15 september 2009
 

Fisker

Kroymans wordt distributeur Fisker hybride auto's

15 september 2009 | In de showroom van Aston Martin en Jaguar dealer Kroymans in Hilversum verschijnt in de loop van 2010 de Fisker Karma 'plug-in' Hybride. De directie van Fisker Automotive maakte op de Internationale Automobil Ausstellung in Frankfurt bekend dat Kroymans is benoemd tot officieel en exclusief Fisker distributeur voor Nederland.

Directeur Geert-Jan Tax van het dealerbedrijf in Hilversum is zeer enthousiast over deze uitbreiding van het merkenportfolio. "In maart heb ik het initiatief genomen voor een presentatie van ons bedrijf aan de top van Fisker, tijdens de Europese introductie in Genève. Fisker is een nieuw Amerikaans merk, maar grondlegger Henrik Fisker (tevens ontwerper van de Karma sedan en de 'S' cabriolet), is een Deen die eerder voor onder andere Aston Martin de DB9 en V8 Vantage ontwierp. Het Noord-Europese hoofdkantoor van Fisker is in Denemarken gevestigd en de auto's worden straks ook in Scandinavië gebouwd, bij het Finse bedrijf Valmet".

"Bij Fisker was er groot enthousiasme voor onze visie op zowel het merk als de mogelijkheden in ons land. Kort daarna echter kwam onze organisatie in het zwaarst denkbare weer terecht. Met veel inzet van onze mensen en met extern kapitaal hebben de twee goeddraaiende bedrijven aan de Soestdijkerstraatweg in Hilversum een doorstart kunnen maken. Dat Fisker vertrouwen in ons business model hield en ons nu als distributeur heeft aangesteld, onderstreept dat wij een gezond en ambitieus bedrijf zijn. Een geweldige ontwikkeling, met een prachtig product dat wij in zijn 'natuurlijke habitat' gaan presenteren".

De Fisker Karma is een luxueuze hi-tech 'plug in' hybride sedan. De auto wordt aangedreven (op de achterwielen) door twee elektromotoren met een gezamenlijk vermogen van 403 pk/ 300 kW en een maximum koppel van liefst 1.300 Nm. Voorts heeft de auto een direct ingespoten 2 liter viercilinder turbomotor die de lithium ion accu's oplaadt.

Fisker

De Q-Drive aandrijving maakt het mogelijk om in 'Stealth' schakeling op alleen de accu's 80 km af te leggen. Daarna springt zo nodig de benzinemotor bij om de accu's op te laden en stroom te laten leveren. Fisker Automotive claimt een verbruik van ca 3,5 liter/100 km en een emissie van 83 gram CO²; zuiniger en schoner dan elke hybride auto van nu. De fiscale bijtelling in ons land is met 14% navenant laag.

Daarbij belooft de Fisker Karma alle luxe en veiligheid zoals die in een auto van dit kaliber mogen worden verwacht. Hij levert ook bijbehorende prestaties; kan binnen 6 sec naar 100 km/u accelereren en een top bereiken van goed 200 km/u. Na elke rit kunnen de accu's via het stopcontact binnen enkele uren weer volledig worden opgeladen. Ook zonnecellen in het dak zorgen voor lading.

De eerste Fisker Karma modellen rijden inmiddels. De serieproductie voor Europa start begin 2010 en de auto zal naar verwachting spoedig daarna in ons land verschijnen. Vooralsnog moet worden gedacht aan een adviesprijs op het niveau van andere sedans in de luxe segment, maar onder de 100.000 euro.

Er kan worden gekozen uit meerdere uitvoeringen met extra accenten op luxe of sportiviteit en met bijvoorbeeld een bekleding van 100% bamboe viscose. Op basis van de Karma sedan volgen nog twee varianten, waaronder de 'S' hardtop convertible. Voor de toekomst is er ook sprake van een compacter model.

Fisker
 
Websitewww.fiskerautomotive.
Deel via