20 augustus 2017

Ford Fiesta

Technofeestje

Rij-impressie | De Ford Fiesta is al ruim 40 jaar op de markt. De Fiesta dankt zijn lange bestaan aan een succesfactor die in vier decennia niet is veranderd: rijplezier. Voor de geheel nieuwe Fiesta benadrukt Ford dat nog eens extra met de slogan: "More dynamic than ever". Is de Fiesta ook in 2017 een echt feestnummer?

Op zoek naar een Ford Fiesta?
bynco heeft er 85 vanaf € 10.295,-

Ford Fiesta

Ooit had Ford het alleenrecht op rijplezier. Of beter gezegd: op de combinatie van rijplezier en comfort. Andere merken boden of comfortabele of sportieve compacte auto's aan. Ford was het enige merk dat beide succesvol wist te combineren.

Maar helaas voor Ford weten andere merken inmiddels ook uitstekend sturende auto's aan te bieden die tegelijkertijd volop comfort bieden. Natuurlijk heeft Ford het onderstel voor de Fiesta 2017 nog verder weten te verfijnen, maar het verschil met de concurrentie is desondanks kleiner dan voorheen.

Ford Fiesta

Om zich toch duidelijk te kunnen onderscheiden van de concurrentie zocht Ford het dit keer in andere zaken. Voortaan is de Fiesta leverbaar in vier uitgesproken "smaken": een avontuurlijke "Active", een luxueuze "Vignale", een sportieve "ST-Line" en natuurlijk een alledaagse versie.

Ontwerp

Toch is die alledaagse versie ("Titanium" of "Trend") alles behalve gewoontjes. De Fiesta heeft namelijk een sprong vooruit gemaakt als het gaat om luxe en verfijning. Voor wie op zoek is naar een functionele en vooral voordelige compacte auto biedt Ford sinds kort de Ka+ aan. Dat gaf Ford de vrijheid om de Fiesta naar een hoger plan te tillen, zonder klanten die op zoek zijn naar een basismodel teleur te stellen.

Terwijl de vorige Fiesta (2008 - 2017) een scherp en uitgesproken lijnenspel had, heeft het model voor 2017 veel zachtere lijnen. Volgens de ontwerpers zijn die lijnen zo gekozen dat ze "de buitenwereld op een opwindende manier reflecteren". Daarbij doet een sprekende kleur ook wonderen voor de uitstraling!

Ford Fiesta

De Fiesta is gemiddeld groot voor een auto in dit segment en biedt daarom ook gemiddelde binnenruimte. Alhoewel de verhoudingen tussen de voorruit, stuurhoek en stoelen volgens Ford standaard zijn, stootte de testrijder zich bij het instappen meer dan eens aan de zonnekleppen. Let ook op dat de inhoud van de bagageruimte van de drie- en vijfdeurs iets verschilt. Nog iets om rekening mee te houden: alleen als de auto is uitgerust met een panoramadak, is de bestuurdersstoel in hoogte verstelbaar.

Uitrusting

Het interieur is ontworpen door de Nederlander Anko Leenarts en wordt gekenmerkt door eenvoudige, elegante lijnen. Geheel volgens de laatste trend is het aantal knoppen zo veel mogelijk beperkt. Voor zover mogelijk, worden functies via het centrale beeldscherm bediend.

Ford Fiesta
Ford Fiesta

Afhankelijk van de gekozen uitvoering is dat een 8 inch, 6.5 inch of helemaal geen beeldscherm. In dat laatste geval voorziet Ford in een houder voor de mobiele telefoon van de bestuurder, die vervolgens dienst doet als beeldscherm en brein van de auto. Wanneer wordt gekozen voor het audio-, communicatie- en navigatiesysteem van Ford, is de functionaliteit uitgebreid en de bediening eenvoudig. De klank van het optionele audiosysteem van B&O Play is bovendien uitstekend.

En daarmee is de trend gezet! Naast het feit dat de Fiesta in vier uitgesproken stijlen leverbaar is, is de Fiesta een technologisch wonder geworden. Inmiddels voorzien veel autofabrikanten ook hun kleine modellen van alle luxe en veiligheidsvoorzieningen van de grote modellen. Ford gaat echter een stap verder door de Fiesta als eerste te voorzien van alle nieuwe technieken!

Denk daarbij aan een camera die meekijkt met de bestuurder, zodat de computer kan waarschuwen (of remmen!) voor gevaar. Bijzonder daarbij is dat het systeem in staat is om voetgangers te herkennen en bovendien ook in het donker functioneert. De Fiesta herkent verkeersborden, kan automatisch afstand houden ("adaptive cruise-control"), bedient het grootlicht zonder ander verkeer te verblinden, houdt de auto binnen de belijning van het wegdek, detecteert vermoeidheid bij de bestuurder en kan zelfstandig inparkeren (incl. bediening van de rem!).

