11 september 2009
 

Seat

Seat presenteert nieuwe Ecomotive-modellen in Frankfurt

11 september 2009 | Tijdens de aanstaande IAA in Frankfurt presenteert Seat de Ecomotive-uitvoeringen van de recent vernieuwde Altea, Altea XL Stationwagon en Leon. De drie nieuwkomers vormen de laatste noviteiten binnen de strategie van de Spaanse autofabrikant om milieuverantwoorde auto's op de markt te brengen. Een belangrijk gegeven is dat alle drie modellen significant verbeterde 'groene' prestaties aan de dag leggen, waarmee ze hun zuinige en schone karakter meer kracht bij zetten.

De Ibiza Ecomotive heeft een CO2-uitstoot van 98 g/km. De nieuwe Leon Ecomotive, die eerder dit jaar tijdens de Autosalon van Genève nog als studiemodel werd getoond, noteert 99 g/km en de zevenpersoons Alhambra Ecomotive realiseert 159 gram CO2 per kilometer.

In de nieuwe Altea en Leon Ecomotive-reeks ligt de 105 pk sterke 1.6 TDI CR krachtbron die standaard wordt geleverd in combinatie met een Diesel Partikel Filter (DPF) en common-railtechnologie. Samen zorgen deze elementen voor een aanzienlijk lager brandstofverbruik en gereduceerde emissieniveaus. De nieuwe Altea en Altea XL Ecomotive noteren een CO2-uitstoot van 119 g/km, terwijl die waarde voor de nieuwe Leon Ecomotive met 99 g/km nog lager ligt.

Zowel de Altea Ecomotive als de Altea XL Stationwagon Ecomotive bereikt een topsnelheid van 183 km/u en ze accelereren in respectievelijk 12,4 en 12,7 seconden van 0 naar 100 km/u. Beide modellen vertrouwen op een gecombineerd brandstofverbruik van 4,5 liter op 100 kilometer. De topsnelheid van de Leon Ecomotive bedraagt 188 km/u, met een 0-100 km/u acceleratie in 11,5 seconden. Ondanks deze prestaties is de gemiddelde brandstofconsumptie 3,8 liter per 100 kilometer.

Seat

Op de Ecomotive-reeks is standaard een Diesel Partikel Filter (DPF) gemonteerd. Ruwweg 0,3% van alle dieselmotoremissies bevat koolmonoxide, koolwaterstof, zwaveldioxide, stikstofoxide en roetdeeltjes. Regelmatig controleert de ECU van de motor de staat van het filter en start het regeneratieproces om de verzamelde deeltjes te verbranden. Het filter vergt geen onderhoud gedurende de levensduur van de auto.

De nieuwe Ecomotive-serie beschikt over de nieuwe Auto Start/Stop-functie, die bijdraagt aan een behoorlijke brandstofbesparing zonder dat van de bestuurder enige actie wordt verlangd. Wanneer de auto stopt, bijvoorbeeld voor een rood verkeerslicht, schakelt de bestuurder de versnellingsbak in neutraal en haalt hij zijn voet van de koppeling. Op dat moment wordt het Start/Stop-systeem geactiveerd dat automatisch de motor uitschakelt. Wanneer de bestuurder vervolgens de koppeling weer intrapt, wordt de motor snel en automatisch weer gestart, kan de versnelling worden ingelegd en de reis worden vervolgd.

Tevens zijn de nieuwe Ecomotive-uitvoeringen uitgerust met Seat's energieterugwinfunctie. Hierbij wordt de (bewegings-)energie die vrijkomt bij het uitrollen en afremmen omgezet in elektriciteit. Tegelijkertijd zorgen aanpassingen aan de vijfversnellingsbak in Seat's nieuwste Ecomotive-reeks eveneens voor een beperking van het brandstofverbruik, zowel in de stad als op de snelweg.

Alle drie nieuwe modellen zijn ook voorzien van een schakelindicator, die de meest geschikte versnelling aangeeft, afhankelijk van de rijomstandigheden. De indicator bevindt zich op het instrumentarium. Verder worden op de Ecomotive-varianten speciale lage-rolweerstandbanden gemonteerd.

Seat

De Ecomotive-uitvoeringen van de Leon, Altea en Altea XL Stationwagon zijn gebaseerd op het Reference of het luxe Style uitrustingsniveau. De Reference-versie staat garant voor een standaarduitrusting met ondermeer ABS en TCS, een bestuurder- en passagiersairbag, zij- en hoofdairbags, Isofix verankeringpunten op de achterbank, getint glas, 15 inch stalen velgen, dubbele koplampen, een boardcomputer, een radio/CD/MP3-speler met zes speakers en AUX-in-aansluiting en airconditioning.

De Ecomotive op Style-basis gaat uit van het Reference-niveau en voegt daar diverse luxueuze features aan. Tot de standaardvoorzieningen behoren onder andere mistlampen voor met bochtverlichting, een multifunctioneel stuurwiel, een lederen pookknop, elektrisch verwarmbare buitenspiegels, cruise control, Coming Home-functie, climate control, een gecombineerde USB/AUX-in-aansluiting, een in hoogte verstelbare bestuurders- en passagiersstoel met lendensteunverstelling en 16 inch lichtmetalen wielen.

Seat Seat
 
Websitewww.seat.nl
Deel via