3 juni 2016
Audi A5
Nieuws

Audi A5

Audi introduceert nieuwe A5

3 juni 2016 - Audi introduceerde in 2007 de A5. Nu stelt Audi de geheel nieuwe A5 voor. Onderhuids wordt de nieuwe Audi A5 gekenmerkt door een compleet nieuw onderstel en moderne motoren, evenals innovatieve infotainment- en rijassistentiesystemen.

De nieuwe Audi A5 Coupé heeft een fris en modern uiterlijk. Het model is niettemin trouw gebleven aan zijn DNA met een sportief en elegant karakter. Een goed voorbeeld daarvan is de golfvormige schouderlijn die ook het vorige model kenmerkte. De vloeiende lijn die omhoog loopt bij de wielkasten benadrukt alle vier de wielen; een verwijzing naar de quattro vierwielaandrijving.

Audi A5

De proporties met een lange motorkap, lange wielbasis en korte overhang voor en achter benadrukken de sportiviteit van de nieuwe A5 Coupé. De 'singleframe' grille is aanzienlijk lager en breder dan bij het voorgaande model. De LED-achterlichten en tegen meerprijs leverbare LED- of Matrix LED-koplampen met dynamische knipperlichten onderstrepen de technologie zelfs in het donker.

De nieuwe A5 Coupé is bij zijn marktdebuut beschikbaar met vijf motoren: twee TFSI benzine- en drie TDI dieselmotoren. Deze leveren aanzienlijk meer vermogen dan voorheen, uiteenlopend van 140 kW/190 pk tot 210 kW/286 pk. In vergelijking met het vorige model bieden ze prestaties die gemiddeld 17 procent beter zijn, terwijl ze maximaal 22 procent minder brandstof verbruiken.

Met de nieuw ontwikkelde 3.0 TFSI biedt de S5 Coupé extra prestatieniveau. De V6 turbomotor haalit uit een cilinderinhoud van 2.995 cc een vermogen van 260 kW/354 pk, 15 kW/21 pk meer dan de motor in het vorige model.

Audi A5

De A5 Coupé wordt leverbaar met een aandrijflijn die specifiek is afgestemd op elke motorvariant. De handgeschakelde zesversnellingsbak en de zeventraps S-Tronic met dubbele koppeling zijn leverbaar voor de viercilindermotoren alsmede de 160 kW/218 pk sterke 3.0 TDI met voor- of vierwielaandrijving. De achttraps Tiptronic is uitsluitend beschikbaar voor de sterkste dieseluitvoering met 210 kW/286 pk en de S5. Beide motoren worden standaard geleverd in combinatie met Quattro vierwielaandrijving. De nieuwe Quattro vierwielaandrijving met ultra-technologie is voor het eerst leverbaar voor dit model. Het kan op dit moment worden gecombineerd met de viercilinder TFSI- en TDI-motoren met handgeschakelde versnellingsbak. Verder biedt Audi tegen meerprijs tevens het sportdifferentieel voor de achteras aan, voor een sportiever rijgedrag en meer precisie.

De elektromechanische stuurbekrachtiging is eveneens een nieuwe ontwikkeling bij Audi. Deze past zich aan de huidige snelheid van de auto aan en belooft een uitstekende feedback. Tegen meerprijs is 'dynamic steering' verkrijgbaar, waarbij de overbrengingsverhouding wordt aangepast op de gereden snelheid en de stuurhoek.

Het interieur is ruimer geworden dankzij de toegenomen afmetingen. De bagageruimte heeft een inhoud van 465 liter, 10 liter meer dan het huidige model. De achterbank kan in een 40:20:40 verhouding worden neergeklapt via hendels in de bagageruimte. Audi levert de tweedeurs coupé tegen meerprijs ook met de optie om de achterklep te openen door middel van een voetbeweging. Met een druk op de knop komt de optionele trekhaak automatisch uit de bumper.

Audi A5

De A5 Coupé is voor het eerst leverbaar met de optionele Audi virtual cockpit. Samen met het MMI navigatie plus-systeem met 8,3-inch scherm in de middenconsole vormt dit display het centrale informatiesysteem. Wanneer wordt gekozen voor het MMI navigatie plus-systeem worden bovendien de hardware-module Audi connect en de nieuwe Audi connect SIM in de auto geïnstalleerd. Samen met de optionele smartphone interface zijn de vertrouwde smartphone-functies via Apple Car Play en Android Auto zodoende desgewenst ook in de auto beschikbaar.

De nieuwe Audi A5 Coupé komt in de herfst van 2016 op de markt. Nieuwe uitrustingsopties zorgen ervoor dat de auto in verregaande mate gepersonaliseerd kan worden, zowel qua interieur als exterieur. Naast het basismodel zijn er ook sport- en design-uitvoeringen.