AutoCoach
Ford Fiesta

EcoBoost

Voor de nieuwe Fiesta heeft Ford geen nieuwe motoren ontwikkeld. Op het programma staan de bekende EcoBoost motoren, almede een vereenvoudigde versie die simpelweg "1.1" heet. De ervaring met andere Ford-modellen leert dat deze basismotor weliswaar voordelig is in aanschaf, maar niet in gebruik. Daarom verdient de EcoBoost-motor in alle gevallen de voorkeur.

Tijdens een eerdere rijtest met de top-uitvoeringen van de nieuwe Fiesta is gereden met de 140 pk sterke EcoBoost motor. Voor deze proefrit met de alledaagse Fiesta, is gekozen voor de alledaagse 100 pk sterke motorvariant. Het verschil tussen de motoren betreft niet alleen de software; onder andere de turbo is fysiek anders.

Ford Fiesta

De 140 pk motor levert bijna overrompelend veel vermogen en presteert met zoveel gemak dat de Fiesta voelt als een auto uit een hogere klasse. De 100 pk motor heeft niet dezelfde overmacht, maar presteert nog altijd met groot gemak. Het vermogen is onder alle omstandigheden (stad, snelweg, passeren) ruim voldoende. Bovendien is de driecilinder heerlijk stil (let op: de Trend-uitvoering heeft minder geluidsisolatie dan de luxere versies).

Op de vraag of er een elektrische versie in ontwikkeling is, antwoordt Ford nadrukkelijk "nee". Wanneer wordt doorgevraagd naar een hybride variant is het antwoord geen "ja", maar een veelbelovend "geen nee".

Weggedrag

Zoals eerder aangegeven, bieden vele compacte auto's inmiddels een uitgekiende combinatie van rijplezier en comfort. De Ford Fiesta is daarmee niet langer uniek. Daarom heeft Ford de Fiesta een meer volwassen karakter gegeven dan voorheen.

De Fiesta 2017 is niet meer zo speels en loopt niet langer te koop met het goede weggedrag. Alleen wanneer de bestuurder moedwillig hard rijdt en wild stuurt, toont de Fiesta zijn ware kunnen. De claim "more dynamic than ever before" wordt daarom niet waargemaakt. In plaats daarvan is de Fiesta meer volwassen dan ooit tevoren. Het feestelijke element moet voortaan van de geavanceerde elektronica komen.

Ford Fiesta

Conclusie

Is de nieuwe Ford Fiesta net zo'n feestnummer als de voorgaande generaties? Dat hangt af van de gekozen uitvoering en de rijstijl van de bestuurder. De ST-Line is uitgesproken sportief; de andere varianten komen alleen tot leven wanneer stevig wordt doorgereden. In alle gevallen is de wegligging uitstekend, maar de Fiesta loopt daar niet meer mee te koop.

In plaats daarvan zet Ford in op karakter en vooruitstrevende techniek. Het karakter komt van vier uitgesproken uitvoeringen die ondanks kleine technische verschillen worden ervaren als compleet andere auto's. Door de Fiesta te voorzien van alle luxe en veiligheidssystemen die Ford in huis heeft, is dit compacte model vooral een techno feestje geworden.

plus
 • Uitstekende wegligging
 • Fijne 1.0 EcoBoost motor
 • Moderne, bruikbare elektronica
min
 • Matige ruimte achterin
 • Kleine, ergonomische eigenaardigheden
 • Minder speels dan de vorige generatie
Ford Fiesta beste aanbiedingen
Nieuw
vanaf € 16.795,-
Gebruikt
vanaf € 10.295,-
Private lease
vanaf € 259,-
Bijtelling
vanaf € 113,-
Fiesta
Fiesta
Fiesta
Fiesta
 • eerste keuze
 • 2 jaar garantie
 • lakgarantie
 • 85 op voorraad
 • vanaf 2017
 • vanaf 926 km
 • nieuwe auto
 • geen investering
 • zorgeloos rijden
 • nieuwe auto
 • fiscaal aantrekkelijk
 • 22% bijtelling
Opel CorsaOpel Corsa
"Gewoon elektrisch"
Dacia SanderoDacia Sandero
"Leve de eenvoud!"
Renault ClioRenault Clio
"Voor elk wat wils"
Mazda 2Mazda 2
"Verfijning in het klein"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum

Print