12 augustus 2009
 

Volvo

Bob helpt bij ontwikkeling actieve veiligheidssystemen

12 augustus 2009 | Volvo heeft een nieuwe crashtestdummy ontwikkeld om de actieve veiligheidssystemen van zijn auto's te testen. Zijn naam is Bob en in tegenstelling tot andere dummy's loopt hij het risico overreden te worden.

Bob stelt een man voor van gemiddelde lengte. Hij zit nooit in een auto zoals andere dummy's, maar springt plotseling op straat na een bocht of hij komt tevoorschijn van achter een geparkeerde auto. De dummy hangt aan een kraan die hem in het zicht van de bestuurder kan werpen. Zodoende bootsen de onderzoekers realistische, veelvoorkomende verkeerssituaties na.

Het onvoorspelbare gedrag van Bob vormt een uitdaging voor Volvo's nieuwste actieve veiligheidssysteem, dat werkt met radar en camera's. Dit nieuwe systeem signaleert voetgangers die plotseling voor de auto opduiken en remt zodra de bestuurder niet tijdig reageert.

Volvo

Bob is ontworpen om zoveel mogelijk verschillende typen voetgangers na te bootsen om het nieuwe systeem op de proef te stellen. Het doel is het terugdringen en zelfs voorkomen van aanrijdingen met voetgangers. "We hebben veel vertrouwen in Bob als het gaat om de ontwikkeling van onze actieve veiligheidssystemen", zegt Anders Eugensson, veiligheidsexpert bij Volvo.

"Het zou nog mooier zijn als Bob helemaal zelfstandig kon bewegen. Bob is er ook in een kindervariant, Bob Junior, en binnenkort komt er een vrouwelijke Bob. Dat helpt onze onderzoeksafdeling bij het ontwikkelen van functies die aanrijdingen helpen voorkomen".

Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!