13 augustus 2009
BMW X6 (2008 - 2014)

BMW X6 (2008 - 2014)

BMW X6 nu ook met hybridemotor

13 augustus 2009 | BMW voorziet de X6 van hybride-aandrijving. De achtcilinder benzinemotor krijgt in de BMW ActiveHybrid X6 assistentie van twee elektromotoren: een met 67 kW/91 pk en een met 63 kW/86 pk. Hiermee verbruikt de X6 hybrid 9,9 liter per 100 km. Dat is ongeveer 20 procent lager dan dat van de alleen door een benzinemotor aangedreven equivalent BMW X6 xDrive50i.

De BMW ActiveHybrid X6 is een full hybrid waarmee volledige electrisch gereden kan worden. Tot 60 km/u is volledig elektrisch rijden mogelijk. Hiermee onderscheidt de BMW X6 zich van andere hybrides in zijn segment. Boven de 60 km/u wordt de benzinemotor gestart, maar ook bij lagere snelheid als dat nodig is voor een vlottere acceleratie.

BMW X6 (2008 - 2014)

Het samenspel van het trio motoren zorgt niet alleen voor zuinigheid maar ook voor extra prestatiepotentieel. De BMW ActiveHybrid X6 sprint in 5,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u doordat de krachtbronnen bij volgas 357 kW/485 pk gecombineerd vermogen leveren en 780 Nm koppel.

De ActiveHybrid-technologie zorgt voor balans: zo zuinig mogelijk rijden bij kruissnelheid en in de stad en op commando de zekerheid van een surplus aan vermogen. Dit alles wordt geregisseerd door een elektronisch brein dat het starten en stopzetten van de V8 regelt en de assistentie van de elektrische aandrijving coördineert.

BMW X6 (2008 - 2014)

De BMW ActiveHybrid X6 is standaard voorzien van een 7-traps automatische transmissie. Een sleutelrol in de BMW ActiveHybrid-technologie is echter weggelegd voor de zogenaamde 'Two-Mode Active Transmission'. Deze ECVT (Electronic Continuously Variable Transmission) opereert naast de 7-traps automaat en bestaat uit twee elektromotoren die d.m.v. planetaire tandwielstelsels met elkaar verbonden zijn.

Deze transmissie kent twee modi, waarvan de eerste actief is bij het wegrijden vanuit stilstand. Eén elektromotor zorgt dan voor de aandrijving. Zodra er meer vermogen gevraagd wordt, schakelt de tweede modus in: een tweede elektromotor start dan de benzinekrachtbron die op dat moment bijspringt in de aandrijving. Na het starten van de benzinemotor neemt deze elektromotor de taak van dynamo op zich en verzorgt deze de permanente stroomvoorziening. Bij het rijden op een continue hogere snelheid verzorgt de benzinemotor de aandrijving op conventionele wijze via de 7-traps automaat.

BMW X6 (2008 - 2014)

Door deze unieke configuratie van transmissie, getrapte elektromotoren en verbrandingsmotor is de diversiteit in aandrijfcombinaties veel uitgebreider dan bij traditionele hybride concepten. Voordeel hiervan is dat de BMW X6 ActiveHybrid in praktisch alle rijomstandigheden brandstof kan besparen.

In de BMW EfficientDynamics-aanpak past het regenereren van remenergie. Om de efficiency te vergroten, zijn de meeste BMW's al met deze Brake Energy Regeneration-techniek uitgerust. Bij de BMW ActiveHybrid X6 spelen de beide elektromotoren hierin een hoofdrol. Bij afremmen fungeren zij als dynamo om het NiMH-accupakket (2,4 kWh) bij te laden. Op deze manier wordt meer remenergie teruggewonnen dan met het Brake Energy Regeneration-systeem wat BMW al standaard op bijna alle andere modellen levert. Het accupakket levert ook de stroom voor componenten die moeten blijven functioneren als de V8-benzinemotor is stopgezet, zoals de elektrisch aangedreven compressor van de airconditioning en stuurbekrachtigingpomp.

BMW X6 (2008 - 2014)

Uiterlijk valt de BMW ActiveHybrid X6 op door een prominente powerdome centraal in de motorkap. Verder prijkt het woord 'ActiveHybrid' op de grille, op de achterklep en op de dorpels. Specifiek voor dit model zijn de lichtmetalen 19-inchwielen, net als een nieuwe lakkleur: Bluewater metallic. De standaarduitrusting is uiterst compleet met onder meer comfortzetels, navigatie systeem BMW Professional, Park Distance Control en electrisch bediend kofferdeksel. Uiteraard is het variabele xDrive vierwielaandrijvingssysteem inclusief Dynamic Performance Control, ook standaard gemonteerd.

De ActiveHybrid X6 staat in het voorjaar van 2010 bij de dealers.