28 april 2010
 

Audi

30 jaar Quattro in Audi Museum Mobile

28 april 2010 | 30 jaar geleden stond de eerste Audi Quattro tijdens de Autosalon van Genève in het middelpunt van de belangstelling. Nu staat de vierwielaandrijving zelf centraal tijdens de bijzondere jubileumtentoonstelling 'Vier gewinnt – 30 Jahre Quattro', die van 28 april tot en met 31 juli te zien is in het Audi Museum Mobile in het Duitse Ingolstadt. Voor het eerst worden historische auto's met vierwielaandrijving naast de voorlopers van de Quattro-technologie getoond. In totaal omvat de expositie twee modellen en elf auto's. De grootste blikvanger zal ongetwijfeld de nagebouwde maanauto zijn.

Een replica van de maanauto uit 1971 in het Audi Museum Mobile in Ingolstadt, dat mag wel een kleine sensatie worden genoemd. De auto, die in bruikleen is gegeven door het Omega-museum, is voorzien van vierwielaandrijving door middel van vier elektrische wielnaafmotoren. Voor de ontdekkingsritten van de astronauten was het van levensbelang dat ze zich overal een weg konden banen.

Een witte Audi 'oer-Quattro' herinnert aan de première tijdens de Autosalon van Genève. Daar werd ook een Audi Quattro in het wit gepresenteerd, de eerste sportieve auto met permanente vierwielaandrijving. Dit concept werd tot dan toe vrijwel uitsluitend voor bedrijfs- en terreinwagens gebruikt. Toen was de Quattro nog een uitzondering, tegenwoordig is circa één op de drie nieuw verkochte Audi's een Quattro. Sinds 1980 werden er meer dan drie miljoen Audi's met Quattro-vierwielaandrijving gebouwd.

Audi

De rallyversie van de Quattro beleefde in oktober 1980 zijn eerste officiële optreden tijdens de Algarve-rally in Portugal. Omdat de auto nog niet aan de eisen voor toelating tot de rallysport voldeed, reed deze Quattro buiten mededinging voor de rallykaravaan uit. Vanwege deze tentoonstelling keert de originele auto in bruikleen van de Brit John Hanlon terug naar de plaats waar hij werd gebouwd.

Bij de blik op de historie van de vierwielaandrijving bij Audi mogen de DKW Munga uit 1963 en de door Audi ontwikkelde Volkswagen Iltis uit 1978 niet ontbreken. Beide auto's stonden aan de basis van de Quattro-technologie. Hoe de Quattro van de toekomst eruit zou kunnen zien, blijkt uit de ontwerpstudie Audi Quattro project uit 2007. Bezoekers van de tentoonstelling in het Audi Museum Mobile krijgen ook de gewaagde visie van Leonardo da Vinci te zien, die immers al in 1485 een voertuig met vier aangedreven wielen tekende. Op de tentoonstelling staat een model van deze gepantserde wagen met vierwielaandrijving.

De vierwielaangedreven Lotus 63, waarmee in 1969 werd geracet, was nauwelijks succesvol. Deze auto is uitgeleend door de Donington Grand Prix Exhibition. Ook de Jensen Interceptor FF uit 1966 is te zien. Van deze sportcoupé met Ferguson-vierwielaandrijving werden er 320 gebouwd. Deze fraaie auto is in bruikleen ter beschikking gesteld door een Zwitserse verzamelaar.

Audi

De tentoonstelling 'Vier gewinnt – 30 Jahre Quattro' is tot en met 31 juli te zien in het Audi Museum Mobile nabij de fabriek in Ingolstadt. Er vinden dagelijks rondleidingen plaats en er is een apart kinderprogramma met als titel 'Vier Räder auf dem Mond'.

Audi Audi
 
Websitewww.audi.nl
Deel via