4 december 2009
 

Seat

Seat breidt Ecomotive-serie uit met Leon en Altea

4 december 2009 | Met de introductie van de vernieuwde Leon Ecomotive en de Altea & Altea XL Stationwagon Ecomotive breidt Seat de reeks ecologische modellen uit. De Altea en Altea XL Stationwagon vormen een belangrijke versterking van de Ecomotive line-up, na de Ibiza, Leon en Alhambra. De Ibiza Ecomotive heeft een CO2-uitstoot van slechts 98 g/km, de eerste generatie van de Leon Ecomotive liet 119 g/km noteren.

De CO2-waarden van de Altea en Altea XL Stationwagon Ecomotive die Seat nu introduceert, zijn vastgesteld op 119 g/km, terwijl de nieuwe versie van de Leon Ecomotive borg staat voor een CO2-uitstoot van slechts 99 g/km, wat in Nederland resulteert in het meest groene milieulabel A.

In ons land betekent dat bijvoorbeeld dat de Leon, Altea en Altea XL Stationwagon Ecomotive met ingang van 2010 € 300 korting op de BPM krijgen vanwege hun standaard dieselpartikelfilter en nog eens € 750 vanwege de beperkte CO2-uitstoot, die in alle gevallen onder de 120 grams grens ligt. Een bijkomend voordeel voor de Leon Ecomotive is bovendien dat hij voor zakelijke rijders in de 20% bijtellingcategorie valt.

Seat

De emissiecijfers van de nieuwe Ecomotive-modellen liggen 20 g/km lager dan die van zijn voorganger, die voorzien was van de 105 pk sterke 1.9 TDI-motor. Naast de voordelen van de 1.6 common-rail dieselmotor en de versnellingsindicator, die afhankelijk van de rijcondities het optimale verzet aangeeft, zijn daarvoor vooral het Auto Start/Stop-systeem en de energieterugwinning via het remsysteem verantwoordelijk.

Het belangrijkste doel van het Auto Start/Stop-systeem in de nieuwe Ecomotive-modellen is het terugdringen van het brandstofverbruik, met name in de stad, door automatisch de motor uit te schakelen wanneer de auto stopt en hem weer te starten wanneer de bestuurder de koppeling intrapt.

De Ecomotive-versies van de Leon, Altea en Altea XL Stationwagon zijn tevens voorzien van een energieterugwinsysteem. Dat systeem vangt energie van de dynamo op die vrijkomt wanneer de auto op de motor afremt of wanneer het rempedaal wordt ingetrapt. Deze functie verhoogt of handhaaft het energieniveau van de accu en vergt zodoende minder energie van de motor, wat bijdraagt aan een verdere brandstofbesparing.

Seat

De nieuwe Ecomotive-serie is voorzien van een efficiënte, 105 pk sterke 1.6 TDI common-rail turbodieselmotor. De nieuwe uitvoeringen binnen het Ecomotive modelprogramma zijn standaard uitgerust met een dieselpartikelfilter, worden standaard gekoppeld aan een vijfversnellingsbak met aangepaste overbrengingsverhoudingen voor de tweede, derde en vierde versnelling, en voldoen aan de strenge EU5-normen.

Deze 1.6 TDI common-rail krachtbron is goed voor een vermogen van 105 pk en een koppel van 250 Nm tussen 1.500 en 2.500 tpm. In de Altea en Altea XL Stationwagon Ecomotive is deze motor goed voor een topsnelheid van 183 km/u en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in respectievelijk 12,2 en 12,4 seconden. Beide modellen laten daarbij een gemiddeld brandstofverbruik van 4,5 liter op 100 kilometer noteren. Voor de Leon Ecomotive bedraagt de topsnelheid 188 km/u en hij sprint in 11,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. Deze prestaties staan in schril contrast tot het indrukwekkende gemiddelde brandstofverbruik van 3,8 liter per 100 kilometer.

De Seats Leon, Altea en Altea XL Stationwagon Ecomotive zijn leverbaar met een keuze uit twee uitrustingsniveaus: Reference en Style. De Reference basisuitvoering wordt geleverd met een uitgebreide lijst met standaardvoorzieningen, waaronder ABS en TCS, ESP + EBA, XDS (op de Leon), voor- en zijairbags voor de bestuurder en voorpassagier, gordijnairbags, Isofix-verankeringen achterin, getint glas, Hill Hold Assist, dubbele koplampen, een boordcomputer, een radio/CD/MP3-speler met zes speakers en Aux-in, een bandenspanningcontrolesysteem en airconditioning.

Seat

De luxere Style-uitrusting heeft de Reference als basis en voegt daaraan ondermeer mistlampen met bochtverlichtingfunctie toe, evenals een multifunctioneel driespaaks lederen stuurwiel, een lederen versnellingspookknop, elektrisch verwarmbare en inklapbare buitenspiegels, cruise control, Coming Home-functie, klimaatregeling, een gecombineerde USB- plus Aux-in-aansluiting plus in hoogte verstelbare stoelen met lendensteunverstelling voor de bestuurder en voorpassagier.

Het Nederlandse debuut van de Leon, Altea en Altea XL Stationwagon Ecomotive laat niet lang op zich wachten. De ecologische uitvoeringen van de Altea en Altea XL Stationwagon zijn inmiddels al te bestellen, waarbij de prijslijsten beginnen bij respectievelijk € 24.195,- en € 25.595,- voor de 1.6 TDI Reference. De Leon Ecomotive is vanaf maart 2010 leverbaar, met een vanafprijs van € 23.895,- voor de Leon Ecomotive 1.6 TDI Reference.

Seat Seat Seat
 
Websitewww.seat.nl
Deel via