22 oktober 2019

Ford Mondeo Wagon

De aanhouder wint

Autotest | De Ford Mondeo heeft een facelift ondergaan voor modeljaar 2020. Aangezien de verschillen gering zijn, wilde Autozine dit afdoen met de publicatie van een nieuwsbericht. Ford drong echter aan op een testrit. Het belangrijkste nieuws is echter de introductie van een nieuwe dieselmotor en die is nauwelijks van belang voor de Nederlandse markt. Wat is dan wel de reden van Ford om aan te blijven dringen op een proefrit?

Een facelift bestaat in de regel uit een aangescherpt uiterlijk, een rijkere uitrusting en schonere motoren. Ook de Ford Mondeo voor modeljaar 2020 volgt dit recept, maar de verschillen zijn gering.

De neus kreeg iets andere breedstralers, die nu een chromen omlijsting hebben. De lamellen van de grille van de testauto zijn zwart in plaats van zilverkleurig. Daarmee ziet het model voor 2020 er iets stoerder uit, terwijl de vorige generatie juist geavanceerder oogde. Beide achterlichten zijn voortaan optisch verbonden met een glimmende strip, waardoor de auto een fractie breder lijkt. Deze aanpassingen misstaan de Mondeo niet. Echter, uit het feit dat de wijzigingen minimaal zijn blijkt dat ook de vormgevers weinig noodzaak voor verandering zagen.

Ford Mondeo Wagon

Als het om de uitrusting gaat, is er wel degelijk winst geboekt. De nieuwste versie van Fords audio-, communicatie- en navigatiesysteem genaamd "Sync" is nu ook beschikbaar in de Mondeo. Daarmee staat dit grote model op hetzelfde niveau als nieuwkomers zoals de Focus en Fiesta. Dat is wel zo prettig, want wie het topmodel van Ford koopt voelt zich bezwaard als de kleinere modellen een modernere uitrusting hebben.

Maar, als het gaat om semi-zelfrijdende functies, dan is de compacte Focus wel degelijk in het voordeel. Dit soort techniek is namelijk zo ingrijpend dat het een compleet andere opzet van de auto vraagt en zoiets is niet te realiseren bij een facelift. De Ford Mondeo kan als vanouds automatisch afstand houden (adaptive cruise-control) en remmen voor gevaar, maar daar blijft het bij. De Mondeo kan de snelheid niet automatisch aanpassen aan verkeersborden en ook assisteren bij het sturen behoort niet tot de mogelijkheden.

Ford Mondeo Wagon

Ruimte

Omdat het hier slechts een verjongingskuur betreft is de binnenruimte logischerwijs gelijk gebleven. Voorin biedt de Mondeo volop hoofd- en beenruimte. Daarbij is de afstand tot de voorruit zo groot, dat de Mondeo ook groot voelt. De ruimte achterin is ook goed, hier zitten volwassen passagiers prima.

De laadruimte van deze Mondeo Stationwagon geeft een eerste hint naar het grote nieuws voor modeljaar 2020. De gehele laadvloer ligt namelijk zo'n 10 cm hoger omdat er batterijen onder liggen. Vanaf nu is de Mondeo Wagon namelijk ook leverbaar met hybride aandrijving! Tot nu toe was een dergelijke combinatie van een benzine- en een elektromotor alleen beschikbaar in de Mondeo sedan.

Ford Mondeo Wagon
Ford Mondeo Wagon

Bij het ontwerp van de Mondeo is geen rekening gehouden met eventuele alternatieve energiebronnen. Daarom konden de batterijen niet in de vloer worden verwerkt, maar nemen ze een deel van de bagageruimte in beslag. Om tot een gunstige gewichtsverdeling te komen zijn de batterijen zo veel mogelijk in het midden van de auto geplaatst. Ford heeft echter besloten de gehele laadvloer te verhogen om te voorkomen dat halverwege een hobbel zou ontstaan. Omdat de batterijen niet onder de gehele laadvloer liggen, is nog steeds een "geheime" bergruimte onder de vloer beschikbaar voor een reservewiel en/of extra bagage.

„Wat de vernieuwde Mondeo interessant maakt, is het feit dat de hybride-aandrijflijn nu ook beschikbaar is in de Wagon“

Hybride

De hybride-aandrijflijn is niet vernieuwd voor modeljaar 2020. Deze is gelijk aan die van de sedan uit 2015. Nog steeds wordt het hart gevormd door een 2.0 liter benzinemotor die draait volgens een zogenaamde "Atkinson"-cyclus. Hiermee loopt een motor veel zuiniger, maar is minder levendig en minder krachtig. Dat is in combinatie met een elektromotor geen bezwaar, want die kan razendsnel bijspringen wanneer dat nodig is.

