift EST automatische versnellingsbak.

De prijs van de Fusion (Core) zal Euro 14.750,- incl. belastingen bedragen. Voor de eerste kopers is er de "First Edition", die o.a. standaard is voorzien van de 1,6 l. benzinemotor. De "First Edition" is ook beschikbaar met de 1,4 TDCi motor. De introductie voor het publiek zal op 4 november a.s. plaatsvinden. De Fusion zal vanaf die datum in de showroom van de Ford dealers staan.