2 september 2001
Toyota Corolla (2002 - 2007)

Toyota Corolla (2002 - 2007)

Toyota onthult nieuwe Corolla tijdens IAA

2 september 2001 | Toyota onthult op de komende Frankfurt Motor Show de nieuwe Corolla voor Europa; een auto die een leidende rol gaat spelen in de toekomstplannen van het merk binnen Europa. Doelstelling is om in het jaar 2005 zo'n 800.000 Toyota's per jaar in Europa af te zetten.

Na een competitie tussen de vier designcentra van Toyota werd gekozen voor de nieuwste generatie Corolla, ontworpen door Toyota's Europese designcentrum ED2. Hiervoor zijn twee hoofdredenen aan te voeren. Allereerst spreekt het bijna voor zich dat de designeisen aan een C-segment-auto nergens zo hoog zijn als in Europa. En ten tweede: met de succesvolle ervaringen van Toyota Yaris is het overduidelijk dat Europees design ook op andere wereldmarkten goed scoort.

Op het gebied van interieurafwerking zijn ingrijpende verbeteringen doorgevoerd. Een speciaal 'Interior Study Team' werd in het leven geroepen, wat heeft geleid tot de toepassing van kwalitatief zeer hoogwaardige interieurmaterialen, die er niet alleen goed uitzien maar ook prettig aanvoelen. Het dashboard en de interieurafwerking stralen niet alleen kwaliteit uit, maar voelen ook degelijk aan. Schakelaars zijn uiterst verfijnd afgesteld, portieren zijn zodanig gekalibreerd dat men bij sluiting voelt dat het om een topproduct gaat.

Toyota Corolla (2002 - 2007)

De nieuwe Corolla zal in vier carrosserievarianten gelanceerd worden. Een 3-deurs en een 5 deurs hatchback, een Wagon en voor de eerste keer ook een MPV, die Toyota Corolla Verso gaat heten. De sedan zal ruim na de komst van deze modelvarianten worden geïntroduceerd. De Corolla beschikt over een compleet nieuw platform met een 135 mm langere wielbasis, een breedte die met 20 mm is toegenomen en een toename in hoogte van 90 mm. Deze nieuwe dimensies hebben bijgedragen tot meer interieurrulmte. Bij de 3- en 5-deurs versies hebben de achterpassagiers meer bewegingsvrijheid en is de toegankelijkheid verbeterd. De ruime Corolla Verso is qua naam geheel in lijn met andere multifunctionele auto's binnen het Toyota-concern, zoals de Yaris Verso en de onlangs geïntroduceerde Avensis Verso. Het Verso-concept van Toyota is een label dat symbool staat voor ruime, multifunctionele, praktische en innoverende gezinsauto's. De Corolla Verso biedt plaats aan vijf volwassen personen. Overigens is de Corolla Verso qua designconcept als enige afkomstig uit Japan, maar vertoont overduidelijk familietrekken met de andere Corolla-modellen. De Wagon-versie biedt met zijn sportieve vormgeving een uitkomst voor consumenten met praktische vervoersbehoeften. Uiteraard zal de Wagon ook met common rail dieselmotoroen beschikbaar komen, hetgeen een uitkomst is voor de echte 'kilometervreter'. Het sportieve hoogtepunt binnen is de Corolla-reeks is de hatchback T-Sport, die niet alleen voorzien is van de laatste versie van de Celica T-Sport-motor met 141kW/192 pk. Ook beschikt deze T-Sport over een sportief afgestemd onderstel, een zesversnellingsbak en een sportief getrimd interieur.

Qua motorvarianten is er keus uit twee common rail dieselmotoren en vier benzinemotoren met VVT-i techniek (intelligente variabele kleptiming). Deze stille, krachtige en zuinige benzinemotoren zullen als 1.4 (71 kW/97 pk), 1.6 (81 kW/110 pk) en 1.8 (99 kW/135 pk) leverbaar worden. Aan de top van het gamma staat de T-Sport, welke is voorzien van een uiterst levendige 1.8 VVTL-i motor (Variabele Valve Timing & Lift- Intelligent). De D-4D common rail dieselmotoren zullen beschikbaar komen met twee 2,0 liter versies van respectievelijk 66 kW/90 pk en 81 kW/110 pk (met intercooler). De komst van deze moderne dieselmotoren in de nieuwe Corolla geeft de consument een aanzienlijk bredere keuzemogelijkheid.

De nieuwste generatie Toyota Corolla - die een nieuw begrip van prestige in het C-segment zal introduceren - beleeft zijn debuut tijdens de IAA. De verkoop in Nederland zal begin 2002 van start gaan. Prijzen zijn nog niet bekend.