En dat is precies de opzet die Ford kiest. De Mondeo beschikt slechts over een kleine accu en de elektromotor wordt puur ingezet als assistent. In de stad kan de Mondeo slechts enkele tientallen meters geheel elektrisch rijden. Ford kiest voor deze opzet omdat dit een kleine batterij vereist die bovendien tijdens het remmen en uitrollen kan worden opgeladen. De concurrentie kiest steevast voor een zogenaamde "plug-inhybride" die via een stekker moet worden geladen. Die laatste kan het verbruik tot nul verlagen, maar is duurder in aanschaf. Bovendien: omdat de Mondeo niet als (semi)elektrische auto is ontworpen hadden meer accu's nog meer ruimte in beslag genomen. Ford heeft van de nood een deugd gemaakt en onderscheidt zich juist door te kiezen voor een meer eenvoudige hybride.

De computer bepaalt hoe de beide motoren samenwerken en wanneer energie wordt teruggewonnen. De bestuurder kan een economische modus in- en uitschakelen, maar verder heeft de hij/zij weinig invloed op de werking van de aandrijflijn. Tegelijkertijd geeft de Mondeo juist wel heel veel inzicht in de werking van het systeem. Naast de snelheidsmeter wordt met uitgebreide grafieken getoond welke motor hoeveel vermogen levert of hoeveel energie wordt omgezet in elektriciteit.

Ford Mondeo Wagon

In de praktijk verloopt het samenspel tussen de beide motoren soepel en dus onmerkbaar, precies zoals het hoort. De Mondeo Hybrid is niet uitgesproken snel, maar altijd vlot genoeg. De testrit kostte 5.6 liter per 100 km en dat is helaas minder zuinig dan de fabrieksopgave. Het verbruik komt vrijwel overeen met dat van de eerder geteste Mondeo Hybrid sedan.

Weggedrag

Van het extra gewicht van de batterijen is in de praktijk weinig merkbaar. Juist omdat het hier geen plug-inhybride maar slechts een parallelle hybride betreft, is de gewichtstoename beperkt. Alhoewel het gewicht niet laag in de auto ligt (wel onder de laadvloer, maar niet in de bodem) is het wel in het midden van de auto geconcentreerd. Ook als hybride heeft de Mondeo daarom een vertrouwenwekkend en neutraal weggedrag. Ongeacht de situatie reageert de auto precies zoals het hoort. Bij sportief rijden reageert de Mondeo alert en dat geeft de nodige voldoening ("rijplezier") die kenmerkend is voor de modellen van Ford.

Sinds de introductie van de Mondeo heeft Ford vele nieuwe modellen geïntroduceerd, waaronder de kleinere Focus. Vanwege de modernere techniek biedt de Focus op veel punten (rijgeluiden, zitcomfort) inmiddels minstens zoveel comfort als deze Mondeo. Het verschil zit in het weggedrag. De Focus mag dan een uiterst verfijnd onderstel hebben dat volop comfort en een uitstekende wegligging biedt, de Mondeo geeft vanwege zijn omvang nog steeds een rust die een kleinere auto niet heeft. Zeker bij intensief gebruik en op lange afstanden blijft de Mondeo daarmee de superieure auto.

Ford Mondeo Wagon

Conclusie

Was het de moeite waard om een proefrit te maken met de vernieuwde Ford Mondeo? Ja, maar om een andere reden dan verwacht. Het uiterlijk en de uitrusting zijn nauwelijks aangepast en ook in de rijeigenschappen is weinig verschil te merken. Sterker nog: ondanks de facelift is te merken dat de Mondeo al lang op de markt is en jongere modellen bieden inmiddels geavanceerdere techniek en daarom vrijwel dezelfde mate van comfort.

Wat de vernieuwde Mondeo interessant maakt, is het feit dat de hybride-aandrijflijn nu ook beschikbaar is in de Wagon (was alleen sedan). En daarmee heeft Ford een uniek aanbod in huis! Concurrerende stationcars zijn plug-inhybrids en die zijn veel duurder in aanschaf. Andere hybrides zijn geen (volwaardige) stationcars en daarmee minder functioneel dan deze Wagon. En zo heeft Ford, dankzij een lange adem, toch een uniek aanbod in huis.

plus
  • Uiterst comfortabel
  • Voordelig in gebruik
  • Prima rijeigenschappen
min
  • Merkbaar op leeftijd
  • Laadvloer 10 cm verhoogd t.o.v. gewone Wagon
XLLease
Toyota Prius WagonToyota Prius Wagon
"Geen smoesjes meer"
Peugeot 508 SWPeugeot 508 SW
"Meer schoonheid"
Volvo V60Volvo V60
"Met één been in de toekomst"
Mercedes CLA Shooting BrakeMercedes CLA Shooting Brake
"Doorbrake de sleur!"
 

 

Info

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum

Print