21 oktober 2009
Seat Leon (2005 - 2012)

Seat Leon (2005 - 2012)

Seat Leon Cupra R nu in Nederland

21 oktober 2009 | De Seat Leon Cupra R staat aan de vooravond van zijn Nederlandse introductie. Dankzij de nieuwe, 265 pk sterke krachtbron wordt de Cupra R direct de krachtigste productieauto van Seat ooit. Naast de zeer sportieve motor is de Leon Cupra R direct herkenbaar aan zijn exclusieve in- en exterieurstyling die de auto tot een absolute eyecatcher maakt.

De voorzijde van de Seat Leon Cupra R weet de aandacht direct op zich te vestigen. Een exclusieve centrale grille met honingraatgaas, een zwarte omlijsting en de letter 'R' op het linkerdeel van de grille van de auto zijn kenmerken die meteen in het oog springen. Net als bij de reguliere Cupra-uitvoering versterken de grote luchtopeningen onder de grille de sportieve uitstraling van de 'R'. Verder wordt het aangezicht van de Cupra R bepaald door een horizontale balk in de voorbumper waarop aan de linkerkant het woord 'Cupra' prijkt. Tot slot is de trapezoïdevormige onderste grille, waarin de mistlampen met bochtverlichtingfunctie aan de zijkant zijn geïntegreerd, groter geworden.

De zijkant van de auto wordt gedomineerd door de exclusieve 19 inch Cosmos zilveren 'Potenza' wielen (optioneel ook in de kleur wit te bestellen), waarop 235/35 ultralaag-profielbanden zijn gemonteerd. Door de dubbel vijfspaaksvelgen zijn de enorme rode remklauwen met vier zuigers duidelijk zichtbaar. Verder is de zijkant van de Cupra R herkenbaar aan de glanzend zwarte buitenspiegels die de auto een eigen uitstraling geven, in lijn met het design van de andere Seat Cupra-uitvoeringen.

De achterzijde laat eveneens niets aan onduidelijkheid over wat het karakter van de Leon Cupra R betreft. Net als aan de voorkant versterkt de sportiever gevormde bumper met de zwarte uitsparingen de racy looks van de auto. Een gepolijste, ovalen uitlaatpijp, de naam van de auto centraal op de achterklep en de letter 'R' (die ook in het instrumentarium en op het motorblok terugkomt) iets lager aan de rechterkant completeren het geheel.

Seat Leon (2005 - 2012)

Het eerste dat vrijwel direct in het oog springt wanneer het portier van de Leon Cupra R wordt geopend, zijn de zeer sportief gevormde kuipstoelen, bekleed met een combinatie van grijze stof en Alcantara met het Cupra-embleem geborduurd in de rugleuning.

De krachtbron in de Cupra R is een doorontwikkelde versie van de bekende 2.0 TSI. Het vermogen van 265 pk is te danken aan een gewijzigde set-up van het motormanagementsysteem en een hogere turbodruk ten opzichte van de 240 pk versie: 1,9 bar op topvermogen en 2,2 bar bij het maximumkoppel, ten opzichte van de 1,8 bar voor de 2.0 TSI met 240 pk.

De 265 pk versie van de 2.0 TSI-motor is voorzien van een nieuwe, hogedruk brandstofpomp en een aangepaste katalysator. Verder beschikt de 265 pk krachtbron in de Cupra R over een nieuwe high-performance intercooler en werd het koelsysteem van de motor gewijzigd door de montage van een grotere radiateur en twee grotere ventilatoren in tandemopstelling met een vermogen van respectievelijk 300 en 200 Watt.

Als gevolg van deze aanpassingen brengt de 265 pk sterke 2.0 TSI de Cupra R naar een (begrensde) topsnelheid van 250 km/u en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 6,2 seconden. Tussen 2.500 en 5.000 tpm is 350 Nm koppel beschikbaar. De sprint van 80 naar 120 km/u in de 5e versnelling kost 5,7 seconden en 7,1 seconden in het 6e verzet.

Seat Leon (2005 - 2012)

De handgeschakelde zesversnellingsbak in de Leon Cupra R is eveneens op diverse punten aangepast. Om beter bestand te zijn tegen het vermogen van 265 pk en het koppel van 350 Nm is het tandwiel voor de 5e versnelling opnieuw ontworpen en voorzien van minder tanden met een vrijwel gelijke overbrenging. Andere aanpassingen die het Seat Technical Centre in Martorell heeft doorgevoerd aan deze versnellingsbak zijn versterkte synchromesh-ringen op de 3e, 4e, 5e en 6e versnellingen, terwijl de 3e en 5e versnellingen na het inschakelen nog eens extra gesteld worden. Tevens is de gang van de versnellingspook met zes millimeter verkort, waardoor het schakelen nu nog sneller verloopt.

Het vermogen van 265 pk van de Leon Cupra R wordt via Seat's 'Agile Chassis' overgebracht op het asfalt. Ook zijn de remmen aangepast en voorbereid op het extra vermogen van de Cupra R. Het remsysteem is voorzien van grotere geventileerde remschijven ten opzichte van de overige uitvoeringen. Vóór zijn 345 x 30 mm schijven gemonteerd, achter beschikt de Cupra R over 286 x 12 mm remschijven.

De Cupra R is te bestellen in negen carrosseriekleuren: Candywit, Emociónrood, Cronogeel, Magiczwart, Citrusgeel, Speedblauw en de speciale kleuren Lumina Oranje, Kiwi Groen en Furia Grijs. De Seat Leon Cupra R is per direct bestelbaar in Nederland en versterkt de Leon modelreeks als het absolute topmodel. Hij is te bestellen voor een vanafprijs van € 36.495,-.