18 januari 2010
 

Toyota FCHV

Toyota brengt waterstofauto op de markt in 2015

18 januari 2010 | In 2015 komt Toyota met een brandstofcel hybride auto op de markt, met waterstofaandrijving. Het gaat dan niet meer om een experimentele auto, maar om Toyota's die de consument gewoon bij de dealer kan kopen. Deze Fuel Cell Hybrid Vehicle (ook wel FCHV genoemd) zullen door Toyota wereldwijd aan het modellengamma worden toegevoegd.

De introductie van de Fuel Cell Electric Hybrid wordt voorafgegaan door de marktintroductie van zowel Plug-in hybrides (waarmee nu in Europa, in Japan en in de VS in de praktijk wordt getest) als de start van de verkoop van volledig elektrische auto's (EV) voor dagelijks gebruik. Beide staan op dit moment gepland voor het jaar 2012. Het voordeel van de brandstofcel hybrideauto ten opzichte van een volledig elektrische auto is dat de actieradius aanzienlijk groter is en ook goed bruikbaar is in grotere auto's, bestelbusjes en vrachtwagens.

Toyota Motor Corporation heeft de afgelopen jaren veel tijd en geld geïnvesteerd in hybride technologie enerzijds en de ontwikkeling van nieuwe, krachtige batterijen anderzijds voor zowel de Full Hybrid modellen van Toyota en Lexus, als Plug-in hybride auto's en EV's. Simultaan liep de ontwikkeling van de techniek voor de brandstofcel hybride auto, waar Toyota al 20 jaar geleden mee begon. De doelstelling was om een voor de consument praktische en betaalbare auto te ontwikkelen. In 2002 werd de eerste brandstofcel hybride auto van Toyota in de Verenigde Staten en Japan op de markt gebracht.

Toyota FCHV

De technologie ervan maakt gebruik van Toyota's hybride aandrijftechnieken. De techniek is echter niet gebaseerd op een verbrandingsmotor, maar op een brandstofcel, waarin de waterstof wordt omgezet in elektriciteit.

Met 100 exemplaren van de nieuwste generatie van de waterstofauto, de op de Toyota Highlander gebaseerde FCHV-advanced, wordt op dit moment een duurtestprogramma afgewerkt in onder meer de Verenigde Staten. De auto's worden niet alleen ingezet om de techniek verder te optimaliseren, maar zijn ook een duidelijk statement dat brandstofcelauto's aansprekende prestaties kunnen neerzetten, betrouwbaar zijn en in het dagelijks gebruik niet onder doen voor conventionele auto's.

Twee onafhankelijke meetinstituten hebben inmiddels in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Energie de FCHV-advanced onderzocht en kwamen tot de conclusie dat de waterstofauto zo'n 700 kilometer (431 miles) ver komt op een tank. Bij dagelijks gebruik, gemeten in en rond Santa Monica en San Diego, komt het verbruik van de waterstofauto uit op 1 op 29 (68 miles per gallon), zonder daarbij ook maar iets anders dan waterdamp uit te stoten.

Toyota FCHV
 
Websitewww.toyota.nl
Deel via