16 juni 2010
 

Audi e-tron

Audi e-tron in 2012 op de markt

16 juni 2010 | Audi brengt eind 2012 de e-tron op de markt. De volledig elektrische sportauto is gebaseerd op de Audi R8. Voor de start van de 24-uursrace van Le Mans lichtte Audi een tipje van de sluier van de toekomstige e-tron op. Op het roemruchte circuit demonstreerde Audi de techniek in een productieversie van de Audi R8. De Audi e-tron wordt bij quattro GmbH in Neckarsulm in productie genomen. Nog dit jaar komt de Audi Q5 Hybrid op de markt, gevolgd door de Audi A8 Hybrid in 2011.

Audi presenteerde de e-tron vorig jaar en het studiemodel viel op door zijn ongekende koppel van 4.500 Nm. Het maximumvermogen bedraagt 230 kW/313 pk en in 4,8 seconden sprint de Audi e-tron, waarvan elk wiel wordt aangedreven door zijn eigen elektromotor, naar 100 km/uur. De lithium-ion-accu van de productieversie heeft een capaciteit van 42,4 kWh, waarmee de e-tron in staat is 250 kilometer af te leggen. Via een snellaadstation is de accu in 2,5 uur volledig op te laden.

Audi e-tron

De Audi e-tron opende in het afgelopen weekend de 24-uursrace van Le Mans met achter het stuur vijfvoudig Le Mans-winnaar Frank Biela. Ruim 238.850 bezoekers waren getuige van niet alleen de negende overwinning van Audi op Le Mans, maar ook van de eerste, groene demonstratierit van de e-tron techniek in de R8.

De e-tron is 4,43 m lang, 1,90 m breed en 1,25 m hoog. De wielbasis bedraagt 2,65 m. Door het accupakket direct achter de cockpit en voor de achteras te monteren, realiseert Audi een gewichtsverdeling van 42:58 tussen de voor- en achteras.

Audi e-tron

Een belofte die de Nederlander Franciscus van Meel (Senior Vice President Strategy Vehicle Electrification bij Audi AG) op het 7th International Automotive Congress op 8 en 9 juni in Helmond uitsprak, is dat alle toekomstige elektrisch aangedreven Audi's een Audi in hart en nieren zullen zijn. "Herzblut heet dat in Duitsland. De elektrische Audi's zullen zich verder onderscheiden door hun sportiviteit en emotie. We rusten de auto's uit met bijvoorbeeld een start-up screen dat de bestuurder welkom heet, en een speciale versnellingshendel die tevoorschijn komt zodra de auto gestart wordt", aldus Van Meel.

e-tron is Audi's merknaam voor elektrische mobiliteit, zoals Quattro dat voor de permanente vierwielaandrijving is. Audi heeft ook een compacte sportieve tweezitter met elektrische aandrijving en de nog compactere A1 e-tron ontwikkeld.

Audi e-tron Audi e-tron Audi e-tron
 
Websitewww.audi.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!