10 december 2019
Audi A5
Nieuws

Audi A5

Audi scherpt RS5 aan

10 december 2019 - Audi heeft de RS5 Coupé en RS5 Sportback vernieuwd. Dankzij een stijl-update is het exterieurdesign agressiever geworden. Daarnaast krijgen beide RS-modellen een nieuw MMI bedieningsconcept op basis van een groot centraal touchscreen. Gebleven is de twin-turbo V6 met 331 kW/450 pk en 600 Nm aan trekkracht.

Uiterlijk zijn de twee vernieuwde Audi RS5-uitvoeringen direct herkenbaar. De Singleframe-grille is breder en platter geworden. Met die nieuwe styling volgen de nieuwe RS5-modellen de lijn van de RS6 Avant en RS7 Sportback. De opvallende luchtinlaten boven de grille zijn een verwijzing naar de klassieke Audi Sport quattro uit 1984. De 40 millimeter bredere wielkasten maken de twee vernieuwde topsporters tot een indrukwekkende verschijning. Voor extra onderscheidend vermogen ten opzicht van de reguliere Audi A5 zorgen de optionele matrix-LED koplampen met Audi laserlicht. De forse luchtinlaten hebben nu een nieuw vijfhoekdesign.

Audi A5

Ook de dorpels en de diffuser aan de achterzijde, die de twee grote einddempers van het uitlaatsysteem herbergt, zijn gerestyled. Hoogglans zwarte, mat-aluminium en carbonaccenten uit het carbon stylingpakket zetten vóór, achter en bij de dorpels persoonlijke accenten. De vier ringen en RS-emblemen kunnen desgewenst in het zwart worden uitgevoerd. Nieuw zijn de carrosseriekleuren Turbo blauw en Tango rood. De Coupé is verder voorzien van een carbon dak met een CFRP-structuur dat het wagengewicht met bijna vier kilogram vermindert.

De twee vernieuwde RS5-uitvoeringen hebben een nieuw bedieningsconcept in de vorm van een 10,1 inch MMI touchscreen. Het grote, vrijstaande scherm met akoestische feedback is licht op de bestuurder gericht. In combinatie met het MMI navigatie plus top-infotainmentsysteem voorziet een speciaal RS-scherm de bestuurder van specifieke informatie over de rijtemperatuur, langs- en zijdelingse acceleratie, het sportdifferentieel, de bandenspanning en de bandentemperatuur.

Gebleven is de 2.9 TFSI twin-turbo V6 die in de RS 5 Coupé en Sportback goed is 331 kW / 450 pk en een koppel van 600 Nm dat vanaf 1.950 tpm voorhanden is. Daarmee sprinten de twee RS-uitvoeringen in 3,9 seconden van 0-100 km/u en vervolgens door naar een top van desgewenst 280 km/u. Een achttraps Tiptronic-automaat stuurt het vermogen via Quattro permanente vierwielaandrijving naar de vier wielen. Nog sportiever wordt het met het optionele sportdifferentieel op de achteras, dat de aandrijfkracht actief tussen de twee achterwielen verdeelt. Standaard staan de RS5-uitvoeringen op 19 inch velgen. Nieuwe 20 inch exemplaren zijn optioneel beschikbaar in drie varianten, onder meer in volledig hoogglans zwart of in mat brons.

De vernieuwde Audi RS5 Coupé en RS5 Sportback worden in het eerste kwartaal van 2020 in Nederland leverbaar. Prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.