8 januari 2008
 

Chevrolet (USA)

GM demonstreert self-driving Chevrolet Tahoe tijdens Consumer Electronics Show

Autozine
8 januari 2008 | Tijdens de Consumer Electronics Show demonstreert General Motors een onbemande Chevrolet Tahoe die in november vorig jaar zonder bestuurder en dankzij het gebruik van elektronica met succes een traject van 60 mijl in een stedelijke omgeving aflegde. Met deze Chevrolet werd een competitie gewonnen die was gesponsord door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. De elektronische technologie van de Tahoe is zo veelbelovend dat het zou kunnen leiden tot serieproductie, waardoor de meest voorkomende oorzaak van botsingen, menselijk falen, kan worden geƫlimineerd.
 

De Tahoe met de bijnaam "Boss", vernoemd naar de vroegere ontwikkelings- en research-ingenieur van GM, Charles F. Kettering, is ontwikkeld door General Motors, de Carnegie Mellon University en andere gelieerde bedrijven. Hij maakt gebruik van een combinatie van LIDAR, radar, zicht en kaart / GPS systemen om te kijken. Hij herkent het verloop van de weg en herkent ander verkeer en obstakels op de weg. De auto berekent, gebruikmakend van intelligente algoritmes en computersoftware, waar het veilig is om te rijden zonder een botsing te veroorzaken.

Chevrolet (USA) Tahoe

"Boss" legde onlangs een afstand van 60 mijl af in minder dan zes uur in stadsverkeer, over drukke kruisingen en stilhoudend bij stopborden. Daarmee werd de eerste prijs van de "Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) 2007 Urban Challenge" competitie in de wacht gesleept.

Naast de sponsoring van het Tartan Racing Team, dat de Boss begeleidde tijdens de DARPA competitie, werkt GM samen met de Carnegie Mellon University aan autonome rijtechnologieën. Volgens Alan Taub, GM executive director of research and development, is de samenwerking met universiteiten en leveranciers van vitaal belang voor de ontwikkeling van deze technologie.

Naast GM en de Carnegie Mellon University ondersteunden onder meer Caterpillar, Continental AG, Intel, Google, TeleAtlas en Hewlett Packard het project.