24 september 2009
 

Fisker

$528 miljoen voor ontwikkeling kleine Fisker

24 september 2009 | Fisker Automotive, de Amerikaanse fabrikant van plug-in hybride auto's die in ons land sinds kort wordt vertegenwoordigd door Kroymans in Hilversum, krijgt een lening van ruim 528 miljoen dollar van het Amerikaans Ministerie van Energie voor de ontwikkeling van een nieuw ultra schoon en zuinig model onder de huidige Fisker Karma. Fisker verwacht deze nieuwe auto in 2012 klaar te hebben.

Het grootste deel van de lening met lage rente wordt door Fisker geïnvesteerd in project NINA. Deze naam, die refereert aan het schip waarmee Columbus eind 15e eeuw naar Amerika voer, staat voor de overgang die de auto-industrie maakt van een oude naar een nieuwe wereld en voor de ontwikkeling van Fiskers 'next generation' plug-in hybridemodellen. Daaronder het toekomstige compacte model dat in de Verenigde Staten een prijs inclusief belasting van net onder de 40.000 dollar zal gaan krijgen.

Fisker

Het overige deel wordt geïnvesteerd in de laatste fase van de ontwikkeling en van het productierijp maken van de Fisker Karma, die medio 2010 ook in ons land op de markt verschijnt. De ervaringen die met dit model worden opgedaan zijn uiteraard van groot belang voor de ontwikkeling van een ultra geavanceerd, gebruiksvriendelijk en hoogwaardig compacter middenklasse model waarvan Fisker er meer dan 100.000 per jaar wil gaan verkopen. Een aanzienlijk deel daarvan zal worden geëxporteerd.

Van de luxueuze Fisker Karma is al bekend dat deze alleen op zijn li-ion accu's 80 km kan afleggen en minder verbruikt en uitstoot dan elke andere actuele plug-in hybride. Fisker wil met het volgende model nog een verdere stap vooruit zetten.

Fisker
 
Websitewww.fisker.nl
Deel via