28 oktober 2009
 

Fisker

Fisker koopt voormalige GM fabriek

28 oktober 2009 | Geruchten van de laatste dagen zijn zojuist bevestigd. Fisker Automotive heeft een letter of intent met Motors Liquidation Co.(het vroegere General Motors Corp.) getekend om de General Motors fabriek in Wilmington, Delaware over te nemen. Daar moet eind 2012 de productie starten van de compacte Fisker 'NINA', een geavanceerde plug-in hybride gezinsauto met een verwachte prijs van ca. 45.000 euro.

Het nieuws over de aankoop van de fabriek werd bekend gemaakt door de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de gouverneur van Delaware Jack Markell en Fisker topmannen Henrik Fisker en Bernhard Koehler. De geruchten ontstonden toen zij vorige week de fabriek bezochten. Voor het complex wordt 18 miljoen dollar betaald; de komende drie jaar wordt er vervolgens 175 miljoen dollar geïnvesteerd in modernisering en aanpassingen voor de productie van het kleinere broertje van de Fisker Karma. De Fisker productie in Wilmington zal tot circa 2.000 banen in de fabriek en meer dan 3.000 banen in toeleveringsbedrijven leiden. In 2014 moeten er 75.000 tot 100.000 auto's per jaar worden gebouwd, waarvan meer dan de helft geëxporteerd zal worden.

"Dit is een belangrijke stap voorwaarts in ons streven om de Verenigde Staten toonaangevend te maken in geavanceerde autotechnologie", aldus CEO Henrik Fisker. "Wilmington is de perfecte locatie om relatief beperkte aantallen hoogwaardige, vooruitstrevende plug-in hybride auto's te bouwen, die voor een grote groep consumenten bereikbaar zullen zijn en een belangrijke bijdrage gaan leveren aan een forse reductie van het verbruik van aardolie en van schadelijke emissie".

In Wilmington bouwde GM sinds 1947 meer dan 8,5 miljoen auto's zoals de Pontiac Streamliner, Chevrolet Impala en Malibu, Saturn L-Series en Pontiac Solstice/Saturn Sky/Opel GT Roadsters. De fabriek werd gekozen vanwege het formaat, de productiecapaciteit, de geavanceerde lakstraat, de goede aan- en afvoerwegen en de kwaliteit en betrokkenheid van de medewerkers.

De investeringen worden gefinancierd uit een lening van $ 528.7M die Fisker Automotive in september van het Ministerie van Energie ontving voor de ontwikkeling en bouw van de compacte Fisker 'NINA' en het productierijp maken van de Fisker Karma die medio 2010 ook in ons land leverbaar wordt, geleverd door Kroymans Fisker in Hilversum.

 
Websitewww.fisker.nl
Deel via