27 maart 2014
Ford Mustang

Ford Mustang

Ford zet nieuwe Mustang op Empire State Building

Autozine
27 maart 2014 | Ford plaatst op 16 en 17 april een gloednieuwe Mustang Convertible op het observation deck van het Empire State Building.  Deze ludieke actie is een gevolg op het kunststuk van bijna 50 jaar geleden en valt samen met de wereldwijde viering van 50 jaar Mustang, die zijn debuut maakte in 1964 tijdens de Wereldtentoonstelling in New York.
 

"New York is een van de meest iconische steden ter wereld, en het is de plek waar het verhaal van de Ford Mustang 50 jaar geleden is begonnen", aldus Mark Fields, Chief Operating Officer van Ford. "We vinden het fantastisch om de nieuwste generatie Mustang wederom op dit architectonische baken, dat al 83 jaar lang het hart van de skyline van Manhattan vormt, te presenteren".

Ford Mustang

Het is geen sinecure om een auto naar 86 verdiepingen boven de drukbevolkte straten van de binnenstad van Manhattan te brengen. Geen kraan reikt zo hoog als het uitkijkplatform en de torenspits die boven het relatief smalle platform uitsteekt, maakt aflevering per helikopter onmogelijk. Daarmee blijft de lift als enige mogelijkheid over.

Toen het Empire State Building in 1931 zijn deuren opende als het destijds hoogste gebouw ter wereld (een titel die het bijna 40 jaar heeft behouden) kon niemand bevroeden dat er ooit een auto in de liften zou worden vervoerd. Maar in 1965 werd een prototype van de Mustang Convertible in drie delen gezaagd, zodat de auto in die liften zouden passen.

Ford Mustang

"Net als het team van 1965, heeft ook het huidige team het Empire State Building bezocht voordat we begonnen, en heeft het zorgvuldig de nieuwe liften en deuren opgemeten voordat we de auto in stukken hebben gezaagd", aldus Dave Pericak, hoofdingenieur van de Mustang.

De nieuwe Mustang is bijna 18 centimeter langer en 10 centimeter breder dan zijn voorganger, wat de taak van het transport naar boven nog uitdagender maakt. Op basis van minutieuze metingen hebben de teamleden die het showmodel prepareren precies de juiste plekken gevonden om te snijden, zodat alles in op maat gemaakte rekken kan worden geplaatst, die zo de liften in kunnen worden gerold. Zodra alle onderdelen 86 vloeren omhoog zijn getransporteerd, hebben de technici minder dan zes uur de tijd om alle delen weer in elkaar te zetten.

Ford Mustang

Eveneens vanaf 16 april verzamelen fans uit 16 landen zich in de Verenigde Staten om het 50-jarig bestaan van de Ford Mustang te vieren. De officiële wereldwijde viering wordt zo groots, dat Ford Motor Company en de Mustang Club of America (MCA) deze tegelijkertijd op twee verschillende locaties houden van 16 tot 20 april. Iedereen is welkom, niet alleen Mustang-eigenaren en MCA-leden. MCA heeft ook "Pony Drives" georganiseerd, zodat Mustang-eigenaren in groepen naar de verschillende locaties kunnen reizen.

België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en het VK zijn allemaal vertegenwoordigd tijdens deze twee grote evenementen op de Charlotte Motor Speedway in Concord, N.C., en de Las Vegas Motor Speedway in Las Vegas.