16 september 2009
 

Volkswagen

Superzuinige primeurs bij Volkswagen op IAA

16 september 2009 | Op de internationale autotentoonstelling IAA in Frankfurt (17 t/m 27 september) toont Volkswagen superzuinige conceptcars. Het betreft het emissievrije studiemodel E-Up! en het prototype van de éénliterauto L1.

Het compacte studiemodel E-Up! is slechts 3,19 meter lang en laat zien hoe een elektrisch aangedreven stadsauto er volgens Volkswagen in 2013 uitziet. "Een van de belangrijkste kernpunten van de komende jaren is de serieproductie van elektrische auto's", zei Prof. Dr. Martin Winterkorn, bestuursvoorzitter van Volkswagen AG, bij de presentatie op de IAA.

Volkswagen

Het interieur van de kleinste Volkswagen ooit maakt effectief gebruik van de ruimte: in de E-Up! is voldoende ruimte voor drie volwassenen en een kind. In dit model past Volkswagen lithium-ion-accu's toe, die garant staan voor een geheel emissievrije actieradius van 130 kilometer. Dankzij het lage gewicht, de E-Up! weegt 1.085 kilo, bereikt hij in 11,3 seconden de 100 km/uur; zijn topsnelheid bedraagt 135 km/uur. Bijzonder detail: de bestuurder kan met een draaiknop op de middenconsole de auto in de achteruit zetten.

Dankzij de met koolstofvezel versterkte kunststof carrosserie weegt Studiemodel L1 slechts 380 kilo. De tweezitter wordt aangedreven door een tweecilinder dieselmotor en een elektromotor. Met een gemiddeld verbruik van 1,38 liter diesel op 100 kilometer is deze auto (die een extreem gunstige stroomlijn heeft (Cw is 0,195!)) een van de allerzuinigste hybrideauto's ter wereld. Vanzelfsprekend is de L1 voorzien van een start-stopsysteem, dat de motor uitschakelt bij files en verkeerslichten en weer start zodra dat nodig is.

Volkswagen

Opmerkelijk zijn de dimensies van de auto: de L1 heeft met 3,81 meter ongeveer de lengte van een Volkswagen Fox, maar is lager (1,14 meter) dan een Lamborghini Murciélago. De breedte van 1,20 meter is afgestemd op optimale aerodynamica. Geen enkele andere auto ter wereld heeft dergelijke afmetingen. De topsnelheid bedraagt 160 km/uur en de CO2-uitstoot is met 36 g/km tot het uiterste gereduceerd. Naar verwachting kan de L1 in 2013 in productie worden genomen.

Volkswagen Volkswagen
 
Websitewww.volkswagen.nl
Deel via