2 juni 2010
 

BMW

Jeff Koons onthult BMW Art Car

2 juni 2010 | De 17de BMW Art Car is gisteravond onthuld in het Centre Pompidou in Parijs. Jeff Koons, bekend van kunstwerken als 'Balloon Dog' en 'Hanging Heart', trok het doek van de door hem beschilderde BMW M3 GT2 ten overstaan van 300 internationale vipgasten. Het is niet de eerste keer dat in het Centre Pompidou een BMW Art Car werd onthuld; kunstenaar Roy Lichtenstein deed exact hetzelfde in 1977. En net als Lichtenstein signeerde Koons 'zijn' BMW M3 GT2 na de wereldpremière.

Als onderdeel van het creatieve proces, liet de Amerikaanse beeldend kunstenaar zich inspireren door ontwerpen van racewagens, kleuren, snelheid en explosies. Het resultaat is een kunstwerk met felle kleuren dat kracht, beweging en energie uitstraalt. Vandaag is de auto nog te zien in het openbare Forum van Centre Pompidou. In het weekend van 12/13 juni neemt Koons' Art Car deel aan 's werelds beroemdste autosportevenement: de 24 uur van Le Mans. Het startnummer (79) van het kunstwerk met een 500 pk sterke 4,0-liter V8 onder de motorkap, is een eerbetoon aan de Art Car van Andy Warhol uit 1979.

BMW

De BMW M3 GT2 is de 17de Art Car van BMW. Koons nam een kijkje in de geschiedenis van de autosport(fotografie) en stapte achter het stuur van een BMW M3 om inspiratie op te doen voor zijn kunstwerk. Daarna ging Koons aan de slag met het product van Nederlander Adrian van Hooydonk, Head of Design BMW Group, en zijn designteam. Koons beschilderde vervolgens in zogenoemde verzadigde kleurenschakeringen (zijn handelsmerk) de zwarte BMW M3 GT2; een scherp contrast met het zilverkleurige interieur.

Van Hooydonk is tevreden over het resultaat en de unieke samenwerking met Koons: "Het was voor ons een groot plezier en tegelijkertijd geweldig inspirerend om met Jeff samen te werken. Hij is er met zijn kunstwerk in geslaagd om op geheel eigen wijze de essentie van het merk BMW uit te beelden en geeft een unieke en spannende draai aan de manier waarop de auto dynamiek en emotie uitstraalt", aldus een trotse Van Hooydonk.

BMW

Al sinds 1975 veranderen internationale kunstenaars BMW's in rijdende kunstwerken. De Amerikaan Alexander Calder stond aan de wieg van wat nu een belangrijk onderdeel is van de BMW traditie. Calder gaf namelijk indirect het startsignaal voor het BMW Art Car Program door, naar het idee van de Franse coureur Hervé Poulain, een BMW raceauto te beschilderen. Diverse kunstenaars toonden vervolgens interesse in het initiatief. Zo volgde een jaar na Calder de Art Car van Frank Stella en later die van Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Robert Rauschenberg. De meest recente BMW Art Car stamt uit 2007 en is het geesteskind van Olafur Eliasson.

Diverse BMW Art Cars hebben in het verleden meegedaan aan een van de belangrijkste autosportevenementen ter wereld: de 24 uur van Le Mans. Zo ook deze BMW M3 GT2. Na de deelname aan deze race reist Koons' BMW M3 GT2 de wereld over om tentoongesteld te worden in belangrijke musea als het Louvre en de diverse vestigingen van het Guggenheim Museum. Daarna kan de auto 'uitrusten' in het BMW Museum in München. Daar staat de BMW M3 GT2 van Jeff Koons vanaf september tussen de kunstwerken van onder anderen Frank Stella en Andy Warhol.

BMW BMW
 
Websitewww.bmw.nl
Deel via